Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ГДЕ СУ И ШТА РАДЕ ТИТОВИ НАСЛЕДНИЦИ: Један је механичар, други гурман на деду, а трећи се суди са остатком породице

25.05.2021. 09:37
Пише:
Србија Danas/Objektiv.rs
Tito
Тито / Извор: Профимедиа

Након смрти чувеног претка пре четрдесет и једну годину, живот Титових потомака се потпуно променио

Иако је рођен 7. маја пре 129 година, рођендан највећег сина југословенских народа и народности Јосипа Броза Тита током његове владавине прослављао се на данашњи датум, односно на дан почетка Десанта на Дрвар. Дан младости, чији је главни симбол представљала штафета, био је многима омиљени празник, а њему су се највише радовали пионири и омладинци, али и Титови наследници, који данас махом живе у Србији и Хрватској.

ОД ВАРДАРА ДО ТРИГЛАВА: Дан младости – шта крије слет, штафета и прослава Титовог рођендана

ОД ВАРДАРА ДО ТРИГЛАВА: Дан младости – шта крије слет, штафета и прослава Титовог рођендана

"Никада у историји није било толико операција карцинома дојке, као сада" Др Грујичић упозорила на озбиљност ситуације

"Никада у историји није било толико операција карцинома дојке, као сада" Др Грујичић упозорила на озбиљност ситуације

ДА ЛИ БИ СТЕ ВИ ИМАЛИ ТАЧАН ОДГОВОР? Родитељи шокирани овим ЗАДАТКОМ за основце, УСИЈАО се Твитер због расправе! (ФОТО)

ДА ЛИ БИ СТЕ ВИ ИМАЛИ ТАЧАН ОДГОВОР? Родитељи шокирани овим ЗАДАТКОМ за основце, УСИЈАО се Твитер због расправе! (ФОТО)

Како неки од њих наводе, након смрти чувеног претка пре четрдесет и једну годину, њихов живот се потпуно променио. Напустили су их они којима су за време Маршалове владавине били најбољи пријатељи, а временом су се и они међу собом удаљили.

Јосип Јошка Броз (73), син Титовог најстаријег сина Жарка Броза, каже да је ретко са ким од сродиника у добрим односима. Како објашњава, са сестром по оцу Светланом, која је иначе специјалиста кардиологије и интерне медицине, готово се и не чује.

- Светлана се лоше понашала према оцу Жарку, а и са сестром и браћом је у имовинском спору. Када је била млађа, имала је преку нарав, једном је чак и вадила пиштољ на нашег оца инвалида, који је остао без руке. Тада сам полудео, хтео сам да је убијем, али деда Тито је клекао и викао да то не радим. Искрено, од рођака се чујем само са сестром Златицом - каже Јошка.

ЕДВАРД БРОЗ: НАСЛЕДНИЦИ У ХРВАТСКОЈ СЕ РАЗИШЛИ

Титов унук Едвард Броз (70), син Титовог најстаријег сина Жарка Броза и Терезе Кујунџић, годинама не долази у Србију јер чека да му застари казна затвора пошто је 1992. године изазвао саобраћајну несрећу. Он је за Објектив навео да не жели да се експонира. Постоје информације да је за време владавине свог деде пријатељима давао свој дипломатски пасош како би могли да путују, што су неки искористили за трговину оружјем, позивајући се на њега. Како сазнајемо, Едвард живи скромно у стану у Загребу и потпуно је изгубио контакт са осталим Брозовим наследницима који живе у Хрватској.

САША БРОЗ: ИМАМ ЈАСНУ МИСИЈУ

Александра Саша Броз (52) је ћерка Титовог млађег сина Александра Мише Броза. Ова позоришна и телевизијска режисерка пре десет година се развела од глумца Ранка Зидаревића, са којим има ћерку Сару. Како за Објектив наводи, док дише трудиће се да промовише дело свог деде Јосипа Броза Тита.

Josip Broz Tito na Skupštini UN 1960. godine
Јосип Броз Тито на Скупштини УН 1960. године / Извор: Профимедиа

- Са дедом сам највише времена проводила на Брионима, а њему је било важно да му унука буде добар ђак. Због одличног успеха у школи, поклонио ми је папагаја Крокија - казала је она. Њена ћерка, а Брозова праунука Сара (27), бави се сликарством. За хрватске медије је изјавила како уопште не сматра своју мајку познатом јер је Титова унука и да се труди да се у школи не издваја од других. Андреј Броз је млађе дете Александра Мише Броза, Титовог другог сина. За разлику од сестре Александре Саше, која не крије да је потомак славног претка, Андреј га ретко помиње. Школовао се у Москви, а тренутно се бави консалтингом.

МИША БРОЗ УШАО У ДЕВЕТУ ДЕЦЕНИЈУ

Александар Миша Броз је велико име у хрватској дипломатији, у којој је бриљирао одмах по осамостаљењу Хрватске. Иако је био цењени дипломата, Миша се сумњичио и да је као амбасадор Хрватске у Џакарти користио луксузни аутомобил који му је дала на коришћење индонежанска влада. Сам Фрањо Туђман је захтевао да Броз ради на промоцији признања Хрватске у афричком и азијском делу света, дакле несврстанима, јер је био син Јосипа Броза, кога су ти народи волели због великог доприноса њиховој независности и несврстаности. Миша је недавно прославио 80. рођендан у кругу најближе породице. Са осталим Титовим наследницима у Хрватској и Србији не одржава контакте.

ЛУКА БРОЗ: ПРАВИМ "МАРШАЛОВУ ПАШТЕТУ"

Лука, Титов чукунунук и унук Јошке Броза, ради као кувар и шеф кухиње у једном београдском ресторану, где као специјалитет прави „Маршалову паштету”. Рецепт је наследио, како каже, од свог деде Јошке Броза. Његов брат Филип, такође Брозов чукунунук, ради као механичар у једној радионици за поправку аутомобила.