Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Једна ноћ преокренула је Момчилов живот, а онда је све кренуло наопако: Он сада има само једну жељу - да му помогнемо (ФОТО)

13.05.2022. 15:08
Пише:
Србија Данас
Momčilo Vukotić
Момчило Вукотић / Извор: Фото: Момчило Вукотић

- Тог јула 2021. године као у неком сну који нико не може ни да замисли, све за моју породицу креће путем којим не треба. Имао сам неописиве болове и док су ми постављали фистулу за дијализу, у другој болници моја мајка је лежала на операционом столу чекајући да оперише рак дојке. То је само покренуло лавину која се до дана данашњег није зауставила.

 Момчило Вукотић (28), младић који болује од хроничне бубрежне инсуфијенције и који се грчевито бори за нови бубрег - и нови живот.

Пре само нешто од више од две године Момчило је живео баш онако како живе и сви његови вршњаци - путовао је, излазио, радио, дружио се... Ни у једном тренутку није посумњао да се тај и такав живот може променити из корена. И то без повода и јасног смисла.

- Болест је када те нешто боли. Мене ништа није болело, зато је све и било теже схватљиво - објашњава нам на почетку разговора овај младић који каже да су га лоше вести дочекале потпуно неспремног.

ПРИЗОР КОЈИ НИКАДА НЕЋЕТЕ ЗАБОРАВИТИ: Погледајте како сада изгледа "Ваљевска Грачаница" под водом (ФОТО)

ПРИЗОР КОЈИ НИКАДА НЕЋЕТЕ ЗАБОРАВИТИ: Погледајте како сада изгледа "Ваљевска Грачаница" под водом (ФОТО)

СТИСНЕ ДУГМЕ И РАКЕТА ПОЛЕЋЕ: Драган из Чачка има ОЗБИЉАН ЗАДАТАк - и свега 12 минута (ФОТО)

СТИСНЕ ДУГМЕ И РАКЕТА ПОЛЕЋЕ: Драган из Чачка има ОЗБИЉАН ЗАДАТАк - и свега 12 минута (ФОТО)

"АФТЕР НА ГРОБЉУ" Невероватан снимак из Ниша подигао буру - пао човек и то преко мртвих (ВИДЕО)

"АФТЕР НА ГРОБЉУ" Невероватан снимак из Ниша подигао буру - пао човек и то преко мртвих (ВИДЕО)

Бол у потиљку и неочекивани обрт

Момчило је у јануару 2020. осетио чудан бол у потиљку.

- Отишао сам лекару у жељи да видим шта ми ствара тај неугодан бол. Они су рекли да је у питању висок притисак. Никоме није јасно било откуд висок притисак некоме ко има 26-27 година у то време. Извадио сам крв идоктори су имали шта да виде. Параметри везани за бубрег су били измењени, видели су да се ту нешто дешава и послали ме на ултразвук - наставља Момчило и додаје да је ултразвук показао да су бубрези мањи него што би требало да буду код особе тог узраста.

Нико са сигурношћу није могао да каже како је дошло до тога да ја патим од хроничне бубрежне инсуфијенције, генетске анализе су захтевале да се уради биопсија, а будући да, како нам прича овај младић, је бубрег био у лошем стању, тако нешто би га додатно повредило.

Momčilo Vukotić
Момчило Вукотић / Извор: Фото: Момчило Вукотић

- Сигурно сам 15 година живео да нисам знао да се то дешава. Никада нисам имао неке стомачне пробеме који би указивали на тако нешто. Нисам особа која је гојазна, нити има неке друге сметње... Када је дијагноза постављена испоставило се да је болест већ дошла до трећег стадијума. И тада се све у мом животу променило - прича нам Момчило Вукотић.

Како? Шта? Због чега баш мени? Зашто сам ја ту?, нека су од питања са којима се овај момак сусретао у оној најтежој борби - психолошкој борби са самим собом и новим околностима.

Тај јул 2021. године

- Нисам био свестан да се све то дешава. Све је ишло како је ишло. Прво освешћивање да сам ја заиста болестан дошло је у јулу 2021. године. Тада сам осетио ужасне болове у стомаку где сам имао утисак да је све стало у том делу мог тела. Тада су ми изнова урадили анализе и схватили да су вредности јако повишене, задржали су ме у болници и одмах хитно из Сремске Митровице пребацили за Београд у Клинички центар - препричава нам судбоносну ноћ свог живота.

