Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ У ЈУТАРЊЕМ, МАЈКА МАЛЕ ЛЕНЕ ТВРДИ: Друг из одељења ударао је у главу па је добила шлог (ВИДЕО)

22.11.2019. 13:28
Пише:
Недељник/ТВ Прва/Блиц
Majka
Мајка / Извор: Фото: ТВ Прва printscreen

Лена је била здрава девојчица, одличан ђак, тренирала је одбојку и певала у хору. Све до једне туче у петом разреду. Због које је, испоставиће се, доживела мождани удар који је оставио последице - физичке и психичке.

Лена данас има инвалидитет десне руке, не може да држи оловку и прати наставу јер има потешкоће са пажњом и концентрацијом, не може више да иде ни на одбојку.

Од НОВЕ ГОДИНЕ СЕ СВЕ МЕЊА! За прво дете 300.000 динара, а за друго дете ЈОШ ВЕЋА НОВЧАНА ПОМОЋ!

Од НОВЕ ГОДИНЕ СЕ СВЕ МЕЊА! За прво дете 300.000 динара, а за друго дете ЈОШ ВЕЋА НОВЧАНА ПОМОЋ!

РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Прети јак и олујни ветар, у овом делу Србије биће најјачи удари

РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Прети јак и олујни ветар, у овом делу Србије биће најјачи удари

Славимо заштитника оболелих људи: На данашњи дан ДЕШАВАЈУ СЕ ИСЦЕЛЕЊА, а ваше је да урадите САМО ЈЕДНУ СТВАР!

Славимо заштитника оболелих људи: На данашњи дан ДЕШАВАЈУ СЕ ИСЦЕЛЕЊА, а ваше је да урадите САМО ЈЕДНУ СТВАР!

Њена мајка Милица Сретеновић у исповести за Недељник и јутарњи програм ТВ Прве говорила је о проблему у којем се нашла породица због вршњачког насиља, о свакодневној борби да Лени буде боље, а зашто је одлучила да прича о свему каже: “Свако треба да зна шта једна туча у школи може да изазове и шта вршњачко насиље може да донесе. Десило се мом детету, могло је да се деси неком другом детету. Још не могу да прихватим да Лена има тешко оштећење мозга.”

Та једна туча на школском одмору променила је живот ове породице. Протеклих годину дана траје Ленин опоравак који још није завршен.

- Доктори у Крагујевцу су најпре мислили да је она имала нешто урођено, али све анализе које смо урадили касније, показују да је мождани удар настао као последица ударца, чак је један доктор то и написао. Радили смо ангиографију која је показала да је погођена главна артерија на мозгу што је изазвало шлог. Лена је имала јако тешку исхемију, цела десна страна тела јој је била паралисана - прича Милца Сретеновић.

После туче, школа јесте пријавила насиље, али не и важну чињеницу - да је девојчица доживела инфаркт мозга. Лена се вратила у школу, али нема одговарајућу подршку, сматра мајка.

"Школа није урадила ништа да јој помогне, као да је моје дете нешто направило"

- Школа ништа није урадила да помогне Лени. То је нека надменост као да је моје дете направило нешто, као да сам ја крива. Од почетка ове школске године нико је није звао на рођендан, ни у шетњу. Разредна није упитала како је - прича Милица Сретеновић.

До туче између Лене, тада ученице петог разреда, и дечака из њеног разреда дошло је 22. октобра прошле године у основној школи “Станислав Сремчевић” у Крагујевцу. Међутим, Ленина мајка каже да је упозоравала разредну на задиркивања и увреде, али да је правовремена реакција изостала. "Разредна је рекла: 'Важи, решићемо', али све је остало на томе".

Гостујући у јутарњем програму на ТВ Прва, Милица Сретеновић, Ленина мама, рекла је да су између њена ћерке и дечака Лазара углавном биле чарке, али да се она жалила разредној месец дана раније, али да јој је разредна рекла "важи, решићемо" али да је све остало на томе.

- Лена је рекла да јој Лазар прича да је дебела, да јој гура ранац, удара. Ја то нисам схватала озбиљно да зовем родитеље, већ сам позвала расредну. Немам ништа написмено, рекла је да ће обратити пажњу - прича Ленина мајка.

