Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИЗА БЕКСТВА МАРОКАНСКИХ РВАЧА СТОЈИ КРИМИНАЛНА МРЕЖА?! Нестали у Београду - полиција још увек трага за њима

15.11.2021. 19:40
policija
полиција / Извор: Фото: СД/илустрација

У МУП-у Србије су били затечени овим случајевима нестанака

Да ли је Србија обећана земља односно главна мигрантска рута или је светско првенство идеална прилика афричким спортистима за бекство из родне земље на Запад тек случајеви нестанка, најпре, тројице боксера из ДР Конга у нашој земљи, а затим и двојице мароканских рвача покренули су то питање. Аналитичари истичу да ови случајеви нису тако ретки у спорту и да ће их убудуће бити све више јер људи из Африке и Азије покушавају на све начине да побегну од сиромаштва и рата.

И ДЕЦИ У СРБИЈИ ПРЕТИ ОПАСНОСТ! Стручњак упозорава на језив проблем који прати серију која је ЗАЛУДЕЛА СВЕТ

И ДЕЦИ У СРБИЈИ ПРЕТИ ОПАСНОСТ! Стручњак упозорава на језив проблем који прати серију која је ЗАЛУДЕЛА СВЕТ

КОРОНА ПРЕСЕК: Број заражених полако опада, преминуло 57 пацијената

КОРОНА ПРЕСЕК: Број заражених полако опада, преминуло 57 пацијената

РХМЗ ИЗДАО НОВО УПОЗОРЕЊЕ: Дуваће олујни ветар у овим деловима Србије, не излазите без преке потребе

РХМЗ ИЗДАО НОВО УПОЗОРЕЊЕ: Дуваће олујни ветар у овим деловима Србије, не излазите без преке потребе

Светско првенство је огромној већини спортиста прилика да се покажу на највећој сцени, али за петорицу афричких бораца то је очигледно била шанса да нестану или, боље рећи, побегну из домовине. Наиме, прво је у среду боксерска федерација ДР Конга објавила да су тројица боксера из те земље нестала из кампа репрезентације у Београду где су учествовали на недавно завршеном Светском првенству.

- Нестали су Луната Нкоси, Кајала Енгулу и Мпембеле Нзола. Њих тројица се воде да су у бекству, а српска полиција трага за њима - наводи се у саопштењу боксерског савеза Конга.

Занимљиво да ниједан од ове тројице конгоанских боксера није прошао ни елиминаторне борбе на Светском првенству у Београду.

"Иза бекства мароканских рвача стоји криминална мрежа"

Свега дан касније, стигла је слична информација само са другачијим актерима и истом дестинацијом. Председник рвачке федерације Марока Фоуад Мескоут обелоданио је на свом Фексбук профилу да су двојица мароканских рвача нестала одмах по слетању у Београд где је требало да учествују на Светском првенству за рваче до 23 године које се одржавало од 1. до 7. новембра.

- Двојица младих спортиста из Марока искористили су учешће на недавном Светском првенству у Србији да илегално напусте ту афричку земљу – написао је Мескоут и додао да је случај пријављен полицији у Србији и амбасади Марока у Београду.

Мескоут је навео и да "иза бекства двојице рвача у Србији стоји криминална мрежа специјализована за илегалне имиграције".

Иначе, како су писали медији, ни конгоански боксери ни марокански рвачи нису затражили азил у Србији и није познато да ли се још увек налазе на територији наше земље.

МУП: Немамо никакву информацију

У МУП-у Србије, такође, су били затечени овим случајевима нестанака.

- Немамо ама баш никакву информацију о њима. Нама ништа није ни пријављено - рекли су из Бироа МУП-а.

Због чега су афрички спортисти изабрали баш Србију за бекство из родне земље питање је које се намеће? Да ли је то само случајност пошто су се два велика такмичења одржавала у нашој земљи или је то још један доказ да је Србија на главној мигрантској рути ка Западу?

Светско првенство једина прилика за бекство

Директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић истиче за “Блиц” да људи из земаља Трећег света покушавају на све начине да се домогну бољег живота, а спортисти то покушавају преко великих такмичења.

- Пошто не могу да добију визу да оду из своје земље, спортисти користе обично Светска првенства. То се и раније дешавало, а дешаваће се и убудуће. Сад се испоставило да се два велика такмичења један до другог одржавају у нашој земљи – наглашава Ђурович.

Како каже, не треба заборавити да је Србија најближа земља Европској унији.

- Такође, можемо ми да мислимо свашта о Србији, али у нашој земљи се боље живи него у 90 одсто држава у свету. У Африци и Азији се људи суочавају не само са питањима економског него и безбедносног опстанка. Беже од рата, насиља, немаштине. У тим земљама већ осећају прве последице климатских промена. Немају воду, храну – подвлачи Ђуровић.

Циљ - бекство у Европску унију

Саговорник претпоставља да је, ипак, циљ несталих афричких спортиста у Београду бекство на Запад.

- Вероватно желе да побегну сад у Немачку да не би опет морали да беже. Ако се сећате и наши људи када су бежали деведсетих из Југославије бежали су у Немачку, а не у Мађарску на пример – апострофира Ђуровић.

Белоруска олимпијка тражила азил у Јапану

Слично размишља и Владимир Петронијевић, извршни директор Групе "484".

-Нестанак тих спортиста није ништа необично за велика такмичења. Најчешће нестају спортисти који желе да побегну из земље у којој се осећају угрожено и имају страх за свој живот. Колико сам чуо они нису тражили азил и воде се као нестали. То свакако није одговорност Србије – оцењује Петронијевић.

Како каже, и раније су чак и врхунски спортисти бежали из своје земље.

-Можда најпознатији пример је бекство румунске олимпијске шампионке Нађе Команечи у САД. Недавно смо имали и белоруску спринтерку Кристину Тимановскају која је затражила азил у Јапану након Олимпијских игара. Потом се јавила Пољска и прихватила да јој да хуманитарну визу. Сигурно ће тога у спорту бити још и више убудуће – предвиђа Петронијевић.

Марокански спортисти често беже из земље

Иначе, марокански спортисти већ дуже време се жале на лош спортски систем и недовољну подршку за ратвој у својој земљи.

Тако су рецимо, у септембру 2021. тројица мароканских одбојкаша нестала по слетању у Италију где је требало да играју на Светском првенству, а слично се десило и у априлу када се двојици боксера губи траг по доласку у Пољску где је требало да учествују на АИБА омладинском Светском првенству.

Можда најпознатији случај бекства спортисте из Марока забележен је у октобру 2019. године када је државни шампион у теквондоу Аноуара Боукхарсе побегао из земље на Канарска острва и направио снимак који је био веома популаран на друштвеним мрежама. На снимку се види Боукхарса на чамцу како баца медаљу у море уз поруку: "Бескорисна је".