Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Иновације и образовање будућности долазе у Шабац: Отворен осми по реду Мејкерс лаб

15.06.2023. 16:15
Пише:
Промо
hemija
хемија / Извор: Фото: Милош Д. Живојиновић

Професионални развој у области здравства кроз употребу најнапреднијих метода учења и стицања практичних знања део је традиције дуже од 70 година Медицинске школе “Др Андра Јовановић”. У склопу овог развоја сада је на ред дошло и отварање Мејкерс лаба.

Само дан након отварања Мејкерс лаба у Београду, Група за образовање посетила је и Медицинску школу "Др Андра Јовановић" у Шапцу, а том приликом представљен је нови Мејкерс лаб као и остале активности једне од најбољих стручних школа у Србији. У овој школи доктори наука предају предузетништво, а наставници физике, хемије, биологије и математике повезују се са предавачима из установа са којима сарађују, спроводе активности које нису у редовним наставним плановима и програмима, и на тај начин покривају шира интересовања ученика.Само дан након отварања Мејкерс лаба у Београду, Група за образовање посетила је и Медицинску школу "Др Андра Јовановић" у Шапцу, а том приликом представљен је нови Мејкерс лаб као и остале активности једне од најбољих стручних школа у Србији. У овој школи доктори наука предају предузетништво, а наставници физике, хемије, биологије и математике повезују се са предавачима из установа са којима сарађују, спроводе активности које нису у редовним наставним плановима и програмима, и на тај начин покривају шира интересовања ученика.

 

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ФИЗИКУ: Математичар, астроном и астрофизичар помогли откривање најмрачнијих тајни универзума

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ФИЗИКУ: Математичар, астроном и астрофизичар помогли откривање најмрачнијих тајни универзума

ВМА ДОБИЈА НОВИ ЦЕНТАР ЗА ЛЕЧЕЊЕ: Традиционална медицина у оквиру физикалне Клинике

ВМА ДОБИЈА НОВИ ЦЕНТАР ЗА ЛЕЧЕЊЕ: Традиционална медицина у оквиру физикалне Клинике

НЕБИТАН МАТЕРИЈАЛ, ФИЗИКА ЈЕ ИСТА: Створио "анти-СОЛАРНЕ" панеле који производе електричну енергију у МРКЛОМ МРАКУ

НЕБИТАН МАТЕРИЈАЛ, ФИЗИКА ЈЕ ИСТА: Створио "анти-СОЛАРНЕ" панеле који производе електричну енергију у МРКЛОМ МРАКУ

На отварању Мејкерс лаба присутнима су се обратили у име школе Биљана Ђукнић, директорка ове установе, Ана Маринковић, начелница Одељења за друштвене делатност и наставница физике Татјана Марковић Топаловић а у име Групе за образовање Данијела Вучићевић, руководитељка програмских активности Центра за промоцију науке, Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији и Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације

Представљене су активности по којима је школа препознатљива: фармацеутски производи ученика настали у оквиру секције „Фармацеутикус кремус“, школски часопис „Медикус“, бројни трофеји и награде за спортске активности школе, а ученици су демонстрирали коришћење опреме уз помоћ које примењују своје знање (микроскопирање, медицинска биохемија, лабораторијске анализе).

hemija
хемија / Извор: Фото: Промо

- СТЕМ је кључан за подстицање иновација и предузетништва, што је од суштинског значаја за економски раст и просперитет. Омогућавање ђацима приступ алатима и ресурсима неопходним за развој нових технологија и производа помаже у стварању нове генерације иноватора и предузетника. Наука, технологија, инжењеринг и математика (СТЕМ) су пут за будуће иновације које између свих осталих изазова које треба да реше, превасходно треба да продужавају и унапређују квалитет живота. Зато је подршка унапређењу СТЕМ образовања у медицинским школама и стварање иноватора који се баве унапређењем здравља нације, кључан за нас и развој иницијативе и програма Мејкерс лабова - закључио је Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације

Опрема која је донирана за Мејкерс лаб одабрана је у сарадњи са школом како би унапредила рад у оквиру редовне наставе, као и на најбољи начин подржала развој знања и вештина ученика кроз додатне програме који се одвијају у сваком Мејкерс лабу у складу са природом школе у којој се налази. Тако се овде може наћи све од новог штампача, оптичког демонстрационог сета са магнетном таблом, ласерске кутије са црвеним зрацима, 3Д наочара, нових микроскопа, модела мртве петље до микропрепарата и осталих алата и опреме за савремено учење. 
Како би наставници и ђаци радили у квалитетном окружењу, компаније Хенкел
. Tarkett и РОМА су се удружиле и донирале знање својих стручњака и производе, као национални партнери иницијативе. Изградњу мреже Мејкерс лабова у школама широм Србије подржава и НЦР фондација.

Практична знања и предузетништво за будуће здравствене стручњаке

У Медицинској школи “Др Андра Јовановић” ниво ученичких постигнућа је веома висок, како у оквиру редовне наставе, тако и у оквиру vannastavnih активности. Успехе постижу не само у оквиру стручних предмета, него и у различитим областима  као што су спорт, друштвене науке, математика, хемија, израда школског часописа „Медикус“, рецитаторство и слично. Поред тога, наставници кроз рад са ђацима раде на развоју предузетничког начина размишљања и решавања проблема. Ученицима је на располагању учешће у великом броју секција, али и ученичких организација. Такође, на располагању су им савремено опремљени простори у оквиру којих се развија ученичка производња, напредна медицинска технологија коришћења додатне опреме у оквиру форензике, микроскопирања, медицинске биохемије, лабораторијских анализа. 

Колико је сарадња са осталим члановима заједнице битна за развој ученичких потенцијала и њихове будуће каријере, показује управо пракса ове школе која укључује константу сарадњу са државним и приватним компанијама у области здравства и фармацеутској области. 

- Медицинска школа "Др Андра Јовановић" Шабац је 77 година лидер у образовању будућих здравствених радника, а сада смо поред квалитетне наставе, модерно И квалитетно опремљеног простора И одличних наставних средстава препознатљиви по томе што поседујемо Мејкерс лаб, за који смо изабрани на конкурсу Групе за образовање. Захваљујемо се Градској управи града Шапца која нас је свесрдно подржала у добијању овог пројекта, објективним писмом препоруке, а такође и Нордеус фондацији, Центру за промоцију науке, Иницијативи “Дигитална Србија” и Организацији "Достигнућа младих у Србији". Заинтересованост, мотивација за учење и креативност наших ученика биће вођени квалитетним тимом три доктора наука, који су професори предузетништва, физике и хемије, као и професорима биологије и математике у нашој школи. Заједно ће, сигурно, у овом квалитетном и модерно опремљеном простору избрисати границе између формалног и неформалног учења и код ученика развити жељу да сазнају више и изађу из наставних програма својих предмета - изјавила је приликом отварања Мејкерс лаба, Биљана Ђукнић, директорка школе.