Како је додала, три дана пре инцидента, Лена је дошла кући са поцепаним џемпером, који јој је направио други дечак.

- Ја окренем разредну, где ми је она рекла да је Лена седела мирна, не би се то десило. Тражила сам да родитељу дођу, и да видимо зашто је то урадио - прича Милица која се у тим тренуцима осећала потпуно немоћно.

А онда, после три дана, разредна је позвала Милицу, и уздишући је рекла да су се Лазар и Лена потукли:

- Долазим у школу, његов отац који је био мој школски друг 8 година такође. Видим Лена уплакана, разредна пита - зашто сте се потукли", где је он рекао "зато што смо луди" - објашњава мајка, која каже да се то дешавало у учионици, за време малог одмора, да су врата била затворена, и да док је наставник пио кафу, није било никога у ходнику.

Лазар је Лену, према речима њене мајке, гађао пуном флашицом воде, песницама је више пута ударио, од чега неколико пута и у главу.

- Долази друга девојчица и каже да је Лазар преврнуо свима ранчеве у учионици, а за то време његов отац ћути. Следећи час су имали француски, али сам ја одлучила да одведем њу кући. Разредна је рекла да пишемо изјаву, и да ће и једном и другом смањити оцену из владања. Мислим да се није ни распитала шта се тачно десило - прича Ленина мајка.

Како даље прича Милица, оне су дошле кући, Лену је болела главе, па јој је рекла да лези и одмори, па ће видети шта ће даље. "Почела је да повраћа, добила фацијалис, одузеле су јој се десна рука и нога"

Ленина мајка је тужила школу и родитеље дечака који је ударио.

- Када сам се вратила почела је да повраћа, ја сам помислила потрес мозга. Одведем је у болницу, она добија фацијалис, десна рука и нога одузети, скенер цист, а нама ништа није јасно. Тада се појавио и Ленин отац, са ким не живимо, али заједно одгајамо децу - каже мајка.

Она додаје да има четири ћерке, од којих је једна дете са посебним потребама.

Након тога, према Миличиним речима, пошто је скенер био чист, рекли су да ћемо видети ујутру и да остаје у болници.

- Она је наставила да повраћа до четири ујутру, фацијалис тотални са десне стране и онда је предложен контролни скенер у коме се појавила тачка, а прекосутра већ шлог, где је транспортована хитно за Београд - објашњава Ленина мајка и додаје да су јој одрадили сликање крвних судова, где је објашњено да је погођена главна артерија, која врши све функције у мозгу.

Сумњали су лекари, према речима Милице, да је можда имала урођено, те да је ударац изазвао шлог.

- Лекар је написао да на основу свих испитивања нема ништа стечено, већ да је то последица удараца, јер није био један, већ очигледно више - прича Милица.

ТВ Прва је покушала да разговара са директором, педагогом и психологом школе.

- Директор није желео пред камеру, али је рекао да они не желе о овом случају да причају јавно, већ само на суду, с обзиром на то да је у току судски процес после мајчине тужбе против школе и родитеља дечака који је ударио Лену. Такође контактирана је и породица дечака, али је мајка рекла да не жели јавно било шта да коментарише, јер јој је тако саветовао адвокат - испричала је репортерка ТВ Прве.

Додала је да је и раније, како причају други родитељи, било инцидената у школи.

- Незванично смо сазнали од родитеља да су поједина деца исписивала из школе, јер нису хтели да трпе вршњачко насеље друге деце. Питали смо директора за то, али нам је рекао да је "исписивање из школе нормално, да је школа велика, са преко 1.000 ђака, те да су ситни сукоби и чарке могући" - испричала је репортерка.

"Разредна је звала, директор ниједном"

- Моје дете је на лечењу себи хтело да одсече руку, узима лекове за шизофренију да јој се не би тресла рука, каже Ленина мајка Милица. Ленина мајка је испричала да је разредна звала када је Лена била у болници, али да директор није позвао ниједном.

