Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"РАЈ ЗА ВАКЦИНЕ, ЈЕДИНА ЗЕМЉА У КОЈОЈ МОЖЕТЕ ДА БИРАТЕ ЦЕПИВО" Италијански медији одушевљени Србијом

15.03.2021. 14:58
Пише:
СрбијаДанас/РТС
vakcinacija Hrvatska
вакцинација Хрватска / Извор: Профимедиа

"Добро дошли у Србију, рај за вакцине", "Једина земља у којој можете да бирате вакцину" – наслови су у италијанским медијима који пишу о Србији као о цивилизованој земљи Западног Балкана која је на првом месту по вакцинацији јер је, поред осталих, ауторизовала и руску и кинеску вакцину

Већ недељама на првом месту, Србија држи рекорд у вакцинацији, пишу медији у Италији, и додају да би њен модел имунизације требало да имитирају и остале земље.

ДАНАС СТИГАО НОВИ КОНТИНГЕНТ ФАЈЗЕРОВИХ ВАКЦИНА! Србија наставља вакцинацију "пуном паром"!

ДАНАС СТИГАО НОВИ КОНТИНГЕНТ ФАЈЗЕРОВИХ ВАКЦИНА! Србија наставља вакцинацију "пуном паром"!

ПОЗНАТО КАДА ОДЛУКА СТУПА НА СНАГУ: Брнабић најавила још ригорозније мере

ПОЗНАТО КАДА ОДЛУКА СТУПА НА СНАГУ: Брнабић најавила још ригорозније мере

ИЗЛАЗАК ИЗ ЕПИДЕМИЈЕ ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ - ПОСТОЈЕ ДВА ДАТУМА: Који је најгори сценарио и од кога све зависи (ФОТО)

ИЗЛАЗАК ИЗ ЕПИДЕМИЈЕ ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ - ПОСТОЈЕ ДВА ДАТУМА: Који је најгори сценарио и од кога све зависи (ФОТО)

Србија велико изненађење, дозе стижу једна за другом

Србија је, кажу, велико изненађење за све, јер дозе стижу једна за другом. Само пре неколико дана стигло је 50.000 нових доза "спутњика В", као и "Астра-Зенеке" чијих је 150.000 доза, произведених у Индији, у Србију стигло авионом "Туркиш ерлајнса" из Истанбула.

Медији пишу да председник Александар Вучић може да буде задовољан не само због цене којом је његова влада платила вакцину "Астра-Зенеке", и за коју тврде да је врло повољна, већ и зато што се наредних седмица очекује још 150.000 нових доза.

У игри је такође осам милиона доза вакцине кинеског "Синофарма" које су договорене са Кином, која је већ послала 1,5 милиона доза.

Србија је отворила врата земљама бивше Југославије, попут Босне, Северне Македоније и Црне Горе којима је послала помоћ у вакцинама, док је председник Вучић говорио о братству и солидарности међу тим народима, наводе медији попут Коријере дела сера и многобројне ТВ емисије.

Овај "српски модел", како га називају многи медији, омогућава оно што је у Европи незамисливо – а то је да вакцина може да се бира.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

 

Невероватни бројеви 

Србија је урадила изванредан посао и кад је реч о укупним дозама вакцине на 100 становника, које су даване од почетка кампање масовне имунизације.

Србија је пета са 20,47, иза Сједињених Држава (21,97), Уједињеног Краљевства (29,33), Емирата (59,99) и Израела (91,94). Бар једну дозу примило је 13 одсто становника Србије – то је шести резултат на свету, а 7,5 одсто становника је добило обе дозе, по чему је иза Израела.

Србија такође има 200 центара за вакцинацију и грађани могу слободно да изаберу коју ће вакцину да приме, а првенство су имали здравствени радници, запослени у јавном сектору, војници и професори.

Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

 

Коју вакцину желите? 

Мала земља од седам милиона становника практично је у истом рангу са светским гигантима, те је на четвртом месту у свету ако се посматра број доза вакцине на 100 људи дневно, док је на трећем месту Велика Британија са 0,52 вакцинисаних, на другом Уједињени Арапски Емирати са 0,67 а на првом Израел чак 1,31.

Иако ЕМА још није одобрила ни руску ни кинеску вакцину, Београд је обавио контроле и тестове на националном нивоу да би гарантовао сигурност и ефикасност у имунизацији.

vakcine
вакцине / Извор: Профимедиа

 

У чему је тајна српског модела

Србија је, једноставно, отворила врата свим доступним вакцинама, па и онима које Европска агенција за лекове још није одобрила, као што су "спутњик В" и кинеске вакцине.

У Београду су урађени национални тестови и контроле за проверу сигурности и ефикасности вакцина, па су становници те земље имали луксуз избора вакцине, док су становници Берлина, Париза, Рима и осталих европских метропола чекали да Брисел одблокира ситуацију са "Фајзером" и другима.

У Србији је могуће бирати између "спутњика В", "Синофармове", "Фајзерове" и "Астра-Зенекине" вакцине.

Председник Вучић се договорио са Москвом да се руска вакцина производи и у Србији. Искористивши одлично пријатељство с Владимиром Путином и Си Ђинпингом, Вучић је склопио билатералне споразуме са руским и кинеским фармацеутским компанијама.

Производња кинеске и руске вакцине у Србији

Међутим, то није све. Медији пишу и о томе да ће Србија бити прва земља у Европи у којој ће се производити кинеска вакцина "Синофарм" као и руски "спутњик". Та земља, пишу италијански медији, није добила никакву помоћ од Европе, иако је један од кандидата за приступ у ЕУ, али је без обзира на то добила огромне количине руске и кинеске вакцине.

"Направили смо одличан договор вечерас, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Кином. Направићемо нову фабрику за вакцину "Синофарм" у Србији у којој ће производња почети 15. октобра 2021", изјавио је председник Александар Вучић и додао:

Ова фабрика би требало да производи од два до три милиона вакцина месечно што ће покрити велики део региона и све наше потребе.

Србија ће такође почети са производњом руске вакцине, после посете руских експерата Институту за вирусологију "Торлак" у Београду.

На крају, италијански медији дефинишу председника Вучића као амбициозног, особу која има широке видике и јасну дугорочну визију, па би српски модел ефикасности и организације и политички говорећи могао да послужи остатку Европе као узор.

Медији наглашавају да одлично организована вакцинација у Србији може омогућити и моћ у целој бившој Југославији, иако томе на путу стоји Косово, али и САД јер, пишу, "уколико би Западни Балкан био под утицајем Србије то би значило да је под утицајем Русије а нико у Белој кући не би прихватио да изгуби оно што је освојено захваљујући распаду Југославије".