Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

''ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ КОВИДА СВАКЕ ГОДИНЕ'' Имунолог Николић објаснио зашто ће корона бити попут једног свима познатог вируса!

31.01.2021. 08:32
Пише:
Србија Danas/Kurir.rs
Janko Nikolić Žugić
Јанко Николић Жугић / Извор: Јанко Николић Жугић

Од оригиналног соја короне који нас је инфицирао не будемо заштићени годинама, па и деценијама

Очекујем да ће имунитет на САРС-ЦоВ-2 после прележане инфекције или вакцинације трајати барем годинама, ако не и деценијама. Изузетно бих био изненађен да не буде тако. Међутим, ни вирус неће мировати, мењаће се да би избегао постојећи имунитет, тако да нас вероватно чекају сезонске епидемије САРС-ЦоВ-2 и сезонске вакцинације, слично као код вируса грипа - каже чувени имунолог проф. др Јанко Николић Жугић, шеф катедре за имунологију Универзитета Аризона у Тусону, научник који је са својим тимом ради на имунитету против коронавируса.

СЗО УШАО У БОЛНИЦУ У ВУХАНУ: На корак до истине како је планету зауставила корона (ФОТО)

СЗО УШАО У БОЛНИЦУ У ВУХАНУ: На корак до истине како је планету зауставила корона (ФОТО)

"Сада имамо моћно оружје у борби против вируса" Кисић коначно решила дилему - ево кад стичемо колективни имунитет

"Сада имамо моћно оружје у борби против вируса" Кисић коначно решила дилему - ево кад стичемо колективни имунитет

Ове ствари радимо СВАКОГА ДАНА ,а нисмо ни свесни колико су РИЗИЧНЕ ПО НАШЕ ЗДРАВЉЕ: Ево како да умањимо њихову штетност!

Ове ствари радимо СВАКОГА ДАНА ,а нисмо ни свесни колико су РИЗИЧНЕ ПО НАШЕ ЗДРАВЉЕ: Ево како да умањимо њихову штетност!

- То бих ставио у перспективу онога шта се зна о дуговечности хуморалног имунитета, а односи се на антитела. Веома добре студије показују да је наш имуносистем у стању да направи антитела која превазилазе нашу дуговечност много пута. Мера за дуговечност антитела је полуживот, односно колико треба да прође времена да од 100 одсто антитела изгубите пола њих. Код великих богиња тај полуживот је 90 година. Значи, ако за 90 година изгубите пола антитела, никада нећете изгубити заштиту. За мале богиње полуживот код жена уопште није опадао, а код мушкараца је био 370 година. Нема разлога да имуност на коронавирусе буде кратка.

СТУДИЈА РАЂЕНА ЈА ХИЉАДАМА ЉУДИ

- Цела студија са дуговечношћу антитела је рађена на око 6.500 људи, од којих је позитивних на корону било 200 и нешто, јер их тада нисмо имали доста. У моменту када смо је публиковали, најдужи узорци које смо имали били су седам месеци од инфекције. И ту је било оних који су се сами мање-више случајно пријавили за тестирање, који су сумњали да су нешто имали, с потврђеним ПЦР тестом, до људи који су били у болници с озбиљним ковидом. Ови с ковидом имали су нешто виши максималан одговор. Али опадања антитела није било ни код једне групе. Важно је што смо радили тест на три одвојена дела коронавируса и то потврдили и функционално.

- Мерили смо антитела на домен спајк протеина, који служи да се вирус везује за АЦЕ2 рецепторе ћелија и тако улази у њих, на још један део спајк протеина, који је с друге стране молекула, и на нуклеокапсид протеин, који је важан за размножавање вируса. А онда смо мерили и четврту ствар - да ли су антитела у стању да блокирају улаз вируса у ћелије, то је тзв. неутралишући тест. И то је врло важно мерило имунитета и одбрамбене способности једне особе.

АНТИТЕЛА НА КОВИД СЕ БРЗО ГУБЕ?

- Код три од ових мера, укључујући и неутралишућа антитела, заиста није било никаквог губитка имунитета. Једино су антитела на нуклеокапсид опадала, што није кључно за одбрану и вероватно је последица претходних инфекција коронавирусима који изазивају обичну прехладу, а које је имало 96-98 одсто тих људи. Тврдње да се антитела на корону релативно брзо губе у супротности су са свим што знамо о Б-лимфоцитима (Б-ћелијама), који стварају та антитела. Кад дође до инфекције, Б-лимфоцити што пре праве први талас антитела. Она нису најбоља која ћемо направити по квалитету, а нису ни дуготрајна, јер су ћелије које их праве краткоживеће, али су прва одбрана.

