Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЕДАМ НАЧИНА КАКО ПОДИЋИ БРОЈ ВАКЦИНИСАНИХ БЕЗ УВОЂЕЊА ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: У неким земљама се већ примењују

15.07.2021. 15:11
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Разлог који је допринео томе је такође и чињеница да је Француска тек недавно отворила кафиће и клубове за грађане, али је влада ове земље нагласила да у случају поновног раста броја оболелих, поново ће доћи до затварања

У циљу спречавања новог најављеног таласа и заустављања новонасталог делта соја све више земаља одлучује се да уведе обавезну вакцинацију тако што ограничава улазак најпосећенијим местима, као и запосленима у њима. Овај тренд најпре је започео Израел, а за њим Русија, Француска и Грчка.

ЕВО КАКО ОДЕВЕНИ НЕ МОЖЕТЕ УЋИ У ОПШТИНУ ИЛИ СУД: Највећу забуну изазвале ПАПУЧЕ, могу ли бар фирмиране?

ЕВО КАКО ОДЕВЕНИ НЕ МОЖЕТЕ УЋИ У ОПШТИНУ ИЛИ СУД: Највећу забуну изазвале ПАПУЧЕ, могу ли бар фирмиране?

Женска удружења осудила одбацивање оптужбе у случају "ШТАЈНФЕЛД": Посебна порука упућена Тужилаштву

Женска удружења осудила одбацивање оптужбе у случају "ШТАЈНФЕЛД": Посебна порука упућена Тужилаштву

ШТА ДОСАД ЗНАМО О ГАМА СОЈУ КОРОНА ВИРУСА: Да ли је отпоран на постојеће вакцине, како се преноси и колико је опасан

ШТА ДОСАД ЗНАМО О ГАМА СОЈУ КОРОНА ВИРУСА: Да ли је отпоран на постојеће вакцине, како се преноси и колико је опасан

Француска је најавила да ће доказ о цепљењу морати да се прикаже на улазу у ресторане, биоскопе, позоришта и многа друга места где се људи окупљају. Овај потез навео је оне, до сада неодлучне Французе да ипак посегну за цепивом, што показује чињеница да је према последњим подацима вакцинација у овој земљи знатно порасла.

Разлог који је допринео томе је такође и чињеница да је Француска тек недавно отворила кафиће и клубове за грађане, али је влада ове земље нагласила да у случају поновног раста броја оболелих, поново ће доћи до затварања.

Након овог, уследиле су одлуке и других ЕУ земаља да следе ове примере, међутим, у Србији се поводом овог питања није отишло даље од најављивања.

Да ли је Србија на путу ка увођењу обавезне вакцинације?

У Србији је у мају проглашена обавезна вакцинација за војску и полицију а према неким најавама групе које би следеће могле да се нађу на списку обавезне имунизације су медицински и просветни радници.

Вакцинација за здравстевне раднике у нашој земљи за сада није обавезна, међутим, правило које је влада недавно увела за овај сектор јесте да ће сви невакцинисани медицински радници по повратку на посао са одмора морати да донесу негативан ПСР тест.

vakcina protiv korona virusa
вакцина против корона вируса / Извор: Профимедиа

Невакцинисаном особљу практично је услов за повратак на посао ПЦР тест, било да се враћају са одмора, слободних дана или боловања. Резултати не смеју бити старији од 48 сати и предају се надлежном начелнику одељења или руководиоцу. Ова мера се уводи јер су забележени случајеви преноса инфекције и на особље и на пацијенте, који се за сада крећу у малим бројкама. Међутим, четврти талас практично још није ни почео.

У биоскопе, позоришта и клубове без доказа о вакцинацији

Претходне најаве биле су да ће улазак на концерте, позоришта и биоскопе бити условљен потврдом о имунизацији, међутим ово у пракси није спроведено.

Добар пример ове идеје представљен је на Егзит фестивалу, међутим, то и даље не важи за окупљања као што су клубови и сплавови. У оваквим објектима су и веће шансе за ширење вируса, па ипак, на уласку се нико не контролише.

Недавно је вирусолог Миленко Шеклер у разговору за Euronews Србија рекао да он месецима апелује да се оваква мера донесе и код нас, али не само за угоститељске објекте већ за сва места јавног затвореног простора.

zurka
зурка / Извор: Shutterstock

- Стално сам помињао Беч као град који је међу првима увео то правило. Посебно сам инсистирао на томе док су биле припреме за Егзит. Јер, каква је логика да Егзит има та правила, али не и сплавови, барови, кафићи... Ако се организатор фестивала обавезао на тако нешто, зашто не би и власници угоститељских објеката- рекао је Шеклер.

