Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОЛИКО ЈЕ ИНДИЈСКИ СОЈ ВИРУСА ПРИСУТАН У НАШОЈ ЗЕМЉИ? Имунолог категорично одговорио и ОТКРИО када ћемо достићи колективни имунитет!

28.04.2021. 21:18
Korona
Корона / Извор: СД/илустрација

Имунолог Душан Попадић рекао је, гостујући у Београдској хриници, да није забринут због мутираног индијског соја вируса, већ га брине то што вакцинација не тече још брже.

Имунолог Душан Попадић рекао је за РТС да постоје особе које су се заразиле и преминуле после вакцинације, али је већа шанса да се то не деси ако се вакцинишемо. Наводи да би се до колективног имунитета могло стићи у септембру или октобру ако се вакцинација настави овим темпом.

Све већи број људи има овај проблем! Симптоми се развијају полако: ЕВО КАКО ДА ИХ ОТКРИЈЕТЕ НА ВРЕМЕ И СПРЕЧИТЕ ПОСЛЕДИЦЕ!

Све већи број људи има овај проблем! Симптоми се развијају полако: ЕВО КАКО ДА ИХ ОТКРИЈЕТЕ НА ВРЕМЕ И СПРЕЧИТЕ ПОСЛЕДИЦЕ!

ОВАЈ ДАН БИЋЕ НАЈТОПЛИЈИ ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ! Ускоро ће жива у термометру ићи и до 30 СТЕПЕНИ, температурни ШОК у Србији!

ОВАЈ ДАН БИЋЕ НАЈТОПЛИЈИ ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ! Ускоро ће жива у термометру ићи и до 30 СТЕПЕНИ, температурни ШОК у Србији!

ВАКЦИНАЦИЈА НЕ САМО ОД КОРОНЕ: Превенцијом се ствара будућност и нестанак више од 24 смртоносне болести

ВАКЦИНАЦИЈА НЕ САМО ОД КОРОНЕ: Превенцијом се ствара будућност и нестанак више од 24 смртоносне болести

Имунолог Душан Попадић рекао је, гостујући у Београдској хриници, да није забринут због мутираног индијског соја вируса, већ га брине то што вакцинација не тече још брже.

- Вакцине које имамо покривају изворни сој и нове дефинисане сојеве те дају шири одговор, тако да не очекујем да нове две мутације у једном вирусу представљају проблем за имунизоване особе - рекао је Попадић.

Каже да вирус може доћи и до нас, можда је већ ту, али га нисмо регистровали, па не очекује да ће развити много тежи облик болести, али и да ће се драматично брже ширити, јер уколико се придржавамо свих мера, а пре свега ако се вакцинишемо, штитимо се ефективно и од индијског соја.

Према његовим речима, вирус ће мутирати докле год постоји, једно од основних својстава вируса је да се непрестано мењају.

Popadić
Попадић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Вирусу није у интересу да постане патогенији, јер се на тај начин ограничава његово ширење, каже он.

- Треба да се вакцинишемо јер смо га на тај начин у потпуности надмудрили - рекао је Попадић. 

Неко је примио вакцину па се заразио

Др Попадић указује да постоје особе које су се заразиле и преминуле после вакцинације, али је много већа шанса да се не инфицирамо, а ако и оболимо, да преживимо ако смо вакцинисани.

- То што постоји понеко ко је заражен после имунизације јер се није довољно придржавао мера, не говори против него у корист имунизације, јер је много мањи број људи који су се инфицирали након имунизације, него оних који се никад нису имунизовали - истакао је Попадић. 

Како невакцинисани угрожавају вакцинисане

Попадић каже да невакцинисани могу да угрозе вакцинисане на више начина. Под један: невакцинисани када се разболе отежавају приступ здравствним ресурсима онима који су се вакцинисали, јер није ковид једина болест која постоји, барем 20 или 25 одсто здравственог система, ако погледамо људство, број кревета, потрошњу новца, посвећено је ковиду, можда и више ако се гледа само број слободних кревета.

- Они који се нису вакцинисали угрожавају права ових који јесу на лечење од друге болести, цео здравствени систем је развучен да практично лечи оне који су инфицирани овим вирусом - додаје Попадић.

Korona, Indija
Корона, Индија / Извор: Shutterstock

Ако се сви имунизујемо, онда ћемо сви имати нормалан приступ здравственој заштити, каже доктор.

Према његовим речима, друга ствар: од људи који болују од аутоимунских болести, људи на дијализи, не можемо да очекивати оптималан имунолошки одговор.

- Када би сви били вакцинисани, ове рањиве групе не би имали од кога да добију вирус - истакао је Попадић. 

Колико смо далеко од колективног имунитета

Имунолог наводи да би то могао бити септембар или октобар ако се вакцинација настави овим темпом.

То није превише далеко што се тиче вируса који мутира, али је далеко за оне који раде у црвеним зонама или не могу да стигну на операцију због тога што су лекари заузети радом у црвеним зонама, каже Попадић.

На питање да ли се вакцинисао, Попадић каже да је 6. јануара примио вакцину, узео је прву која му је понуђена – Фајзерову вакцину.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Подвлачи да оно што треба имати на уму је што се већина вакцина добија у мултидозним паковањима.

Вакцина Астра-Зенеке није смрзнута, кад погледамо "спутњик" и "Фајзер" – то су мултидозна паковања и када се одмрзну, нема замрзавања, објаснио је имунолог.

- Временски прозор у коме можемо да применимо спутњик је само два сата, за Фајзер шест сати, што значи треба да уземемо оно што се нуди, не можете да одмрзнете једну дозу из мултидозног паквања, има за пет доза и примените у року од два сата - навео је Попадић.

- Остатак мора да се третира као други медицински отпад, што кошта, долазимо у шизоидну ситуацију где скупо плаћамо вакцине, а после још да плаћамо уништавање, потпуно је неприхватљиво - закључио је др Попадић.

Вести о корона вирусу у Индији шокирају из дана у дан цео свет, стравичне сцене у светском жаришту короне као и више информација о епидемији у овој земљи можете прочитати кликом ОВДЕ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.