- Већ петог дана код неких људи бисте могли да их нађете ако употребите суперосетљиве мере, а 14. дана код свих. То су ИгМ и IgG антитела. Око четврте до шесте недеље тај талас производње је на врхунцу, а потом почиње да опада. И на основу тог пада, у релативно кратким студијама предвиђају да ћемо без антитела остати око трећег месеца.

vakcina, koronavirus
вакцина, коронавирус / Извор: Реутерс

ДУГОРОЧНА ЗАШТИТА НЕМОГУЋА

- У тим студијама су потпуно пренебрегли да се, у исто време док се дешава тај први талас и ургентни одговор, у позадини спрема много квалитетнији одговор. Други Б лимфоцити, који су веома дуговечни, праве антитела која се између 100 и 1.000 пута боље везују за сам вирус.

- То је оно о чему смо говорили, и до 370 година, па и до вечности. Ако узмемо оно што знамо у имунологији, изненадило би ме да немамо веома трајни одговор на овај коронавирус. За САРС-ЦоВ-1 у литератури је писало да имуност траје до три, па можда и шест година, а сада је утврђено да скоро сви који су га преживели и после 17 година имају одговор антитела. И то очекујем и за САРС-ЦоВ-2. Врло би ме зачудило да не будемо заштићени, чак и од извесних мутација. Поред Б-лимфоцита имамо и добар Т-ћелијски одговор. Тако да чак и да се спајк протеин промени, наши Т-лимфоцити (Т ћелије) биће ту да нас заштите барем од тешког облика инфекције.

СВАКО КО ЈЕ ПРИМИО СЕРУМ ЗАШТИЋЕН ЈЕ ОД НОВИХ СОЈЕВА?

- Појава нових вирусних мутаната/сојева показује да улазимо у фазу „трке с вирусом”, који сада осећа притисак од имуносистема и покушава да га избегне. То није неочекиван развој догађаја. За сада, британски сој, као и сој из Јужне Африке, изгледа да се углавном брже шире, али не изгледа да изазивају тежу болест. Тренутна предвиђања су да ће особе које су прележале „оригинални” коронавирус бити имуне и на ове варијанте, а то се предвиђа и за вакцинисане. Како се вирус буде даље мењао, постоји могућност да ће нове варијанте избећи постојећу имуност. На нама остаје да ово експериментално испитамо и да на основу тих сазнања припремимо нове вакцине које би могле да штите од нових сојева у будућности. То би се могло постићи анализом имунитета и откривањем оних делова вируса који су неопходни за размножавање и које вирус не може променити, а да притом себи не нашкоди. Ово је тренутно веома битан задатак, на коме је рад већ почео широм света, укључујући и нашу групу.

СТА СУ Т-ЋЕЛИЈЕ?

- Т-лимфоцити су врста белих крвних зрнаца који и регулишу и учествују у имунском одговору на инфекцију. Баш у случају вируса, Т-лимфоцити имају веома важну улогу. Ми имамо два трилиона лимфоцита (Б и Т лимфоцита) у организму. Од њих, свега по неколико хиљада до десетина хиљада су специфични за сваки појединачни вирус, па и корону. Процесом старења прво бивају погођене Т-ћелије јер се праве у тимусу - грудној жлезди, која већ до пубертета опада у маси за једно 10 пута и исто тако у продукцији нових Т-лимфоцита.

- Није само због тога, дефинитивно. Много детаља у вези с овим вирусом и отпорношћу деце још не разумемо.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- То није сасвим тачно, код неких људи они функционишу добро и у деведесетим. Међутим, између 40. и 50. године долази до још једног десетоструког пада производње. Одржавање раније направљених Т-лимфоцита доста је успешно током много деценија, али у последњој трећини живота код релативно великог процента људи дође и до његовог поремећаја. Није проблем да ове ћелије нису моћне саме по себи, већ их нема довољно. Имате и људе од 50 година с озбиљним падом тзв. наивних Т-лимфоцита, оних тек направљених. Око 65, 70, 75. године смо негде на трећини броја који смо имали кад смо били млади.

ЋЕЛИЈЕ ИМУНИТЕТА МОГУ ДА ОДБРАНЕ ЉУДЕ?

- Јако добро питање. Губитак броја Т-лимфоцита јесте озбиљан, али не и једини проблем. Додатни проблеми су у координацији одговора. Т-лимфоцити треба да стигну што пре до места где је вирус продро у организам, а у случају короне је то горњи респираторни тракт - уста, нос и плућа. И у лимфним чворовима, који опслужују те регионе, отпочиње се са имунским одговором. Та координација се губи због дегенеративних промена на лимфним органима.