Вучић апсолутни поборник вакцинације

- Ми имамо Устав у коме су нам сви грађани равноправни, како ћу да кажем грађанину да сме да уђе или не уђе у шопинг мол ако је вакцинисан или није, а знате шта мислим о вакцинацији - рекао је недавно председник Србије Александар Вучић.

Председник је на ову тему недавно рекао да, је апсолутни поборник онога што раде Мицотакис и Макрон, али је подсетио да "имамо Устав који нас ограничава".

Вирусолог Тања Јовановић изјавила је јуче за РТС да је делта сој регистрован и налази се у циркулацији, и да је само питање времена да када ће да постане доминантан. Она је објаснила да да што се вирус дуже налази у циркулацији, он има више прилике да се мења, као и да је са сваким новим сојем потребно подићи ниво колективног имунитета.

Вирусолог је нагласила да је управо због тога масовна вакцинација приоритет.

- Само на тај начин спречићемо даље ширење вируса и онемогућити да вирус нађе онога који није заштићен. Према томе, ми имамо два пута пред собом. Један пут је да поштујемо епидемиолошке мере, други јесте вакцинација. Једино тако можемо да станемо на пут ковиду 19, односно да успоставимо контролу над епидемијом и да наредни случајеви буду спорадични, а не у форми епидемије - истакла је Тања Јовановић.

Говорећи о увођењу обавезне вакцинације, Тања Јовановић је рекла да свако има право да бира између здравља и болести, али да нема право да угрожава живот и здравље других.

- Ја се залажем за неки вид обавезне вакцинације у одређеним групама становништва - казала је професорка Јовановић.

Др Кон: Обавезна вакцинација легитимна тема

Члан Кризног штаба др Предраг Кон више пута је поновио да је обавезна вакцинација легитимна тема.

- Питање зашто се не уведе обавезна вакцинација је на месту. Ми у Кризном штабу смо рекли да треба да буде обавезна за медицинске раднике – нагласио је др Кон.

Са овим се у потпуности слаже И вирусолог Миланко Шеклер.

- Мени је логично да се здравствени радници вакцинишу и буду заштићени у контакту са пацијентима. Не дај Боже, ако се инфицирају од ковида, заврше у болници или умру они на тај начин угрожавају здравствени систем – рекао је Шеклер за "Блиц".

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вирусолог из Краљева, такође, сматра да је условљавање уласка у затворене објекте потврдом о вакцинацији или негативним ПЦР тестом одлично решење.

- То је већ увео Беч. На тај начин подстиче се велики број младих да се вакцинише. Ако ви на свака два дана треба да радите ПЦР тест да бисте ушли у кафић и ресторан, то је већ велики трошак. У Бечу је то услов и за одлазак код фризера, у теретану, градски превоз… - подвлачи Шеклер.

Подсетимо да је од отварања угоститељских објеката и фризерских и козметичких салона у Немачкој и Аустрији приликом уласка неопходно показати негативан ПСР тест.

Мере које би могле да поспеше вакцинацију

Вакцинација је у нашој земљи подстицана углавном поклонима и новчаним награђивањем. Казне и забране које су у претходном периоду најављиване нису заживеле, па тако ни подстицања људи, поготово младих, да се вакцинишу. А и зашто би, када је и без вакцине улазак свуда дозвољен. Оно што би могло да промени ову тренутну праксу, па можда спречи најављени јесењи фијаско у виду новог таласа, јесу мере које у Европи и те како функционишу.

1.Доказ о вакцинацији или ПСР тест за улазак у клубове, ресторане и кафиће

Имајући у виду да од како су отворени угоститељски објекти, у било које доба дана и ноћи јако је тешко наћи место у неком ресторану или кафићу. Сплавови и ноћни клубови су крцати, у сваком се тражи место више. Велики број европских земља успешно спроводи ово правило, тако да би Србија могла да их следи.

2.Вакцинација за концерте

Да је ово и те како изводљиво за спровођење показало се на Егзит фестивалу, где обавезна потврда о ПСР тесту или вакцинацији није утицала на убичајено одвијање овог музичког догађаја. Такав пример могао би да се следи на свим другим будућим музичким дешавањима.

3.Доказ о вакцинацији за улазак на базене и теретане

Условљавање грађана на вакцинацију у овим, најпосећенијим местима у ово доба године, такође је један од примера који се спроводи у ЕУ земљама.

4.Вакцинација за фризерске и козметичке салоне

Као што се за сада у ове просторије не може без маске, обавезна вакцинација или негативан ПСР тест за објекте за улепшавање био би добар подстицај да се људи одлуче на имунизацију.

5.Обавезна вакцинација на свадбама и прославама

Иако се на самом почетку најављивало, ово у пракси није заживело.

6.Обавезна вакцинација за путовања унутар земље (екскурзије, излети, одмаралишта)

7.Обавезна вакцинација за улазак у тржне центре