Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИМУНИТЕТ НА КОРОНА ВИРУС ТРАЈЕ МНОГО ДУЖЕ? Марија (30) прележала корону у јуну, а након шест месеци стигле добре вести

08.12.2020. 10:59
Пише:
Србија Данас/Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Научници су доказали да имунитет на корона вирус траје дуже него што се мислило.

30-годишња Марија Р. која је корона вирус имала још у јуну, говорила је о томе како су симптоми инфекције текли по данима.

Шест месеци касније и у јеку најгорег таласа вируса у Србији од почетка марта, Марија је била више него забринута да ли ће корона вирус добити по други пут.

2021. ЋЕ БИТИ ГОДИНА ВАКЦИНАЦИЈЕ: Онима који су прележали ковид вакцина неће штетити! (ВИДЕО)

2021. ЋЕ БИТИ ГОДИНА ВАКЦИНАЦИЈЕ: Онима који су прележали ковид вакцина неће штетити! (ВИДЕО)

"ОКАНИТЕ СЕ ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ ПО ПИТАЊУ ВАКЦИНА" Наш целокупни систем озбиљно се спрема за имунизацију становништва

"ОКАНИТЕ СЕ ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ ПО ПИТАЊУ ВАКЦИНА" Наш целокупни систем озбиљно се спрема за имунизацију становништва

Крцате болнице у Златиборском округу: У ужичкој болници 275 пацијената, 16 у тешком стању

Крцате болнице у Златиборском округу: У ужичкој болници 275 пацијената, 16 у тешком стању

Страх од поновне инфекције се пробудио када је један члан њене породице оболео од корона вируса, али и од непосредног контакта који су имали.

Иако претходно није имала превелико интересовање да уради серолошки текст на IgG антитела, сада је то учинила и била више него изненађена.

- Докторка ми је рекла да имам сасвим задовољавајући ниво антитела, те да сам после 6 месеци од инфекције, али и контакта са зараженом особом, и даље заштићена. Ипак, рекла ми је да и даље морам да се чувам као да је никад нисам имала. Мало ми је психички било лакше у тренутку када имамо између 7 и 8 хиљада новозаражених дневно у Србији - каже Марија.

Иако се често истицало да антитела после три месеца крећу нагло да опадају, досадашња тестирања у Србији показују да је њихов "рок трајања" ипак знатно дужи. О томе је говорила и др Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије.

- Имунитет траје месецима. Сви пацијенти које пратимо од марта и даље имају антитела. Свакако је одговор доста индивидуалан и шаролик, али доста њих ствара ћелије које остају месецима. Има појединаца који су их изгубили након неколико месеци, али нису у потпуности незаштићени, ту су и други имунолошки параметри попут Т-ћелија које при сваком новом излагању реагују брже и ефикасније - истакла је.

Italija korona
Италија корона / Извор: Реутерс

И страни стручњаци доказали да имунитет траје много дуже

Једна студија универзитетске клинике у Инсбруку показала је да излечени од корона вируса имају стабилан дугорочни имунитет и да не треба да страхују од нове инфекције или мутација.

Учесници у студији, њих 29, били су просечне старости од 44 године и сви су у марту оболели од Ковид19, објаснио је руководилац студије Флориан Дајзенхамер.

Код свих учесника, како је рекао агенцији АПА, откривена су антитела и након шест месеци за имунитет потребна неутралишућа антитела, што говори о константном, стабилном дугорочном имунитету.

- Сви елементи заштитног имунитета постоје - нагласио је Дајзенхамер.

Резултати студије из Инсбрука подударају се са значајним међународним сазнањима, додао је он подсећајући да су у Исланду и Њујорку дошли до истог закључка.

Нагласио је да се излечени не морају бојати новог обољења, али је указао да постоје изузеци, који нису правило.

А да ли особа која има имунитет може бити клицоноша?

Testiranje, koronavirus
Тестирање, коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Питање које мучи многе јесте да ли особе које су прележале корона вирус и имају антитела, у случају контакта са зараженим и упркос стеченом имунитету, могу бити "клицоноше", односно да ли могу разносити ништа чак иако по њихово здравље неће бити последица?

Одговор да ли се особе са антителима морају поново тестирати и изоловати, потражили смо код стручњака из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

- Према Европском Центру ѕа контролу и превенцију болести, особе које су имале позитиван тест на корона вирус не требају да се стављају у карантин или да се поново тестирају до три месеца након COVID-19 инфекције уколико поново не развију симптоме болести - рекли су.

Они наводе да се код особе која је боловала од ковида-19 током инфекције ствара специфичан имунски одговор и да је мала могућност да ће у прва три месеца бити "клицоноше" све и да дођу у контакт са неким ко је заражен.

- Концентрација антитела и дужина њиховог трајања у организуму зависи, поред осталог, и од тежине клиничке слике код оболеле особе (што је тежа клиничка слика, то је, по правилу, већа концентрација антитела и дуже задржавање у циркулацији). Антитела се, према досадашњим сазнањима, задржавају у циркулацији 6 и више месеци, али опадање њихове концентрације почиње већ након трећег месеца. Захваљујући секреторним антителима (ИгА), у том периоду је и мања могућност да ће особа носити вирус у секретима органа за дисање (бити контаминирана) и бити ризична за преношење инфекције на друге осетљиве особе - наводе.

Ипак, из Батута упозоравају да су још увек лимитирана знања о САРС-ЦоВ-2 и имунитету који индукује.

- Препоручује се и особама које су се опоравиле од COVID-19 да се придржавају прописаних мера заштите - закључују.