Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПОВЕСТ ГАСТАРБАЈТЕРА "У земљи сам где их све више неће ни децу, ни брак - хоће да уживају БЕЗ ОБАВЕЗА, јер је овде ДЕТЕ ЈАКО СКУПО" (ФОТО/ВИДЕО)

28.01.2024. 13:23
Пише:
Србија Данас/Курир
gastarbajter
гастарбајтер / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Engleski гастарбајтер

Одеш у пошту са бебом, нико неће да те пусти преко реда... Куче, дете, то је њима исто, каже Александар па додаје и колико је пара потребно за једно дете од рођења до 21. године.

"Све је више и више људи овде у Енглеској који неће, не желе да имају децу него хоће да уживају у животу и неће да имају никакве обавезе, ни децу... И сасвим је нормално да овде видите људе који имају псе и мачке и који више воле животиње него децу и људе... - каже Александар.

СНЕГ, КИША, ВЕТАР, А У ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ СУНЦЕ... Шта је ово данас?! Годишња доба се смењују као лудаMagla

СНЕГ, КИША, ВЕТАР, А У ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ СУНЦЕ... Шта је ово данас?! Годишња доба се смењују као луда

"ОВО ЈЕ БОЖЈЕ ДЕЛО" Жена (25) родила бебу у санитету на паркингу испред Дома здравља у Богатићу!Porođaj

"ОВО ЈЕ БОЖЈЕ ДЕЛО" Жена (25) родила бебу у санитету на паркингу испред Дома здравља у Богатићу!

"БРАЋО, ИЗМИРИТЕ СЕ" Патријарх Порфирије у духу Светог Саве послао снажну поруку свим Србима! (ФОТО)Patrijarh Porfirije

"БРАЋО, ИЗМИРИТЕ СЕ" Патријарх Порфирије у духу Светог Саве послао снажну поруку свим Србима! (ФОТО)

- Знам доста људи овде, и пријатеља и познаника на послу од којих већина нема децу и неће да их имају... Постали су много себични, гледају само себе, да потроше на себе, неће да живе ни у браку, да се узму, да живе као муж и жена... Као људи доста су себични, мисле само на себе... Улазе у везу, свако доноси свој капитал и живе заједно док све то функционише, купују заједно некретнину, а кад виде да не иде, разиђу се - вели Александар који се на Јутјубу представља као Енглески гастарбајтер и који камером бележи детаље из свакодневног живота у тој земљи - своје утиске како се стварно живи у Енглеској, колико живот тамо кошта, али и њихове навике које су нама у Србији необичне и стране.

- Генерално, Енглеска је земља која није толико наклоњена малој деци, овде је јако скупо имати децу. Недавно сам читао чланак, радили неко истраживање по којем вас једно дете - од тренутка кад се роди па док не заврши факултет, кошта више од 200.000 фунти (скоро 240.000 евра).

Engleski gastarbajter
Енглески гастарбајтер / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Engleski гастарбајтер

- Онда сам помислио ово није нормално, то је безвезе, није тачно... Има овде и добрих ствари које су добре за децу - гардероба за децу... можете да одете у Примарк и купите за јако мале паре гардеробу за дете, исто тако беби-опрема, па формула, млеко које пију бебе до годину живота, то вам је овде јефтино 10 фунти једна кутија од 800 грама, то је овде смешна цена, па пелене исто, коштају 90 пенија 24 пелене, а 3,5 фунти паковање од 90 комада, цене су јако приступачне - каже Енглески гастарбајтер.

Одеш у пошту са бебом, нико неће да те пусти преко реда, куче, дете, то је њима исто

- Ја причам о просечној породици која жели све најбоље свом детету да пружи, њих ће једно дете сигурно да кошта 200.000 од дана откад се роди па до 21 године живота. То је један од разлога што већина овде неће да има децу, поготово кад имате двоје деце треба вам дупло, 400 000 фунти, него желе да уживају у животу, да купе ауто, кућу, да путују, па се дешава да више воле псе и мачке него бебу или дете... Одете у пошту с бебом нико неће да вас пусти преко реда, исто третирају и куче и бебу, то је њима нормално, а ја мислим да је сврха живота да имаш децу...

- Али оно што није добро јесте кад жена оде на породиљско, плаћена је 9 месеци. Проблем је у томе што је она плаћена тако да првих 6 недеља добија 90 одсто од 100 одсто своје плате. А преостале 33 недеље добија 170 и нешто фунти недељно, што је месечно око 650 фунти, а што је јако мало... Рецимо, жена има плату 2.000 фунти, а први месец прими 1.800. Онда жене схвате да с тим парама не може да се преживи и враћају се на посао већ после 6 месеци, прекидају породиљско иако имају право да остану годину или две, једино што неће бити плаћене, али посао их чека - објашњава Александар.

Вртићи су овде ненормално скупи

- Вртићи су овде ненормално скупи - сат времена 9 фунти, па 5 дана у недељи, цео месец... Ако дете иде редовно, добијете неки попуст али вас кошта 1.500-1.600 и скупље, а то је најјефтиније! Кад дате дете у вртић, жена ради за 2.000 а платите 1.500... Да ли се исплати па још сваки месец ако је дете болесно мора годишњи, боловање, неплаћено... Већина жена остане код куће па онда раде неке ноћне смене, лудачке комбинације, пола радног времена, викендом кад је муже код куће па он може да причува...

- Чак и ако радите и за добру плату, а то је овде 3.000 фунти, а имате двоје деце, опет оде цела плата - вели Александар.

Дечији додатак

Дечији додатак за прво дете јесте 100 фунти месечно, а за свако следеће дете умањен је износ 60-70 фунти, а постоји и сулуди закон који каже да ако један од партнера зарађује више од 50.000 фунти годишње, тај додатак на крају године мора да врати?!

- А ако има 60.000 фунти годишње, мора да врати све држави, а онај са 55.000 мора да врати 50 одсто назад држави, односно 600 фунти. Онај са 58.000 мора да врати 80 одсто... Ако један у породици само зарађује, рецимо, више од 80.000 не добија ништа, односно мора да врати све, а ако муж и жена обоје зарађују по 40.000 не морају да врате ништа?!

Други издаци

Рецимо, дечји рођендан за 2 сата 500-600 фунти, па онда "афтерскул клуб" ако дете мора да остане дуже после школе јер ви радите и то се плаћа...

Али највећи проблем је кад напуни 18 и упише факултет!

Годину дана факултета је 9.250 фунти, а траје три године.

- Значи, морате да припремите у кешу 28.000 фунти па плус смештај, бар 500, па превоз и храна још 500, што значи још 10.000 фунти годишње преко за све то остало... Што значи изађе 20.000 годишње, а за три године факултета 60.000, каже он и додаје:

- Многи то не могу да приуште па деца узимају студентски кредит који враћају 10 година али ни то више није повољно јер су камате јако високе.

Кад се све то сабере, више од 200.000 је потребно ако желите да дете иде у нормалну школу, вртић, факултет...

Србија Данас/Курир/Н.Ђ.

}