Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА НАЈВИШЕ БОЛИ ЈЕДНОГ ПИЈАЧНОГ ПРОДАВЦА У СРБИЈИ: Исповест деда Крсте која ће вас оставити без даха

20.08.2016. 10:46
Пише:
Србија Данас/Ј.Стевановић
Pijaca
Пијаца / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Новобеоградска пијаца у блоку 44 је реконструисан и модерно опремљен простор. Последњих пет година, након обнове, све је ново, свежих боја и потпуно одговара живахном пијачном тргу.

У контрасту са великом понудом воћа, поврћа, сирева и меса, препуним тезгама и ужурбаном атмосфером је седи старац подуже косе, млитаве коже, жуљавих руку, који седи на столици без наслона. Погрбљен је и тих, док иза скоро празне тезге седи погнуте главе.

- Можете ли да ми додате кесу за парадајз - пренула га је жена са сином.

МЕКСИКАНАЦ У БЕОГРАДУ: Због једне ЧУДНЕ СТВАРИ родитељи му нису веровали да ОВАКАВ ГРАД ПОСТОЈИ!

До пре неколико момената једва приметан, старац енергично устаје са столице, пружа јој кесу, истовремено се извињавајући:

- Добро да сте наишли, лепо сам одремао, али ми је доста - каже продавац кроз осмех док малопређашња слика утученог старца одлази у заборав.

Исповест Српкиње која је побегла у Швајцарску: ПРОДАЛА САМ СЕ ЗА ПЕТ ХИЉАДА ЕВРА

На питање како иде продаја, продавац Крста одговара помирљиво:

- Слабо иде данас, викендом се прода више, радним данима нема купаца - констатује он и додаје да је најмање продао патлиџана.

ЗНАТЕ ЛИ КОЈА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ БОШЊАКА И МУСЛИМАНА? Ево како је један ДОГОВОР у Србији променио све!

- Још му није сезона, од септембра ће ићи боље, кад почну зимнице да се спремају - оптимистичан је продавац.

Pijaca Kalenić
Пијаца Каленић / Извор: Профимедиа/илустрација

Крста Јовановић је из Великог Села и сво поврће које продаје узгаја са својом породицом. Насупрот уморном изгледу једног седамдесетдвогодишњака, Крста је расположен за причу и шалу, те оставља утисак човека који се никад не жали и преноси ту енергију на све око себе. Само не жели да га фотографишемо.

- Ма, није ми тешко да стојим овде и продајем... један дан ја, други дан баба, помажу син и снаја - одговара Крста "као из топа". Он нам каже да Новобеограђани који посећују своју омиљену пијацу у блоку 44 највише гледају цене, а да скоро нико не пита одакле је поврће које купују.

ПРОМЕНИО ЈЕ ИМЕ И НАЧИН ЖИВОТА ИЗ КОРЕНА: Он спава у МРТВАЧКОМ САНДУКУ, а разлог ће вас ФРАПИРАТИ!

- Такво време дошло, људи гледају да прођу што јефтиније - каже Крста Јовановић који продаје на овој пијаци већ дуже време, смењујући се са својом женом.

Он на својој тезги има парадајз, паприке, патлиџан, мало першуна и купус - укупно свега неколико килограма за продају и истински је тешко замислити да ће неко наћи јефтиније него код Крсте: килограм купуса је 30, килограм паприке бабуре 50 динара, колико је и парадајз.

Поносно нам каже да је то све домаће, без хемикалија и да он то увек може да препозна, показујући меснату унутрашњост парадајза. Немају пуно производа, али оним што продаје, он храни и своју породицу.

ИСПОВЕСТ САРЕ КОЈУ СУ СИЛОВАЛИ: Пустила сам седморицу да се изређају на мени, како би ми дали...

- Ако ја то не бих дао својој деци, не бих другоме продао - искрено каже Крста уз опаску да га је понекад страх да купи поврће које изгледа сјајно и чврсто, али нема никаквог мириса, ни укуса.

ruke starca
руке старца / Извор: Профимедиа/илустрација

Иако каже да је то што његова породица ради леп и частан посао, ипак издваја шта је најтеже за пољопривредне раднике.

- Они кад дођу да купе, не виде труд сељака да би то изнео на тезгу. Муке су кад је киша- потрулиће од воде, муке кад је суша- мора да се много залива, а то све кошта... не само новца, него мог рада, мојих руку... кад не можемо платити раднике, све радимо сами - отворен је Крста у опису живота пољопривредних радника.

ПЛАШИТЕ ЛИ СЕ ТЕРОРИЗМА? Одговори наших грађана ће вас ШОКИРАТИ! (ФОТО)

Посла увек има - или треба да се земља припреми или се нешто сади, окопава, бере, али Крста каже да његова породица нема од тога велику зараду.

- Ми само гледамо да нисмо на губитку. Имамо још једну тезгу на Кванташу и свега смо се нагледали - шта све људи раде да другоме увале, то је страшно. Па и они имају децу, породицу, ружно је - док Крста прича прилази још један купац.

Жена његових година је у потрази за што мањом главицом купуса. Међу десетак главица, Крста проналази најмању, мери је и за 800 грама купуса тражи 20 динара. Не зато што није добро израчунао.

Pijaca
Пијаца / Извор: Профимедиа

СКРИВЕНИ ДРАГУЉ СРБИЈЕ: Пролазите ОВО МЕСТО на путу до мора, али због ОВИХ разлога ћете свратити

Важније му је што ће купус продати, него по којој ће то бити цени.

Крста и његова породица живе од продаје на пијаци, али као свој основни посао не виде продају. Њихов приоритет је заједничка брига о земљи и храни и они не могу бити поноснији што виде плодове свог рада и што од њих живе. Битно је да имају довољно. И знају да на тај начин никада неће постати богати.

На крају крајева, ако као Крста сложно радите са својом породицом и тај рад вам доноси спокој и задовољство колико је Крстино, онда вам никакво друго богатство није ни потребно.

ВОЗАЧИ, СПРЕМА ВАМ СЕ НОВИНА: Нећете смети да упалите аутомобил у АЛКОХОЛИСАНОМ СТАЊУ!