Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како да се МАЛЧАНСКИ БЕРБЕРИН више никад не понови: Шта када се вишеструки силоватељи нађу на слободи?

13.01.2020. 08:33
Пише:
Србија Данас/Блиц
Malčanski berberin
Малчански берберин / Извор: Фото: МУП

Неке педофиле и силоватеље који понављају кривична дела могуће је ресоцијализовати боравком у затвору и након изласка са издржавања казне, али увек постоје и они који су непоправљиви јер су због структуре личности склони понављању кривичних дела, оцењују стручњаци

Један од оних који својим примером показују да је за њих ресоцијализација, по свему судећи, неизводљива јесте и Нинослав Јовановић (46), вишеструко осуђиван силоватељ деце, познатији под надимком "Малчански берберин", а надимак је добио због изопачене маније да пре злостављања шиша малолетне жртве.

Јовановић је у затвору провео скоро 22 године због силовања и покушаја силовања малолетница, а упркос томе, 20. децембра прошле године девет месеци након последњег изласка из ћелије, отео је још једну дванаестогодишњу девојчицу и нашао се у средишту највеће до сада виђене полицијске потере на овим просторима. Ухапшен је 5. децембра у Малчи, недељу дана након што је отето дете спасено из његових канџи.

НАЈОПАСНИЈА ДРОГА "КРОКОДИЛ" НА УЛИЦАМА СРБИЈЕ: Девојци (16) из Врања помогли лекари, другој није било спаса

НАЈОПАСНИЈА ДРОГА "КРОКОДИЛ" НА УЛИЦАМА СРБИЈЕ: Девојци (16) из Врања помогли лекари, другој није било спаса

Да ли треба да се ПЛАШИМО новог мистериозног КИНЕСКОГ ВИРУСА? Ево шта треба да знамо о њему

Да ли треба да се ПЛАШИМО новог мистериозног КИНЕСКОГ ВИРУСА? Ево шта треба да знамо о њему

Испливао СКАНДАЛОЗАН СНИМАК како мигранти малтретирају становнике Обреновца (ВИДЕО)

Испливао СКАНДАЛОЗАН СНИМАК како мигранти малтретирају становнике Обреновца (ВИДЕО)

- Ја као психијатар не могу да кажем да не постоји начин ресоцијализације човека који у основу нема душевну болест. Могуће их је ресоцијализовати уколико је систем у који су укључени способан за то. Циљ боравка у затворским условима је постизање ресоцијализације и она се наставља и након изласка из пеналних услова, поготово код њега који је приликом последњег изласка добио скраћење казне од три године. У сваком случају такви људи могу да се ресоцијализују, али нормално, постоји и та индивидуална карактеристика од једног до другог. Када је у питању душевна болест, он се укључује у програм ресоцијализације по једном другом основу као болестан човек и ту се укључују психијатри. Када се ради о људима који немају душевну болест, ту се укључују социјална служба и полиција који су у обавези да га прате три године - објашњава неуропсихијатар Јелена Младеновић, стручњак судске психијатрије у Специјалној психијатријској болници у Горњој Топоници.

Ресоцијализација Јовановића се по изласку са робије 2018. године показала као немогућа мисија, јер иако је добио могућност да ради, иако је чак и био у вези са женом са којом је планирао да се ожени, а породица му је пружила максимално могућу подршку, он је боравак на слободи користио да настави са својим суманутим наумима. Да су му пружене могућности за нови живот, показује и то што је Јовановић у 2018. години преко јавних радова добио посао као радник на одржавању градског зеленила, у истој фирми је упознао и жену са којом је планирао да се ожени и са којом је почео заједно да живи.

Родитељи су му реновирали целу кућу и потпуно је опремили намештајем и свим апаратима, а његов рођени брат, који у селу, за разлику од Нинослава, ужива углед, водио га је свуда са собом како би се уклопио у друштво. Упркос свему, Јовановић је време на слободи користио да путем друштвених мрежа почне да плете своју мрежу преваре, по свему судећи са циљем да се у њу упеца нека нова жртва. Но, у октобру 2018. године је ухапшен и осуђен за полно узнемиравање, а по изласку из затвора, у априлу 2019. године, почео је да кује планове за нову отмицу коју је реализовао у децембру.

- Он је 2005. године вештачен због постојања урачунљивости за кривично дело које је урадио, а то је силовање девојчице старе 14 година и покушај силовања друге. На основу тога добио је казну затвора јер није био психички болестан. Он има психопатску структуру личности и био је урачунљив када је све то радио. Какав је он сада, ја не знам. Да ли ће сада да га вештачи наша болница у Горњој Топоници или нека друга установа, још се не зна. Вероватно му је структура личности иста, али док га не видимо, не можемо рећи какав је сада. Такви људи понављају кривична дела и то је било неспорно јер је и 1993. године био осуђен због силовања. Он понавља дела чим изађе из затвора. Ми му 2005. године нисмо нашли болест, 1993 . године такође није био болестан, а сада видећемо. Било је неспорно да ће он поновити кривично дело. Психопате тешко могу да промене своју структуру личности, односно да ублаже те неке своје екстремне карактеристике. Ја говорим о њему са позиција какав је био 2005. године Какав је сада, не могу да говорим док се не заврши вештачење. Ако суд и тужилаштво наложе вештачење, ми ћемо то стручно да урадимо - каже Младеновићева.

