Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Подаци који мењају ток епидемије: У једном делу наше земље жене више умиру од ковида

03.02.2021. 10:25
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација

У Војводини је забележен раст смртности код жена.

Од почетка пандемије говори се да су мушкарци угроженији од вируса корона у односу на жене, како у свету, тако и у нашој земљи.

Међутим, занимљива је чињеница да су у Војводини жене више оболевале од мушкараца у трећем таласу епидемије.

На ту статистику указао је директор Института за јавно здравље Војводине и члан Кризног штаба за борбу против короне проф. др Владимир Петровић.

Улажу у будућност - Меридиан стипендира најбоље домаће студенте

Улажу у будућност - Меридиан стипендира најбоље домаће студенте

СМЕЊЕНА НАЧЕЛНИЦА "НАРОДНОГ ФРОНТА": Др Ракић дошла заражена короном на посао, угрозила пацијенте и особље!

СМЕЊЕНА НАЧЕЛНИЦА "НАРОДНОГ ФРОНТА": Др Ракић дошла заражена короном на посао, угрозила пацијенте и особље!

ОПАКА БОЛЕСТ ГОДИНАМА НОСИ ЖИВОТЕ СРБА: Уз корону, цифре ипак мало боље него раније

ОПАКА БОЛЕСТ ГОДИНАМА НОСИ ЖИВОТЕ СРБА: Уз корону, цифре ипак мало боље него раније

- Када је оболевање по полу у питању, подједнако оболевају мушкарци и жене, а у овом трећем таласу чешће су оболевале жене. Индекс полова мушкарци/жене у Војводини је до почетка трећег таласа имао вредност 1,20, што значи да је на 12 оболелих мушкараца било 10 оболелих особа женског пола. Међутим, већ крајем новембра, дакле, у току трећег таласа та вредност се променила, и сада износи 0,96 за цео ток епидемије - рекао је проф. др Петровић.

Овај податак је куриозитет будући да се углавном помињало да су мушкарци далеко угроженији у поређењу са женама, било да је реч о заражавању, развијању тежих симптома болести и смртности.

Који је разлог томе – није најјасније.

На почетку епидемије у Србији, директор Инфективене клинике КЦС др Горан Стевановић рекао да је нема одговор на питање зашто чешће оболевају мушкарци него жене.

- То је једна од опсервација, запажање, и практично можемо рећи да је карактеристика болести, јер се примећује у свим земљама. Зашто је то тако, вероватно ћемо знати када све ово прође, када се сви подаци буду обрадили - казао је тада др Стевановић.

Статистика у свету

Будући да је број оболелих у свету одавно премашио 100 милиона, многе земље нису у прилици да воде статистику о учесталости обољевања у односу на пол.

Према бази података сајта "Глобално здравље 5050", који прати доступност података о вирусу корона за 186 земаља, само половина је пријавила било које информације о корона бројкама у односу на пол.

Подаци који су доступни показују да је стопа заражености у децембру прошле године слична код оба пола. Наиме, међу зараженима је било 20.976.112 мушкараца и 20.863.024 жене, премда је у уделу тестираних било далеко више жена (57 одсто).

С друге стране, подаци за октобар и новембар 2020. године показују да је у оба ова месеца било по милион више мушкараца међу оболелима у односу на жене.

Statistika
Статистика / Извор: Фото: Глобал Health 5050/Принтсцреен

Смртност

Почетком априла, у Италији је примећено да су међу првих 14.860 смртних случајева у тој земљи, две трећине били мушкарци. У истом том периоду, извештај Кинеског центра за контролу и превенцију болести утврдио је да је стопа смртности код мушкараца износила 2,8 одсто, док је код жена била 1,7 одсто.

Слична ситуација примећена је у Србији. Примера ради, средином јула, када је у нашој земљи било близу 500 умрлих од последица короне, министар здравља Златибор Лончар навео је да је међу преминулима 64,84 одсто мушкараца, а жена 35,16 одсто. Дакле, готово дупло више мушкараца је тада преминуло од короне.

Последња статистика о смртности

Ипак, најновија статистика у свету показује нешто изједначенији однос у броју преминулих према полу.

Подаци сајта "Глобално здравље 5050" говоре да је у децембру 58 одсто мушкараца преминуло од короне, а слична статистика односи се и на октобар и новембар. Такође, мушкарци су у већем броју (54 одсто) били хоспитализовани него жене (46 одсто).

У Јужној Кореји чешће оболевају жене

Занимљиво је, рецимо, да се од ове устаљене статистике издваја Јужна Кореја, где је од укупног броја оболелих за нијансу више жена.

Наиме, од око 76. 000 потврђених случајева у овој земљи, 51 одсто су женског пола, а слични проценат односи се и на смртност међу половима у Јужној Кореји, показују званични подаци за крај јануара.

У Индији чешће умирале жене

Посебан куриозитет је Индија, где су истраживања у јуну показала да су жене више изложене ризику смртности од короне него мушкарци.

Statistika
Статистика / Извор: Фото: СТАТИСТА/Принтсцреен

Стопа смртности код заражених жена у тој земљи износила је 3,3 одсто, док је код мушкараца 2,9 процента.

Тај индијски феномен се интензивно истражује, а као могући разлог се наводи то да је у Индији много више старијих жена него мушкараца.