Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАДА ЋЕ СРБИЈА РЕЋИ "ЗБОГОМ" КОРОНИ? Наши стручњаци имају различите прогнозе - сви се надају НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ

18.12.2020. 19:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Већ пуних десет месеци живимо у константном страху од корона вируса. Психички замор и страх заменила је нада да ће вакцина против опаког вируса променити све.

Ипак, прву вакцину смо дочекали, али епидемиолози нису у потпуности сигурни да ће она баш магично уклонити вирус наредне године.

ГОРЕЛА РАСВЕТА У ЦЕНТРУ ГРАДА! Сумња се да је подметнут пожар, уништене новогодишње кочије и декорација (ФОТО)

ГОРЕЛА РАСВЕТА У ЦЕНТРУ ГРАДА! Сумња се да је подметнут пожар, уништене новогодишње кочије и декорација (ФОТО)

ВИКЕНДОМ СВЕ "ПОД КЉУЧЕМ", ЗАБРАЊЕНО ОКУПЉАЊЕ... Детаљан списак СВИХ МЕРА које су на снази у Србији

ВИКЕНДОМ СВЕ "ПОД КЉУЧЕМ", ЗАБРАЊЕНО ОКУПЉАЊЕ... Детаљан списак СВИХ МЕРА које су на снази у Србији

ДИРЕКТОР АЛИМСА: Агенција за лекове је одобрила увоз више од 20.000 доза Фајзерове вакцине!

ДИРЕКТОР АЛИМСА: Агенција за лекове је одобрила увоз више од 20.000 доза Фајзерове вакцине!

Мобилни телефон, новчаник, кључ, маска и дезинфекционо средство за руке део су наше свакодевице. Поздрављање и довикивање на дистанци и даље буди неку необичну нелагоду у људима. Гледање филмова и серија који су снимани пре короне у којима људи слободно шетају без маске на тренутак изазива "кратак спој" у глави јер "забога, зашто су сви тако близу једни другима!?" Све у свему, живот без короне чини се као да је постојао у некој претходној историјској ери, али људе и даље не пушта нада да ће 2021. бити много боља од 2020. године.

Да ли ће стварно 2021. година бити година у којој ћемо моћи нормално на пиће са пријатељима, у излазак, у продавницу без маске и замагљених наочара? Епидемиолози нису у потпуности оптимистични.

Епидемиолог Предраг Кон је изјавио да се раније опекао с прогнозама о крају корона вируса у Србији и математичким прогнозама.

- Не знам да објасним како ја то пратим. Ми ћемо живети с короном, то је сасвим сигурно, али после овако великог таласа и вакцине, тешко да ћемо имати овакав проблем након следећег лета - каже наш епидемиолог.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек рекао је за Курир да би на јесен 2021. требало благо да се нормализује живот, када би противепидемијске мере које су на снази требало да буду на минималном нивоу.

- Следећа година сигурно неће бити без мера. Цела 2021. ће протећи у имунизацији. Планирамо да два-четири милиона људи прими вакцину, а за то треба времена - истиче Ђерлек.

Вакцинација би требало да иде у три фазе, по приоритетима.

- Већ крајем децембра или у јануару крећемо с вакцинацијом здравствених радника и запослених у социјалним установама и домовима за старе. У првом кварталу требало би да нам стигне 350.000 доза "Фајзерових" вакцина, с којим имамо уговор за укупно 1,8 милиона доза - објаснио је др Ђерлек.

Др Ђерлек је додао да су за примање вакцине приоритет медицински радници. Следећи приоритети су војска, полиција и старији од 65 година са коморбидитетима. Он је додао и да се имунитет не стиче одмах по примању вакцине, већ је за то потребно време и да је то један од фактора због којих ће неке мере наставити да важе и током наредне године.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- На крају предстоји масовна вакцинација, надамо се на пролеће или лето 2021. Подела ће ићи вероватно - северни део Србије, централна Србија, Београд и јужни део Србије, па ћемо по одабраним градовима правити пунктове. Пошто свако мора да прими по две дозе у размаку од најмање три недеље, па на то треба још месец-два да се стекне имунитет, у најбољем случају у првом, другом кварталу 2022. можемо говорити о колективном имунитету и повратку у нормалу. Дакле, да се надамо да ћемо половином 2022. скинути маске. Међутим, то још нико на свету са сигурношћу не може да каже - закључује др Ђерлек.

И епидемиолог др Радмило Петровић је истакао да нико живи не зна када ћемо нормално да живимо, али да ће то у најбољем случају бити половином 2022:

- То зависи од тога колико вакцина и када ћемо их набавити, али и колико ће људи хтети да се вакцинише, јер ће бити добровољно. И зато држава прво треба да заустави антивакцинаше, који лупетају свакакве глупости. Вакцина је спас. И кад стигну цепива, треба времена за имунитет. Значи, цела 2021. биће под маскама, а и део 2022. године.

Кристијан Дростен, један од главних немачких епидемилога, вирусолог и научник Болнице "Шарите", упозорио је да нема реалних основа за очекивање да ће сви грађани брзо бити вакцинисани.

Он сматра да вакцинација неће спречити ширење заразе. Напротив, могла би да изазове још један јак талас корона вируса, а на послетку да створи и "нови профил ковид пацијената".

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- До краја јануара неће бити вакцинисан толико велики удео у становништву. Неће бити лако испунити очекивања по питању временског рока. Осим тога, имајући у виду количину вакцина која треба да буде испоручена, вакцинација неће прекинути пандемијско ширење заразе– рекао је Дростен у подкасту "Цоронавирус-Упдате" мреже НДР.

Немачки стручњак, међутим, предвиђа да становништво у одређеном тренутку више неће бити вољно да поштује такве мере.

- У одређеном тренутку на лето можда ћемо констатовати да су људи с високим фактором ризика који су желели да се вакцинишу вакцинисани. У том тренутку више нећемо моћи да убедимо јавност да треба одржавати нефармацеутске мере. Кад-тад ћемо морати да се отворимо… У одређеном моменту инфекција ће бити веома широко распрострањена међу становништвом у до сада невиђеној мери – истакао је Дростен.

- Када прође лето имаћемо велики број заражених у групи становништва у којој до сада није било инфекције: међу здравим људима, без фактора ризика - рекао је Дростен.

Пандемија ће се тада, додуше, полако смиривати, јер ће део становништва бити вакцинисан, а део ће већ преболети инфекцију, али у болницама ће се лечити људи другачијег профила, рекао је Дростен.