Исту ноћ му је уграђена фистула и Момчило се први пут у животу сусреће са дијализом.

- У том тренутку када се све десило у 24 сата осећај је необјашњив. Ти схваташ у том моменту да све што је до сада било неће више бити исто. Живот се мења из корена, од сутра све престаје. Осуђен си на дијализу, не раде ти органи и стојиш на том апрату. Иза врата ти вири цев и пумпа крв у апарат. Све то гледаш у неком магновењу, шоку - објашњава своје прве утиске овај скромни младић.

Борба је након ове ноћи и званично почела, али како то обично бива једно су планови, а друго суровост живота. У истом тренутку док се драма дешавала овом младићу, његова мајка се борила са раком и чекала операцију карцинома дојке. Ипак, ни ту није био крај...

- "Ово је твој нови живот", биле су речи доктора и тада заиста почиње мој нови живот. Три пута недељно одлазим на дијализе на по четири сата. У првим данима ми је било ужасно, сада сам то прихватио некако као неминовност. Одмах су ми рекли да је трансплатација једино решење. Трајни долазак на дијализу за мене није у глави био опција, јер дијализа са годинама лоше утиче на органе, колико и помаже, толико и одмаже - истиче он.

Срећа која није дуго трајала

Момчило је урадио процес компатибилизације бубрега са оцем и са дедом. Након среће да су и један и други одговарајући донори, следи низ лоших вести...

- Деда се заразио короном, завршио на респиратору, а у децембру је од последица те болести и преминуо.. Са друге стране, са оцем сам био на додатним анализама на одељењу за трансплатацију. На том испитивању, тати су установили да има шећер тип 2 и да је то контраиндикација за трансплантацију, тако да ни он неће моћи да ми донира бубрег - тужне вести само су се низала у Момчиловом животу.

Он је сада на чекању донора, а та листа сваког је дана све већа и готово да се не помера на боље. Момчила је тешка ситуација натерала да излаз тражи у другим земљама, а као најбоље решење за сада појавила се Белорусија и наизглед недостижних 80.000 евра. Е ту смо му ипак потребни ми.

- У константним сам разговорима са том клиником. Они су изнели цену, дозвољено је да обављају операције и држављанима других земаља и сада само могу да чекам и молим да се тај новац скупи - скомно прича Момчило који каже да је за њега тај моменат у којем он моли за помоћ заправо био најтежи.

Овај пожар не сме да се заустави
Како каже, када је одлучио да јавно иступи и пријави се у фондацију Буди Хуман није ни био свестан да све то постаје јавно.

- Пријавио сам се и замолио пријатеље да то не деле док ја сам сам са собом не сложим ствари у глави да се то дешава и да је то у реду. Седео сам на дијализи и некако је то дошло до неког, а онда су људи само почели да деле објаву, да шаљу поруке подрше. Многи нису знали да сам болестан, јер нисам много причао о томе па су били забринути. Пријатељи су се организовали и почели да скупљају помоћ и на локалном нивоу - објашњава Момчило који каже да је од тог тренутак кренуо пожар, експлозија догађаја.

На нама је да тај пожар не зауставимо. Тај пожар је онај који ће изградити нови Момчилов живот и као феникса издићи га из пепела у који је незаслужено, ненадано и несрећно упао.

Momčilo
Момчило / Извор: Фото: Фондација Буди Хуман/Александар Шапић

Како можемо помоћи Момчилу?

Слањем СМС поруке: Упишимо 1268 и пошаљимо СМС на 3030

Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо хуман1268 и пошаљимо СМС на 455

Уплатом на динарски рачун: 160-6000001381732-51

Уплатом на девизни рачун: 160600000138166752

ИБАН: РС35160600000138166752

SWIFT/BIC: ДБДБРСБГ

Уплатом платним картицама путем линка: Е-донирај

Уплатом са вашег PayPal налога путем линка: PayPal

Скенирањем НБС ИПС QR код-а на вашој мБанкинг апликацији: НБС ИПС QR код