Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПРЕСЕЛИ МИ ЊИХОВИ ЕВРИ" Београђанин издао стан Русима, па уследио ШОК кад је затекао ОВО - хтео да профитира, а само извукао дебљи крај

23.02.2023. 09:51
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Stanovi
Станови / Извор: Shutterstock

Када је након пет месеци дошло време да се плати кирија, њих није било.

Цене рентирања станова у Београду, последњих годину дана непресушна су тема и извор беса код грађана који нису стамбено обезбеђени. Руски држављани похрлили су у Београд, за цену не питају, дреше кесу, али шта се дешава након тога, објашњава нам Београђанин М. Р. (35).

ОПШТИНА ВЕЛИКА ПЛАНА: 1.371 ученика одликаша награђено са по 10.000

ОПШТИНА ВЕЛИКА ПЛАНА: 1.371 ученика одликаша награђено са по 10.000

"ОВО ЈЕ ВЕЛИКА СРАМОТА" Језива сцена усред Србије, осванули застрашујући графити на споменику - симболу града! (ФОТО)

"ОВО ЈЕ ВЕЛИКА СРАМОТА" Језива сцена усред Србије, осванули застрашујући графити на споменику - симболу града! (ФОТО)

СЛАВИМО "ГОСПОДАРА СВИХ БОЛЕСТИ" КОГ СУ ЖИВОГ ОДРАЛИ: Мајке, обавезно одведите данас децу у цркву, веома је важно!

СЛАВИМО "ГОСПОДАРА СВИХ БОЛЕСТИ" КОГ СУ ЖИВОГ ОДРАЛИ: Мајке, обавезно одведите данас децу у цркву, веома је важно!

- Пре око десет година сам од бабе наследио стан. Након њене смрти решио сам сву папирологију, и подигао кредит како бих реновирао све јер је стан био у изворном стању - почиње младић за Телеграф.

Свој стан има, дупло је већи и одлука је била да наследство изнајмљује.

- Будући да имам свој стан који  је дупло већи, одлучио сам да овај на Карабурми изнајмљујем. Кирију сам наплаћивао 150 евра и ту су се смењивали људи, најчешће након годину дана. Потписивали смо уговор, али нисам узимао депозит. Како је почео рат у Украјини, долазе Руси овде и тако су цене и почеле да скачу, те сам и ја долучио да повећам кирију - прича наш саговорник.

Како каже, он је отац двоје деце и који динар више није "наодмет".

- Свакоме од нас треба новац, и наравно... ако можемо да издамо стан за дупло веће паре - што да не? Отац сам двоје деце, а када имате децу и радите за плату, тешко се живи и повећање кирије је била сјајна опција да себи колико-толико олакшам живот. Повећао сам крију са 150 евра на 400, и нисам ни био свестан да је то толико много за стан од 30 плус квадрата - наводи он.

Људи су се јављали, али је он, како каже, изабрао стране држављане. 

zgrada
зграда / Извор: Србија Данас

- Објавио сам у свим групама да издајем стан јер су последњи станари изашли и вратили се у Ивањицу. Било ми је чудно да ми се наши људи не јављају на оглас, само Руси. И тада сам схватио да је то мојих пет минута, барем сам тако мислио. Договорили смо се да виде стан, дошли су и донели новац. Верујте ми, нису ни ушли у стан, почели су да ваде паре, били су јако весели и срећни јер су нашли смештај, а ја сам био задовољан јер сам узео прву кирију 400 евра плус депозит исто толико. Наши људи ми не би никада толико дали, ја сам тога свестан, али сада је касно - прича наш саговорник.

Ништа није указивало на бег

Пошто не живим близу стана који је издао Русима, први месец је отишао по кирију, а након тога су му новац уплаћивали на рачун.

- Све је било у реду, сем тога да су ме комшије неколико пута звале да се жале на хаос. Када сам их питао шта се дешава, рекли су ми да им је жао и да јесу били бучни, али да се то неће поновити - прича нам и додаје:

- Када је након пет месеци дошло време да се плати кирија, њих није било. Нису се јављали два дана, мислио сам да је све ок, можда нису ту, одлучио сам да сачекам. Позвао сам их након пет дана, нико се није јављао, а имао сам обавезе те сам позвао комшије да провере шта се дешава, и тада су ми рекли да их не чују и не виђају, али да споља виде да су у стану сва светла упаљена. Знао сам да нешто није у реду, осећао сам. Дошао сам до стана, звонио и куцао никога није било унутра. Помислио сам да се можде није нешто десило, али сам одлучио да провалим врата и да уђем. Шок, када сам ушао, толико је смрдело у стану, на поду је била депонија, намештај уништен, исполивани кревети, душеци, све је било укључено, чак и машина за веш која је била празна, они су укључили шпорет и преклопили га оним лимом што стоји, па су остали трагови, наравно шпорет није био упаљен. Нисам могао да верујем да је то мој стана, шоља у толаету је била запшена, радијатор измазан, а на столу хрпа рачуна која никада није плаћена, али сам то тек касније сазнао - прича у даху Београђанин.

Zgrada
Зграда / Извор: Профимедиа

Будући да није имао увид у последње рачуне, чекао је да стигну и да плати.

- Знао сам да тај последњи месец имам депозит који су ми дали, и имали смо договор да закуп иде на годину дана и потписали уговор. Људи, мени су стизали рачуни, они су за те месеце што су били ту направили рачун за струју 70.000 динара, не знам како, за воду, за чишћење зграде, за интернет и кабловску, ништа нису платили. На крају, ја сам морао из свог џепа да дам скоро 1.500 евра да отплатим све, пресели су ми њихови еври и усељење. Од данас, у мом стану нема места за странце. Кирију сам смањио и сада је 250 евра, опет је за 100 евра више него пре.

Порука за све станодавце

- Пазите кога поримате у стан, немојте да завршите као ја који сам морао да тражим додатни посао како бих скупио паре за њихове дугове, верујте ми смањите цене и нашим људима дајте да станују, ако ништа друго, барем можете да их нађете ако побегну, а где да јурим Русе. Како не бих остао недоречен, камера је снимила како су изашли из стана нешто иза поноћи, ни кључ нису оставили, али упаљене уређеје јесу - све комплетно - закључује за Телеграф М. Р.