Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ИНСТИТУТУ ЗА МАЈКУ И ДЕТЕ ПЕТОРО ДЕЦЕ НА КОВИД ИНТЕНЗИВНОЈ НЕЗИ: Све више малишана жали се на ове симптоме

09.11.2021. 09:48
Пише:
Србија Данас
dečak
дечак / Извор: Профимедиа/илустрација

Др Владислав Вукомановић каже да постоји бојазан од новог делта плус соја

На интензивној нези Института за мајку и дете лечи се петоро деце која су оболела од ковида и она су најтежи болесници рекао је за РТС заменик директора те установе проф. др Владислав Вукомановић. Нагласио је да свака нова мутација, која настаје на пољу смањеног броја вакцинисаних особа, доноси неизвесност.

СРБИЈА БЕЛЕЖИ НОВИ УСПЕХ: Од увођења ковид пропусница вакцинација повећана за 70 одсто

СРБИЈА БЕЛЕЖИ НОВИ УСПЕХ: Од увођења ковид пропусница вакцинација повећана за 70 одсто

ПЕДОФИЛИ ЋЕ БИТИ ХЕМИЈСКИ КАСТРИРАНИ? Разматра се неколико ригорозних мера, преступницима се не пише добро

ПЕДОФИЛИ ЋЕ БИТИ ХЕМИЈСКИ КАСТРИРАНИ? Разматра се неколико ригорозних мера, преступницима се не пише добро

ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТЕ ПОПЛАВЕ: Огласио се дирекрот РХМЗ, познато шта нас чека

ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТЕ ПОПЛАВЕ: Огласио се дирекрот РХМЗ, познато шта нас чека

Заменик директора Института за мајку и дете проф. др Владислав Вукомановић рекао је да сматра да су тренутне мере благе до умерене и да очекује да ће распуст довести до смањивања заражавања у школској популацији.

- Ми ћемо то, чини ми се, прилично лако проценити на основу броја пријема деце у наш хитан педијатријски пријем. У време кога се не сећамо сви са радошћу, када је био полицијски час и када је кретање било врло ограничено, број болесника који је долазио у тај хитан педијатријски пријем је практично износио 25 посто од редовног броја - казао је Вукомановић и додао да очекује пад пријема.

Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Вукомановић је навео да у Институт за мајку и дете долазе деца која захтевају болничко лечење и за коју се претпоставља да им је потребно болничко лечење, а да је главни терет на домовима здравља који врше тријажу и тестирање и упућују у болнице уколико је неопходно.

- Могу рећи да су и друге респираторне инфекције сада на делу, праћене, мање или више, повишеном телесном температуром и промењеним општим стањем деце, али није свака инфекција ковид и оно што је најважније, свака инфекција изазвана сарс-ков-2 вирусом не захтева болничко лечење - истакао је Вукомановић.

"Петоро деце на интензивној нези" 

Професор је навео да се у Институту за мајку и дете тренутно лечи осморо деце на ковид одељењу која захтевају примену кисеоника и да она нису животно угрожена, док се на интензивној нези налази петоро деце, која су најозбиљнији болесници.

- Од тога је сада троје на респиратору, код два детета се примењују неки облици кисеоничне терапије и неинвазивне вентилације. Веома тешки болесници и слика коју стекнете када уђете у тај део је веома, веома суморна и тешка - казао је професор Вукомановић.

Говорећи о делта плус сој, Вукомановић је навео да брине нова неизвесност због нове мутације и шта ће она да донесе.

- Нова мутација настаје на пољу смањеног броја вакцинисаних особа. Постоји простор да се инфекција шири. Ширење инфекције доводи до нових мутација тог спајк протеина код сарс-ков-2 вируса и он омогућава и већу контагиозност, већу заразност, а вероватно и тежу клиничку слику - истакао је Вукомановић.

dete
дете / Извор: Профимедиа/илустрација

"Поново долазе деца са мултисистемским инфламаторним синдромом" 

Додао је да пре неколико месеци код деце није било клиничке слике која се очитовала тешким упалама плућа која је била забележена код одраслих.

- Сада се то у неку руку променило, мада у последњих неколико недеља долазе поново деца са мултисистемским инфламаторним синдромом, најтежом манифестацијом, која захвата већину органа, пре свега срце, мозак, бубреге, јетру - објаснио је професор Вукомановић.

Говорећи о деци која су прележала ковид, Вукомановић је навео да се деца жале да не могу да иду уз степенице, на убрзан рад срца, да им је кондиција веома лоша, на болове у грудима.

- ЕКГ налаз и физикални налаз је углавном добар, али оно на шта сад обраћамо пажњу због актуелне ситуације је анамнеза и детаљна епидемиолошка анамнеза. По правилу откријемо да су имали неку форму, да ли асимптомску или једнодневну температуру праћену главобољом и гастроинтестиналним тегобама - казао је Вукомановић и додао да такви проблеми могу да трају месецима.

Поручио је да је погрешно да се деца која су у таквом стању повуку у куће и да буду инактивна.

- Морају постепено да повећавају степен физичке активности, кондиционираности, друштвени живот није занемарљив и та психолошка компонента није занемарљива, да се подигне енергетски ниво који овај вирус очигледно изузетно депримира - казао је Вукомановић.