Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БУБЕ ИЗ ПАКЛА! Велика најезда ових инсеката у Београду и Србији - треба да се пазите овога лета: Жртве имају језива искуства

04.07.2023. 18:54
Пише:
Србија Данас
INSEKTI
ИНСЕКТИ / Извор: Фото: Shutterstock/Srbija Данас/Илустрација

Неки од ових инсеката имају опасне уједе, неки су досадни "гости" у летњим месецима, а неки могу да вам униште неколико месеци живота.

Србија није простор препознат по смртоносним инсектима, за разлику од нешто тропскијих крајева где су уједи разних врста отровних инсеката, змија и других животиња неупоредиво чешћи.

НАЈЕЗДА БУБЕ "КЛИНТОНКЕ" У БЕОГРАДУ - УБОД НИЈЕ НАИВАН! Грађани у паници, ОВАЈ део града не може да их се отараси (ФОТО)

НАЈЕЗДА БУБЕ "КЛИНТОНКЕ" У БЕОГРАДУ - УБОД НИЈЕ НАИВАН! Грађани у паници, ОВАЈ део града не може да их се отараси (ФОТО)

МУВА ЧИЈИ УБОД ИЗАЗИВА ГУШЕЊЕ И ИНФЕКЦИЈУ: "Клинтонке" су ОПАСНИЈЕ од многих буба којих се људи плаше! ЕВО шта треба да знате

МУВА ЧИЈИ УБОД ИЗАЗИВА ГУШЕЊЕ И ИНФЕКЦИЈУ: "Клинтонке" су ОПАСНИЈЕ од многих буба којих се људи плаше! ЕВО шта треба да знате

УПАЉЕН МЕТЕО-АЛАРМ, РХМЗ ИЗДАО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Ево када стижу пљускови и грмљавина

УПАЉЕН МЕТЕО-АЛАРМ, РХМЗ ИЗДАО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Ево када стижу пљускови и грмљавина

Ипак, инсекти могу бити преносиоци различитих болести, а неки од њих имају изразито непријатне уједе који могу да имају фаталан исход. Летњи период је време када треба највише бити на опрезу не само због страха од уједа, већ и могућих најезди различитих инсеката који могу да створе различите проблеме.

Независно од тога да ли њихов ујед може бити опасан или су досадни гости, направили смо листу потенцијалних опасности, лекова и начина да се отарасите различитих инсеката. 

КЛИНТОНКЕ

У неким деловима Београда људи су почели да се жале на велики број инсекта, који је познат у народу као "буба клинтонка" или "Карингтонка".

Код неких људи симптоми су мало озбиљнији, попут крваве ранице на месту уједа, или отока, тврде кврге, чак и модрице, где се саветује да се одмах јавимо лекару, јер њихов ујед и није тако безазлен.

Ujed insekta
Ујед инсекта / Извор: Профимедиа

Ради се о буби која је сличног изгледа као мушица, међутим њен ујед је много гори и уме да изазове већи свраб од "стандардног свраба" када нас примера ради, уједе комарац.

Њен ујед прави већу рупицу на кожи, која јако сврби. Место убода може драматично да отекне, а због јаког свраба, чешањем се повећава шанса да се токсин пренесе дубље под кожу, због чега настаје инфекција, па чак и упала поткожног ткива. Прва помоћ у тим ситуацијама је крема за смањивање свраба, али након тога одмах се треба обратити лекару.

ПЧЕЛЕ И ОСЕ

Нашироко је познато колико опасан може бити ујед пчеле или осе, па опет људи умеју прилично неозбиљно да га схвате.

Пре свега треба бити опрезан и не прилазити пчелињацима и осињацима уколико у томе нисте стручни, јер било које узнемиравање може да доведе до озбиљних последица, а можда и смртног исхода.

Osa
Оса / Извор: Профимедиа/илустрација

Уједи пчела и оса могу бити болни и да изазову локалне реакције попут црвенила, отицања и сврбежа на месту убода. Већина људи не доживљава озбиљне последице од убода пчела и оса и опорављају се без потребе за медицинском интервенцијом. Међутим, код неких људи може доћи до алергијске реакције на отров који се убризгава убодом.

У случају алергијске реакције на ујед пчеле или осе, симптоми могу бити озбиљнији и могу да укључују:

1. Јако отицање на месту убода које се шири на околне делове тела.
2. Мучнину, повраћање или дијареју.
3. Вртоглавицу, слабост или губитак свести.
4. Тешкоће у дисању, гушење или осећај притиска у прсима.

У ретким случајевима, код особа које су врло алергичне на отров пчела и оса, може доћи до анафилактичког шока, што је озбиљна, потенцијално смртоносна реакција. Анафилактички шок захтева хитну медицинску помоћ.

Ако сте алергични на отров пчела и оса, препоручљиво је консултовати се с лекаром како бисте разговарали о превентивним мерама, као што је ношење епинефрина (адреналина) у облику аутоматске инјекције за хитне случајеве. У случају алергијске реакције након убода пчеле или осе, одмах потражите медицинску помоћ.

pčele, pčela, insekti, insekt
пчеле, пчела, инсекти, инсект / Извор: Профимедиа

ШТА РАДИТИ У СЛУЧАЈУ УЈЕДА ПЧЕЛЕ ИЛИ ОСЕ?

1. Удаљите се од места уједа: Ако је могуће, удаљите се од места где се десио ујед како бисте смањили шансе за додатне убоде.

