КАКО СЕ РЕШИТИ ЛОШЕГ ХОЛЕСТЕРОЛА? Др Ненадић објаснио до детаља - ОВО морате да радите
Већина мисли да се масна јетра, холестерол и триглицериди стварају од масне хране, али нутрициониста Предраг Ненадић објашњава да није тако. Кривац је нешто сасвим друго...
Предраг Ненадић, доктор природне медицине и дипломирани нутрициониста, објашњава да триглицериди не долазе од масне хране, већ од шећера, угљених хидрата, претераног воћа и саветује како се решити лошег холестерола и очистити јетру.

Штарк је најбољи пример да Србија тражи "нове" људе за слободна радна места

ПОЗНАТЕ КОРОНА КАЗНЕ - АКО ИМАТЕ ВИШКА ПАРА, ПЛАЋАЈТЕ! Инспекције на терену, а оволика ће бити сума за непоштовање мере

"ХРВАТИ ИМАЈУ ВЕЛИКИ КОМПЛЕКС ОД СРБА" Шарић оплео по својима, па поновио: Србија не сме дати Косово
Како то да холестерол не улази на уста? Управо су нас учили да повишене масноће у телу зависе искључиво од хране коју једемо?
- Проблем масне јетре не настаје од масне хране. То су огромне заблуде, ту се пецају многи. Јетра вишак шећера пребацује у масно ткиво. Холин (Б4 витамина) којег иначе има у сланини, у јајима и месу, распоређује тај холестерол и не дозвољава да се задржава у јетри, него га шаље у масно тикво па добијемо повећи стомак, увећану задњицу, бутине. Е када нема довољно тих здравих масти, које смо избацили плашећи се да ћемо добити холестерол, ми онда добијемо масну јетру. То је такозвана неалкохолна масна јетра. Та масна јетра онда не може да ради, не може да чисти наше тело од токсина, не може да врши детоксикацију. То ћемо приметити тако што ће нам на кожи излазити акне, бубуљице, повећаће нам се перут, нокти се љуште, сврби нас тело... Масна јетра не настаје од хране коју једемо. Када кажу: "Нећу да једем јаја, добићу холестерол", то су чисте небулозе! Једна трећина хране делимично утиче на холестерол, све остало јетра сама прави.
- Друго, холестерол није нешто што је природа створила против човека. Холестерол треба човеку, из њега се синтетишу многи хормони, он ствара и ћелијску опну, неопходан је човеку! Али када га има превише, оног лошег, са ниском густином - ЛДЛ холестерол - онда имамо проблем - каже др Ненадић.
Па како онда очистити организам, стабилизовати холестерол?
- Све је у храни! Веома је важно да водите уредан живот. Уношење довољне количине воде. Јетра воли много воде - то је од пресудне важности! Морамо уносити оптималне количине биљних влакана и растворљивих и нерастворљивих. Морамо јести ону храну коју јетра воли, а то су горке ствари као што су линцура, маслачак, корен чичка итд. Ако имате повећане триглицериде, укидајте све угљене хидрате и све вештачке шећере - једите храну богату здравим мастима (домаћа маст, маслиново уље, хладно цеђена биљна уља), намирнице богате холином (сланина, јаја), једите лососа, скушу, све здраве масти...
Нутрициониста Ненадић истиче и да јетра не може да се очисти соковима, поготово оним куповним, а шта је са онима од цвекле, шаргарепе, јабуке?
- Друго је тај природни сок, он је добар. Али ја мислим на готове сокове који се продају. На њима свуда пише да ти сокови садрже фруктозу, а она је најопаснија за гојење. Фруктоза даје сласт производу, али даје и маст телу. Та фруктоза увећава триглицериде и холестерол у организму.
Да ли је то иста фруктоза из воћа?
- Није. Произвођачи то подвлаче као воћни шећер. Јесте иста у структури, али фруткоза која се убацује у индустријске производе, она се прави из кукуруза (то је тзв. глукозно-фруктозни сируп), она није добијена из воћа. И није све воће безбедно. Рецимо да је најбоље бобичасто воће, јер оно није опасно. Бобичасто воће у себи има фитонутријенте који спречавају активности шећера да штете телу. Они шећер постепено разлажу и не подижу гликемијски индекс.
А шта је са инсулином?
- Инсулин је велики проблем за наше здравље и за детоксикацију и јетру. Чим је инсулин повишен, масти се таложе. Ви не можете да елиминишете масти из тела и из јетре, ако вам је инсулин висок. А инсулин је увек висок кад уносите шећере и угљене хидрате (пите, хлеб, колаче). И шта се онда дешава: кад има превише шећера, он се врати у јетру, а она га као добра домаћица остави јер мисли да ће јој бити потребан за сутра, прекосутра,па кад има довољно колина, она га депонује у масна тикива, а када нема колина, онда скаче триглицерид и лош холестерол у телу и ту је проблем - каже Ненадић, додајући да се "од тога стварају холестерол и триглицериди, а не од тога што сте јели масти и хлеба!".