Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕВАКЦИНИСАН - БОРБА МОЖЕ ДА ПОЧНЕ!" Исповест лекара из ЦРВЕНЕ ЗОНЕ који је морао да јави колегиници да јој је муж умро

14.10.2021. 09:21
Пише:
Србија Данас/Курир
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Корона нема милости, а лекари и медицинско особље даноноћно дају све од себе да помогну онима који се боре за сваки дах

Био је то 20. март прошле године, када сам први пут ушао у црвену зону. Лично, у ову борбу ушао сам спремно, не могу да кажем да нисам осећао страх, али спремност јесам. Много их је прошло кроз црвену зону, неке приче завршене су срећно, а друге… завршиле су тако како су морале. Али знам, да сви, како на почетку тако и сада, да сви дајемо све од себе да сачувамо живот више, прича је др Владан Цветановић, директор ковид болнице у Крушевцу.

"Вакцинисати исте људе трећом и четвртом дозом значи да НЕМАМО ИМУНИТЕТ" Др Стјепановић објаснио шта сви морамо да урадимо

"Вакцинисати исте људе трећом и четвртом дозом значи да НЕМАМО ИМУНИТЕТ" Др Стјепановић објаснио шта сви морамо да урадимо

ОД ВЕСЕЉА ДО КОВИД БОЛНИЦЕ - ФАТАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ СВАДБЕ: После славља чак 100 људи завршило у ковид амбуланти у Краљеву

ОД ВЕСЕЉА ДО КОВИД БОЛНИЦЕ - ФАТАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ СВАДБЕ: После славља чак 100 људи завршило у ковид амбуланти у Краљеву

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА, ГОРЕ НЕГО ШТО МИСЛИМО! "Инфективна препуњена, у ковид болници у Батајници 71 пацијент интубиран"

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА, ГОРЕ НЕГО ШТО МИСЛИМО! "Инфективна препуњена, у ковид болници у Батајници 71 пацијент интубиран"

Црвена зона, било да се налази у Београду, Нишу, Крушевцу, Краљеву, Новом Саду, или у било којем другом граду, изгледа исто. Кревет до кревета, пацијенти који чекају да се опораве, који се надају да ће све бити како треба. На одељењима интензивне неге пиште машине које дишу уместо оних који то не могу сами. Корона нема милости, а лекари и медицинско особље даноноћно дају све од себе да помогну онима који се боре за сваки дах.

- Много пацијената је прошло. Свако има своју причу. Тренутно имамо младића који има (35) година, он је из Новог Пазара. Код нас је примљен у изузетно тешком стању, са запаљењем плућа које је узнапредовало. Када је стигао дочекао га је комплетан тим лекара различитих специјалности, а знали смо да неће бити лако јер има придружено срчано попуштање, тромбови су били присутни. Ситуација је била сложена и комплексна, али успели смо да овом младом човеку сачувамо живот и ја се надам да ће ускоро отићи кући, јер не постоји лепши осећај за лекара, него када неког ко је дошао у тако лошем стању, пошаљете кући на ногама, прича др Цветановић.

Дуже од годину и по дана траје ова агонија, али лекарима све то изгледа као да траје 10 година. Толико све се одвија интензивно, комплексно, брзо, да немају времена да размишљају о нечем другом. Позив лекара јесте да лечи људе, али ова специфична ситуација која је захватила читав свет, показује нам да су лекари и медицинари генерално, хероји овог доба који су спремни да издрже све.

- Када је све кренуло нисмо знали како ће ићи. Прилагођавали смо се, учили навике и "намере" ове болести и уложили све напоре. У оваквим ситуацијама најважнија је та сарадња која постоји између пацијента, и нас лекара. Колико год било тешко, знам као лекар да не могу да одустанем и не могу да склоним, ово сам доживео као позив да сам потребан људима, човечанству, а верујем да сваки мој колега, осећа то исто. Када дође пацијент, прво што бих волео да чујем је да се јавио на време, да бисмо могли да му помогнемо, да дамо циљано терапију, али нажалост неко дође касно, а на пријему нам долазе са сатурацијом 60, 70 док је нормална вредност од 94 до 100. Када видите о чему се ради, колико је болест напредовала, да је човек невакцинисан, онда вам не преостаје ништа него да се борите надљудском снагом да помогнете - прича др Цветановић.

Невакцинисан? – Борба може да почне!

Колико ће се неко задржати зависи од тога да ли је дошао на време, да ли има придружену болест. Када се чује реч "невакцинисан" све је јасно – борба може да почне!

- Имамо сада пацијенткињу која је дошла код нас са тешком формом ковид пнеумоније, али и придруженим абдоменалним крварењем. Операција је била неопходна и то смо урадили. Скинули смо је са респиратора, боримо се за њу и то иде неким својим позитивним током, тренутно је на ниском проценту кисеоника. Стабилна је и искрено верујем да ће све бити добро, те очекујем да је у наредним данима пребацимо у полуинтензивну негу. Када се пробуде, ти људи су доста чудном окружењу, гледају друге пацијенте, пројектују своју ситуацију. Верујем да им то тешко пада. Због тога у болници имамо психолога, као и неуропсихијатра који долази по потреби, осим лечења потребна им је и писхолошка подршка коју добијају - прича др Цветановић.