Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО СЕ ПРАВИЛНО МЕРИ ТЕМПЕРАТУРА? Руски лекари открили који топломер је најпрецизнији и када посетити доктора

20.11.2020. 10:53
Пише:
србија данас/Еклиника
čovek meri temperaturu
човек мери температуру / Извор: Профимедиа/илустрација

Да ли је најтачније мерење испод пазуха? И, који топломер је најбољи? Живин, електронски, бесконтактни…

Сви знамо да користимо топломер, међутим, да ли то радимо исправно?

Због епидемије корона вируса, људи су почели више да ослушкују своје тело и све чешће мере температуру.

Издвојили смо пет најчешћих недоумица који су везани за мерење телесне температуре и њене вредности.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Одлуке о новим мерама у 15 часова

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Одлуке о новим мерама у 15 часова

И У ПАНЧЕВУ ВЕЛИКИ БРОЈ ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ: Ситуација у два банатска града постаје критична

И У ПАНЧЕВУ ВЕЛИКИ БРОЈ ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ: Ситуација у два банатска града постаје критична

НИЈЕ ВИШЕ ВАНРЕДНО, ВЕЋ КАТАСТРОФАЛНО: Предраг Кон упозорио грађане: "Налазимо се у критичној ситуацији"

НИЈЕ ВИШЕ ВАНРЕДНО, ВЕЋ КАТАСТРОФАЛНО: Предраг Кон упозорио грађане: "Налазимо се у критичној ситуацији"

1. Нормална телесна температура  је 36,6 степени

36,6 степени је просечна температура здравих људи. У пракси она може доста да варира, преноси Аиф.ру.

- Нормална телесна температура варира у распону од 36,6-37,2 степени. Познато је да температура може благо да порасте након оброка или услед временских промена, нарочито код старијих и људи са ниским крвним притиском. Такође, на пораст телесне температуре могу да утичу јак стрес, умор, физичка активност, спавање у топлом простору. Оно што је карактеристично за ову врсту пораста температуре је то што се она брзо враћа у нормалу, обично после један до три сата. Овакав благи пораст телесне температуре често нема патолошких узрока - објашњава доктор медицинских наука, професорка Татјана Шаповаленко.

2. Најбоље је топломер ставити испод пазуха

Најтачније мерење температуре ћете постићу у тачкама најближим делу тела где је телесна температура константна. Стога температура измерена испод руке, у ректуму и под језиком најтачније одражава право здравствено стање.

Температура измерена испод пазуха може да буде прилично тачна ако је правилно измерите. Односно, термометар се поставља дубоко у пазух, чврсто притисне и држи најмање  седам до 10 минута.

Приликом мерења температуре испод руке код људи са прекомерном тежином могу се појавити озбиљне грешке. Масно ткиво делује као слој између термометра и тела, па је гојазним људима препоручљиво да одаберу другу тачку за мерење температуре.

toplomer, temperatura
топломер, температура / Извор: Профимедиа

3. Најпоузданији је живин топломер

- Са једне стране, живин термометри су заиста прилично прецизни. С друге стране, они су изузетно опасни, па су у многим земљама избачени из употребе - објашњава Оксана Морозова, лекар-терапеут.

Жива је веома токсична супстанца и ако вам се поломи живин топломер важно је да пажљиво очистите остатке. Иако мала количина живе коју садржи топломер не може да изазове озбиљне последице, додир са живом могао би да доведе до појаве иритације коже.

Електронски термометри су погоднији за мерење температуре у устима или у ректуму (наравно, након куповине електронског термометра, морате да одлучите која је од ове две тачке погоднија за вас, и да је не мењајте када кренете да користите овај топломер). Ако њима мерите температуру испод пазуха, он често може да да погрешне вредности.

Такође је препорука да неколико пута заредом измерите температуру овим топломером (обично три пута).

Још већу грешку даје мерење температуре помоћу фитнес наруквица и других спортских апарата. Они се углавном не припију чврсто уз тело, а друго, температура на зглобу је увек нижа него, на пример, у абдомену.

Што се тиче уређаја за бесконтактно мерење температуре, који се сада активно користе на јавним местима, важно је разумети да се они могу користити за масовни скрининг. Бројеви на апарату са бесконтактном методом мерења биће 1-1,5 степени нижи од стварних вредности. Уређај ће показати повишену температуру само ако је виша од 38-39 степени.

Prehlada
Прехлада / Извор: Профимедиа

4. Када имамо високу температуру вируси и микроби изумиру

- Патогени микроорганизми изумиру само на температурама изнад 41 степен. Толика температура дефинитивно је штетна за тело. При телесној температури од 41 сте пеноптерећење срца повећава се пет до шест  пута. При температури од 42 степена протеин почиње да се згрушава ​​у телу. Због тога лекари препоручују обарање температуре у случајевима када она порасте изнад 38,5 степени - каже Александар Карабиненко, професор Одељења за болничку терапију Руског националног истраживачког медицинског универзитета Пирогова.

5. Ако је температура изнад 37 степени, треба да посетите лекара

Неопходно је да потражите медицинску помоћ у случајевима када повишена температура (37,2-37,5) траје неколико дана. Једини разлог за хитни одлазак лекару је температура изнад 38 степени.

Неопходно је схватити због чега је температура повишена, али и због чега је нижа од нормалних вредности (када је испод 35° Ц). Хипотермија може да буде узрокована тровањем, хипогликемијом (низак ниво шећера у крви) или повредама главе.