- Извештај школе не постоји, чак, они су предузели меру да казне дечака, али га је његова мама исписала два дана касније. Лена са психолозима није причала, али су они, од приватних психолога где водим Лену, тражили да узмем извештај и однесем у школу да тај психолог прочита - прича Милица и додаје да је Лена ишла на приватне терапије, у бање, базене, да прима лек за шизофренију, да би смирила руку, а не зато што је шизофрена.

Ти невољни покретни се слабо лече, и према речима Ленине мајке, девојчици ће вероватно остати последице за цео живот. Иде у школу, али проведе у њој два или три часа, а због оштећења је морала да научи да пише левом руком.

- Ја покрећем судски поступак јер је остала инвалид за цео зивот због одговорности школе и родитеља дечака. Такође, добијам повратне информације да је школа предузела све мере и чула сам да су родитељи рекли да је Лена крива, а да Лазар није - прича Милица.

"Они се бране, ја то разумем, али нећу да станем, јер је била здрава"

Припремно рочиште заказано је за 5. децембар.

- Не могу разумети како је Лена крива. Они се просто сви сад бране, ја то разумем, али ја нећу да станем јер желим да правду истерам на чистац, јер је било здрава, певала у хору, тренирала а сада изгледа овако како изгледа - прича Милица .

Дечакова мајка, према речима Милице, је позвала њу када је Лена била у болници, и да је дошла једном да је обиђе, а да од како је стигла тужба, више није била.

- Лена је сада код исте разредне. Питали су ме зашто, е сад овако. Свако би исписао дете, међутим ја пратим њено психичко стање које је битно, имала је велике трауме, у бањи је хтела да одсече руку, и помишљала је на све и свашта, због лекова, вероватно. Причала је те да једва чека у школу, па да неће и да је баш брига. Ако промени амбијент, а навикла је на ту децу, може бити проблем -прича Милица.

Отишла је, прича даље Милица, код психолога, где је она предлагала да Лена може ићи у ИЈУП систему, односно смањеном градиву. Статистика показује да половина деце доживи вршњачко насиље, те да две трећине од тога су физичко, а да у 85 одсто случајева, жртви насиља нико није помогао.

Удружење "Друг није мета" једино је удружење у Србији које у фокусу рада има превенцију вршњачког насиља. Кроз многобројне активности удружење је укључило хиљаде ученика и наставника, а на њиховом сајту можете заказати бесплатну радионицу, пронаћи савете и бројне корисне информације.

Облачан дан је пред нама, али већ од МРАКА СЕ СВЕ МЕЊА: Олујни ветрови и киша СТИЖУ ПРВО У ОВЕ КРАЈЕВЕ СРБИЈЕ!

Облачан дан је пред нама, али већ од МРАКА СЕ СВЕ МЕЊА: Олујни ветрови и киша СТИЖУ ПРВО У ОВЕ КРАЈЕВЕ СРБИЈЕ!

Хаос код Рипња: Из шина искочило 5 вагона, БГ Воз између Београда и Младеновца ићи ће сутра увече

Хаос код Рипња: Из шина искочило 5 вагона, БГ Воз између Београда и Младеновца ићи ће сутра увече

ЧУДО У НОВЕМБРУ! У Ивањици родиле малине: "Јутрос смо набрали пуне шаке, слађе него јулске" (ВИДЕО)

ЧУДО У НОВЕМБРУ! У Ивањици родиле малине: "Јутрос смо набрали пуне шаке, слађе него јулске" (ВИДЕО)

Ево чиме се неки људи баве: У продаји КРСТ ЗА ВОЗАЧЕ, МОЛИТВА И СТРАНОПОКАЗАТЕЉ! (ФОТО)

Ево чиме се неки људи баве: У продаји КРСТ ЗА ВОЗАЧЕ, МОЛИТВА И СТРАНОПОКАЗАТЕЉ! (ФОТО)

ГОЛИМ РУКАМА ИЗВАЛИО ВРАТА! Непокретног СРПСКОГ ОЛИМПИЈЦА чудо спасило да ЖИВ НЕ ИЗГОРИ

ГОЛИМ РУКАМА ИЗВАЛИО ВРАТА! Непокретног СРПСКОГ ОЛИМПИЈЦА чудо спасило да ЖИВ НЕ ИЗГОРИ