Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО НЕСТАЈУ ТРАГОВИ ПРОФЕСИОНАЛНОГ УБИЦЕ: Методе које користе у српским смакнућима као из холивудских филмова

03.08.2016. 07:27
Пише:
Блиц
samostrel, ubica
самострел, убица / Извор: Профимедиа

Зашто су убиство снајпером у Зворнику и убиство са мотоцикла на Новом Београду слични? Због трговине наркотицима, за коју се везују жртве оба злочина, али и због начина убиства који их сврстава у категорију професионалних ликвидација.

Чедо Ђокић (60) у понедељак ујутру убијен је док је пио кафу на балкону свог стана у Улици Патријарха Павла. Имао је досије, који га доводи у везу са трговином нарктицима. Исте податке, српска полиција има и за Александра Стаменковића (44) који је у суботу убијен хицима са мотоцикла испред свог кафића у насељу Белвил на Новом Београду.

ЗЕМУНСКИ РЕЦЕПТ: Која је разлика између "борбеног возила" и "аудија смрти" (ВИДЕО)

Карактеристика оба злочина је и што су се убице и у Звронику и на Новом Београду професионално ослободиле трагова. Својих.

ОБРАЧУН КОД БЕЛВИЛА ЗБОГ 300 кг КОКАИНА? Криминолог у једно сигуран - Ово је ПРОФИ посао

Рецепт за чишћење трагова

Ђокићеве убице, после злочина запалиле су "шкоду фелицију" којом су се довезли до његове зграде. Возило је нађено у селу Добрић код Шековића.

ОВО ЈЕ ЈЕДИНИ ТРАГ: Три правца у истрази убиства Александра Стаменковића у Белвилу

Убице Стаменковића за злочин су користили мотоцикл, који је нађен само пар сати касније у Топчидерској шуми. Рецепт чишћења трагова и доказа паљењем преузет је од земунског клана који је неколико година сејао смрт на улицама Београда из сивог "аудија" са затамљеним стаклима. Из оваквих аутомобила су пресретали жртве на путу, пуцали из "калашњикова" а затим бежали. У акцији "Сабља" полиција је пронашла само један сиви "ауди" пун оружја, који су користили земунции. Сви остали су запаљени одмах после злочина.

Belvil
Белвил / Извор: Србија Данас

ПРИЧА О МОСАДУ: Неспретна убиства најпознатије тајне службе остављају без текста!

Паљење возила најефикаснији начин

Паљење возила показало се као најефикаснији начин за ослобађање од доказа, па су професионалне убице наставиле… Ватра је "гутала" њихове отиске, трагове ДНК, чауре…

Најстравичнија професионална ликвидација извршена је паљењем али са телима у возилу. У априлу 2009. на најсуровији начин убијени су Горан Марић и Илија Нововић, а њихова тела остављена у џипу на њиви у Добановцима који је потом запаљен. Угљенисана тела пронашла је полиција.  Убице пале аутомобил, или мотоцикл јер сви њихови трагови нестају у ватри.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) НИШТА НИЈЕ УКАЗИВАЛО НА ТРАГЕДИЈУ: Језиви детаљи стравичног убиства у Белвилу!

Значи, за њима не остаје ништа што би послужили као доказ. А управо то паљење указује на планирани злочин. Значи да су убице са собом понеле бензин, да су раније испланирале која им је локација најбезбеднија да запале возило, да их ту чека неко за даље бекство. Све то указује на професионални злочин, који је карактеристичан за сукобе организованих криминалних група - каже за "Блиц" извор из полиције.

Ко су извршиоци?

Он наводи да су извршиоци ових злочина углавном чланови групе, они физички најспремнији али да се дешавало и да вође кланова унајме убицу са стране. Плаћеног. Било је случајева када су унајмљене две екипе за ликвидацију. У последњем моменту једној се наређује да се повуче. Криминални босови то раде да би осигурали да задатак буде извршен, али и да би за себе обезбедили најсигурнији алиби - каже извор.

policija
полиција / Извор: Србија Данас

УХАПШЕН ПУЦАЧ ИЗ КРУНСКЕ: Из BMW-a изрешетао Срђана Мицића и ранио девојку!

Најпрофесионалнија убиства са којима се полиција сусрела последњих година и даље су на списку нерешених злочина.

Александар Милошевић (30) звани Аца Костур, власник кладионица "Калчо" и грађевинске фирме убијен је снајперским хицем у јуну 2007. у Удбинској улици на Бановом брду.Раде Ракоњац (53), близак пријатељ Луке Бојовића убијен је у априлу 2014.  док је са пријатељима седео у кафићу "Марики" у Звечанској улици. Двојица убица који су пуцали из калашњикова су 15 минута после бекства у Улици Радована Симића Циге запалили "алфа ромео" којим су се довезли. Ту их је чекао трећи саучесник.

ПУЦЊАВА У КРУНСКОЈ: Изрешетан младић (27), тешко рањена девојка (22)! (ФОТО)

Најпрофесионалније убиство?

Полиција ипак сматра да је најпрофесиналније убиство последњих година била ликвидација Горана Петровића Пете (49) у септембру 2015. у крушевачком хотелу "Голф". Снимци на којима су "ухваћена" двојица ликвидатора, по начину упада, маскирању, покретима и суровости указује само на једно - да су у питању плаћене убице које су прошле специјалну полицијску или војну обуку.

Оно што полицији не да мира у решавању професионалних убистава је то што криминалци сарађују са "колегама" из иностранства.

И размењују убице да би што мање трагова водило до њих.Један од ретких професионалних убица коме је полиција ипак успела да стави лисице на руке је Предраг Ратковић (41) из Ужица, звани Пеца Специјалац, некадашњи припадник ЈСО који је осумњичен за убиство Владимира Бјелановића (37)  на Врачару у децембру 2015.

За убиство је Пеца специјалац добио нешто више од 20.000 евра.