2. Уклоните жаоку ако је присутна: Ако је жаока остала у кожи, покушајте пажљиво да је извадите пинцетом или ноктом. Немојте стискати или покушавати да је извадите прстима јер то може изазвати даље излучивање отрова.

3. Оперите подручје уједа: Оперите подручје уједа благим сапуном и водом како бисте спречили инфекцију. Нежно обришите кожу меким пешкиром.

4. Нанесите хладну облогу: Ставите хладану облогу, као што је лед умотан у пешкир или кесица смрзнутог поврћа, на место уједа. То ће помоћи да се смањи оток и ублажи бол.

5. Користите локалне антихистаминике или креме против свраба: Ако осећате свраб, можете користити локалне антихистаминике или креме против свраба које су доступне без рецепта. Пратите упутства произвођача или се посаветујте са апотекаром.

ujed
ујед / Извор: Фото: Shutterstock

КРПЕЉИ

У високој трави око ваше зграде или куће велика је шанса да можете наићи на крпеље. Уколико имате кућног љубимца он се до сада с њима вероватно сусретао, али крпељ може напасти и вас.

Ујед крпеља може да представља одређени ризик по здравље због могућности преношења болести. Најпознатија болест коју крпељи могу да пренесу је лајмска болест (Лајмска борелиоза). Лајмска болест је бактеријска инфекција која може изазвати различите симптоме, укључујући осип, умор, болове у мишићима и зглобовима, као и неуролошке проблеме ако се не лечи на време.

Ако приметите крпеља на кожи, важно је правилно га уклонити. То можете урадити пинцетом или специјалним инструментом за уклањање крпеља. Поступак уклањања треба бити пажљив и не сме да се притиска или гњечи тело крпеља како би се избегло излучивање могућих инфективних супстанци у организам.

krpelj
крпељ / Извор: Профимедиа

КОМАРЦИ

Честе кише, а топло време изразито прија комарцима, којих ове године, управо због таквих временских услова има све више и тешко се борити са њима.

Уз класичне кућне крвопије, намножили су се и азијски комарци који такође преносе болести па се мора тражити ефикаснији начин њиховог сузбијања. 

Осим кућног комарца, разне болести, чак више од 20 врста њих, попут денге и чикунгуња грознице, може да пренесе и тиграсти азијски комарац, који је сада веома распрострањен и у великим градовима, у Београду и у Новом Саду. У Италији и Француској тиграсти комарац пре десетак година већ је изазвао епидемије.

СТЕНИЦЕ

Стенице су присутне у току целе године, али су најчешће примећене у летњим месецима. Уколико уочите макар једну стеницу, које се још и зову "бубе кревета" имате разлога за бригу. Јаја стеница се обично излегу за отприлике 6-10 дана, али то може варирати у зависности од услова околине, као што су температура и влажност.

Женка стенице може положити и до 200 јаја током свог животног циклуса, што обично траје око 4-6 месеци.

Њих је готово немогуће отарасити се и могу да вам створе вишемесечну патњу. Стенице су мали паразитски инсекти који се хране крвљу људи и животиња, тако да ем што ће се намножити на стотине њих, ем ћете трпети и уједе који нису безазлени.

stenice
стенице / Извор: Фото: Shutterstock

Њихови уједи могу изазвати свраб, црвенило коже и мале отоке. Стенице обично преферирају да се хране на деловима тела који су изложени док спавамо, као што су руке, ноге и врат.

Стенице се лако могу преносити с једног места на друго, најчешће путем путног пртљага, намештаја или одеће. Инфестација стеницама може бити веома неугодна и изазвати несаницу, анксиозност и свраб. 

Уколико пронађете стенице у својој кући, велике су шансе да ћете морати да се отарасите великог броја ствари, али и да ћете морати да зовете професионалне контролоре штеточина.

Важно је бити упоран и доследан у примени ових мера, јер стенице могу бити изузетно издржљиве. Такође, будите стрпљиви јер може бити потребно пуно времена да се потпуно решите инфестације. Редовно праћење и одржавање хигијене у дому након третмана је такође важно како бисте спречили поновну појаву стеница.

Људи који су имали ово искуство описивали су га као ужасан период непроспаваних ноћи, а све то прати осећање потпуне беспомоћности.

Како оне могу доћи до вашег дома?

kofer
кофер / Извор: Фото: Shutterstock

Најчешће се догађа да донесете стенице са путовања, јер вам је кофер у гепеку аутобуса или авиона дословно "понео" са собом ову штеточину. Такође, уколико сте преносили неке старе ствари, не одржавате хигијену гараже, оставе и других места у којима се оне могу наћи, а може се догодити и да сте имали несрећу да вам је стеница ушла у дом кроз прозор.

На мрежи Reddit се може пронаћи огроман број људи који су поделили своје искуство са стеницама, а неки од коментара су били:

- Након неког времена смо се вратили нормалном животу. Међутим, постојао је одређени степен посттрауматског стреса и много параноје током наредних неколико месеци. Прошло је неколико недеља пре него што смо престали да спавамо са упаљеним светлима.

- Могу разумети зашто неки људи осећају готово суицидално, али требате се сетити да то није заувек, да ваши пријатељи неће напустити вас због стеница и да можете и даље живети нормалним животом -  написала је једна од девојака која се, после вишемесечне борбе, изборила са овим паразитом.

- Осећао сам се беспомоћно, посрамљено, уморно, бесно и као да сам на прагу лудила. Борба је предуго трајала и деловало је као да се никада неће завршити - казао је један од корисника Reddit-a.