Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО СУ ДОЧЕКАЛИ НОВЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА ОВОГ ВИКЕНДА? Срби су подељени и кад је у питању оно највредније - здравље

07.12.2020. 10:29
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Јуче, али и данас освануле слике пуних кафића који не раде, пуних шеталишта, паркова

Не дај Боже да се Срби сложе - како је настала ова чувена народна клетва питају се вероватно сви који су остали равнодушни на слике пуних башта закључаних кафића у Београду, Новом Саду и другим градовима широм Србије. А таквих је мало. Срби су подељени и кад је у питању оно највредније што имају - здравље.

ТЕШКА СИТУАЦИЈА У УЖИЧКОЈ БОЛНИЦИ: Хоспитализовано 260 пацијената, њих 22 се бори за живот на респираторима

ТЕШКА СИТУАЦИЈА У УЖИЧКОЈ БОЛНИЦИ: Хоспитализовано 260 пацијената, њих 22 се бори за живот на респираторима

ЗАШТО ВИТАМИН Д ТРЕБА УЗИМАТИ ПОПОДНЕ? Др Тарабар открива како да пробиотицима побољшате имунитет! (ВИДЕО)

ЗАШТО ВИТАМИН Д ТРЕБА УЗИМАТИ ПОПОДНЕ? Др Тарабар открива како да пробиотицима побољшате имунитет! (ВИДЕО)

ДР ЛАЂЕВИЋ АПЕЛУЈЕ: Не одлажите посету лекару ако уочите ОВЕ СИМПТОМЕ!

ДР ЛАЂЕВИЋ АПЕЛУЈЕ: Не одлажите посету лекару ако уочите ОВЕ СИМПТОМЕ!

Усред највећег удара трећег таласа ковида 19 у Србији који дневно односи око 60 живота и заражава у просеку 7.000 људи, усред мера Кризног штаба који је током викенда затворио све угоститељске објекте велики број грађана искористио је њихове столове и столице у башти за ћаскање, дружење, одмор.

Тако су јуче, али и данас освануле слике пуних кафића који не раде, пуних шеталишта, паркова... Гужви у којима готово нико није носио маску нити држао физичку дистанцу.

Упоредо с тим, сведоци смо да су свакодневно и ковид болнице пуне па се поставља питање ко је овде луд, а ко нормалан, ко је здрав, а ко болестан, ко мора, а ко треба да се лечи...

Тако је отприлике и текла расправа у коментарима на један од јучерашњих многих текстова о шокантним фотографијама из великих градова широм Србије.

korona virus u Srbiji
корона вирус у Србији / Извор: Реутерс

- Луђи народ не постоји. Само не трчите у болнице по спас. Пошто сте љигави и тада ћете осудити неког другог,а не сами себе. Чак не заслужујете ни да преживите - преоштра је огорчена Гордана.

Тон препирки давала је и друга страна.

- У чему је проблем? Људи изашли на сунце и ваздух добро је за здравље и имунитет, нико неће фасовати covid док шета и трчи. Ви у бункерима слободно тамо и останите. Одрватни сте - прокоментарисао је извесни "ШетачВежбач".

Препуцавање је отишло и у смеру ко се од чијих пара лечи.

- Народ је бесловесна марва, да извини марва - ниједном да падне на памет да у тој ГУЖВИ натакне маску. И није мени за њих, него што се после лече од мојих пара и што нормалан човек од ових што се луфтирају на загађеном ваздуху не може да стигне до лекара! - оценио је један читалац.

korona virus u Srbiji
корона вирус у Србији / Извор: Реутерс

У мору коментара толико је било идеалнотипски располућених да се чинило да свако свакоме одговара на поруку.

- Наташа, зашто си на крај срца? Ако је дотле дошло, поклањам ти моје болничко место и припадајући респиратор. Значи, немаш разлога да се бринеш да ћеш бити незбринута ако ако место у болници и респиратор буду потребни. Да ли ти је сада лакше? Јеси ли се орасположила? - гласио је један од коментара.

Паралелна стварност и у реалном животу и на интернету.

- Ове слике као да су из неког другог времена. Да ли стварно на 1.000 људи иде само један паметан? Шта рећи, све је безнадежно, без маски, без дистанце, и онда крив кризни штаб и мере. Пази... лепо време... да не верујеш. Ко задњи уђе нека угаси светло - стајало је у једној поруци.

Наравно, ова тема није могла да прође ни без апсурдних ставова антиковидашка или антимаскера.

korona virus u Srbiji
корона вирус у Србији / Извор: Реутерс

- Мрзитељи мрзе људе, породице, живот, сунце! Ви лудаци носите маску јер штити, а ја нећу, седите у кући, а ја нећу, примите вакцину, а ја нећу! Шта вас брига ста ја радим? Ја ћу да живим, а ви проведите зивот у подруму! Бедници! Нисте достојни живота! - написао је један антимаскер.

Нису помагале ни благе, помирљиве речи.

- Није проблем што људи шетају него што мисле да је сада ок шетати у гужви. Када једном све ово прође, а надам се да ће то бити брзо, онда ћемо ваљда надокнадити све што смо изгубили. Мислим на преживеле. Страшно је гледати када људи умиру, а нису морали... - гласио је један коментар.

За многе, пак, ништа јуче и прекјуче није било страшно.

- Докле више људи? Па данас је било лепо време и ја сам шетала, град је пун људи. То је нормална појава, нисмо мишеви да се кријемо по рупама. Онај ко се боји нека седи кући и пусти остале на миру. А ове мере су унапред пропале - био је став једне читатељке.

Подстимо, у последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 14.486 особа, њих 5.809 је позитивно, док је нажалост 58 особа преминула. Према последњим подацима МИнистарства здравља и Института "Батут" на респираторима у болницама широм Србије налази се 278 пацијената.

Досадашњи црни дневни рекорди су: највише позитивних у једном дану - 7.999, највише људи на респираторима - 288, највише тестираних - 22.837 и највише преминуих - 69.