- То је узрок да од почетка губимо трку с вирусом јер не бива заустављен довољно брзо. Сам имуносистем је врло деструктивна сила, направљен да уништи вирусе и бактерије, и у том свом дејству треба да буде пажљиво ограничен. Ако настави деструктивно дејство када, рецимо, вируса има много мање, долази до тзв. имунопатолошке реакције - имуносистем уништава ћелије које нису толико или нису уопште болесне само зато што се налазе поред ћелија је које су болесне/заражене вирусом. Имунопатолошка страна је вероватно један од објашњења зашто је овај вирус толико проблематичан код неких људи и зашто долази до тог мултиорганског синдрома, односно напада на многе органе.

ПОЈАМ ''SUMRAKA ИМУНИТЕТА''

- Јесте, то је та спрега недовољног прављења имунских ћелија, недовољног одржавања оних које су направљене и недовољне координације њиховог одговора на инфекцију. И Б-лимфоцити пролазе кроз то, али много касније од Т-лимфоцитиа. Број наивних Б-лимфоцита, који по дефиницији одговарају на нову инфекцију, опада између 50. и 60. године живота. Ипак, велики број људи преко 65 година и даље има доста јак имунитет. Као и само старење, и старење имуносистема је релативно индивидуално. Добра вест је да се имуносистем може и у старости стимулисати да боље ради, па чак и подмладити до одређеног нивоа.

КОЛИКО СУ БЕЗБЕДНЕ РНК ВАКЦИНЕ?

- Све се своди на то колико имамо времена да будемо пажљиви, што се у Америци зове персонализована медицина, да некога ко треба да је прими пре тога обрадимо најмодернијим средствима, да видимо да ли има неки дефекат имунитета, да ли је подложан аутоимуним болестима. И на основу тога дати један тип вакцине у односу на други. Ова мРНК вакцина прави само један (спајк) протеин вируса и слабије стимулише људски организам. Сам вирусни РНК, када би био дат у неизмењеном облику у великој дози, сигурно би могао да направи цитокинску олују код одређених људи. Међутим, овај РНК у вакцини је битно утишан. На тржиште ће, по мени до фебруара-марта, стићи „Новаваксова” вакцина, која је много више конвенционална, протеинска, са ађувансима, боље испитана и дуже у употреби.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

- За здраве људе, који немају никаквих проблема и сумњи на било шта друго, „Модернина” и „Фајзерова” вакцина ће, сигуран сам, бити добре. О аденовирусним вакцинама, као што су „спутњик В” и „Астра Зенекина”, не знам довољно, односно нисам видео резултате испитивања да бих могао да коментаришем. Очекујем да обе буду безбедне. Мислим да код њих може бити проблем да неће моћи да се понови вакцинација, а да буде ефикасна, јер су аденовируси прилично имуногени и направићемо антитела на аденовирусе, која ће сметати да ревакцинација поново подстакне имуност на коронавирус. Међутим, добро је што су могле да се направе све те вакцине брзо у оваквој ситуацији. Било шта је корисније од ничега и надам се да ће нам вакцине променити живот набоље.

Зашто су мушкарци више погођени короном и више умиру од жена?

- Не зна се још увек зашто. С једне стране познато је, ми смо то публиковали на резус мајмунима кад смо радили те студије, да жене са старењем боље одржавају свој имуносистем и да код њих спорије опада број Т-лимфцита него код мушкараца. Али жене имају и много већу учесталост аутоимуних болести. Значи, добијате један јачи имуносистем, али он носи могућност самоагресије, напада на сопствена ткива. Зато су мултипла скрелоза и многа друга аутоимуна обољења чешћа код жена.

Решена дилема: Са антителима нисте преносилац

Да решимо дилему - ако неко има антитела и дође корона до њега, може ли да је преноси, а да је сам заштићен?

- По мени не. Могло би да се деси да неко на рукама донесе неку количину вируса, рукује се с неким, а овај стави руку на лице и зарази се. Али тај би „преносилац” морао пре тога да буде у контакту с неким ко је заражен и да му тај буквално кија у руке. Вирус, да би стварно био инфективан, мора да се умножава код особе која га преноси и да се лучи у пљувачку и распадом ћелија у устима и носу разлучи по околини у великој концентрацији. А то некоме ко има антитела не може да се деси.

- Проценат заиста документованих реинфекција је изузетно низак, око једне особе у 10.000 који су прележали инфекцију. То је отприлике иста учесталост људи који имају неку врсту урођеног дефекта имуносистема. Мада ово још није доказано, по свему претпостављам да се ради о људима са дефектима имуности. Наравно, ако се вратимо на дискусију о мутацијама, ово све може да се промени ако вирус жестоко мутира - али је вероватноћа да неко прележи корону и поново добије тежак облик и у том случају мала.