Маријиним законом, који је назив добио по имену Марије Јовановић, једне од жртава коју је силовао и убио педофил, а који је усвојен 2013. године, пооштрене су дотадашње казнене мере против педофила и силоватеља малолетних лица. Према подацима Управе за извршење кривичних санкција, у регистру педофила тренутно је уписано 306 особа, што је драстично више него пре годину дана када је у њему било 96 манијака јер су у међувремену пристигле правоснажне пресуде осуђенима за кривична дела против полне слободе над малолетницима.

Овај регистар садржи садржи име и презиме осуђеног, матични број, адресу, радно место и податке о запослењу, опис лица значајан за препознавање (младежи, тетоваже, ожиљци...), фотографије осуђеног, податке о кривичном делу, висине казне на коју је осуђен, као и које су посебне мере предвиђене законом прописане. У регистру је и ДНК профил осуђеног, али је по оцени многих велики недостатак то што је за ширу јавност овај регистар недоступан. Занимљиво је да је "Малчански берберин" избегао регистрацију у овом регистру јер је прошле године био осумњичен за полно узнемиравање и прогањање, али је осуђен само за полно узнемиравање. За прогањање је ослобођен, а то је било кривично дело које потпада под Маријин закон. Како је превиђено тим законом, кривично дело педофилије не застарева, а одредбе надзора над осуђенима за ова кривична дела трају и 20 година по изласка из затвора. Законом је предвиђена и забрана приласка осуђиваних педофила школама, вртићима и дечјим игралиштима... За јавност регистра заложили су се и Маријин отац Слободан Јовановић, као и Игор Јурић, отац Тијане Јурић, коју је 2014. отео и убио Драган Ђурић.

Скупштина Србије усвојила је прошле године измене Кривичног законика којима је предвиђена казна доживотног затвора за убице, али и за силоватеље деце.

"Малчански берберин" се приликом боравка у затвору добро владао, за разлику од његовог понашања на слободи, али то не би требало да буде варка.

- Он је ушао у затвор са кривичним делом које се лоше котира код других затвореника, био је изврнут руглу и морао је да буде мањи од маковог зрна. Он најмање жели да борави у затвору због голготе коју је тамо прошао. Њему у затвору уопште није добро, једино што је могао је да буде добар и сарадљив и зато је раније добио скраћење - објашњава Младеновићева.

Нико нема што Србија има! Овај призор НЕ МОЖЕ СЕ ВИДЕТИ НИГДЕ, једна река у нашој земљи ТЕЧЕ УЗВОДНО! (ФОТО)

Нико нема што Србија има! Овај призор НЕ МОЖЕ СЕ ВИДЕТИ НИГДЕ, једна река у нашој земљи ТЕЧЕ УЗВОДНО! (ФОТО)

Александра није знала каквог МОНСТРУМА ИМА У СТОМАКУ: Нови ПОДВИГ СРПСКИХ ЛЕКАРА

Александра није знала каквог МОНСТРУМА ИМА У СТОМАКУ: Нови ПОДВИГ СРПСКИХ ЛЕКАРА

У ову цркву у Србији могу да стану само ДВЕ ОСОБЕ! Налази се на литици, а ако сте грешни ПАДАТЕ У ПОНОР (ФОТО)

У ову цркву у Србији могу да стану само ДВЕ ОСОБЕ! Налази се на литици, а ако сте грешни ПАДАТЕ У ПОНОР (ФОТО)

УХАПШЕНИ ДИРЕКТОР "ЖЕЛЕЗНИЦА" БИО ОЖЕЊЕН ЕКСТРА НЕНОМ! Венчали се после ОСАМ ДАНА, певачица о разводу рекла САМО ЈЕДНО

УХАПШЕНИ ДИРЕКТОР "ЖЕЛЕЗНИЦА" БИО ОЖЕЊЕН ЕКСТРА НЕНОМ! Венчали се после ОСАМ ДАНА, певачица о разводу рекла САМО ЈЕДНО

"С њим сам научила да волим озбиљну музику, да читам паметне писце, припремам улогу за позориште..." - Ево са којим славним глумцем је Неда Арнерић била у браку (ФОТО)

"С њим сам научила да волим озбиљну музику, да читам паметне писце, припремам улогу за позориште..." - Ево са којим славним глумцем је Неда Арнерић била у браку (ФОТО)