ДОБРО ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ближе се славе и пост, ево како да сигурно ОДАБЕРЕТЕ НАЈБОЉУ РИБУ!
Услед деловања више фактора риба може постати и опасна по наше здравље
Ближи се сезона поста и слава – време када се у нашој земљи највише конзумира риба. Грађани бирају рибу по укусу, али чешће и по дубини џепа, али од тога умногоме зависи и квалитет намирнице. Тако се на нашим трпезама може наћи и сом из најзагађеније реке на свету, пастрмка из криволова убијена струјом, али и укусне домаће врсте рибе гајене у вештачким условима.
То није сом, то је ЧУДОВИШТЕ: Погледајте КАПИТАЛЦА који је уловљен на Дунаву код Смедерева (ФОТО)
ОВО СУ ПРАВИ СЛАВСКИ ОБИЧАЈИ: Погледајте шта су Срби некада носили домаћину кад су ИШЛИ НА СЛАВУ
ЕВО КАКВА НАС ЗИМА ЧЕКА: У Србији ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ - Европа ОКОВАНА ЛЕДОМ, а у Босни већ СУТРА СНЕГ
Домаће је квалитетније?
Потрошња наше речне рибе, нарочито оне узгајане у аквакултури у многим шаранским и пастрмским рибњацима широм Србије, као свеже, у односу на замрзнуту морску рибу, има мниго предности по питању квалитета.
- Притом се не доводи у питање хигијенска исправност производа, тако да потрошачи не треба да брину, увек могу да бирају између бољег квалитета са вишом ценом и нижег са доступнијом. Нарочито треба обратити пажњу на складиштење свеже рибе, која се мора чувати на комадићима леда, да температура у месу рибе не би прешла два степена Целзијуса. То је важно јер је месо рибе подложније квару и органолептичким променама у односу на друге врсте меса стоке за клање – објашњава проф. др Маријана Димитријевић са Ветеринарског факултета.
Риба која се пласира на тржиште Србије, додају из Министарства пољопривреде, из одобрених и регистрованих објеката за узгој, прераду, складиштење и промет рибе је под редовним надзором ветеринарске инспекције и мора да одговара параметрима квалитета који су прописани Правилником о квалитету и другим захтевима за рибе. На основу анализе ризика и планова годишњих инспекцијских контрола. Испитује се да ли риба садржи фармаколошке, хормонске и друге штетне материје, забрањене супстанце, тешке метале.
- У службеним контролама углавном су неисправности у промету рибом везане за недостатак декларације, непотпуну пратећу декларацију. Такође, нарочито када је риба из увоза у питању, може бити присуство штетних материја. Ова храна се проглашава небезбедном за исхрану људи и уништава се - појашњавају из ресорног министарства.
Што већа риба више има токсина
Иако важи за једну од здравијих намирница, риба, када у себи садржи бактерије, паразите, тешке метале, пластику и сличне токсине, може угрозити здравље човека. Тако, управо због заштите здравља људи, количине тешких метала у риби је ограничена. Када кажемо тешки метали, пре свега се мисли на живу, олово, арсен, али и цинк и гвожђе. Према извештајима стручњака, повећане концентрације живе и олова забележене су код слатководних риба у отвореним водама, а бројна истраживања показала су да висок садржај рибе у свежој риби може умањити моћ рибљег меса у превенцији кардиоваскуларних болести.
Такође, антибиотици који се користе за лечење инфекција или за убрзани раст рибе представљају опасност по здравље човека.
- Што дуже морска риба живи и што је већа, више се токсина и тешких метала (жива) у њој сакупља. То су сабљарка, туна... Труднице, деца и стари не би требало због тога да једу рибу сваки дан, а посебно не ове врсте. Жива и тешки метали нису добри за развој фетуса, као ни деце. Жива није толики проблем код употребе других риба које брже расту – каже Јасна Вујичић, нутрициониста.
Она додаје да неке врсте риба имају висок садржај живе (грабљивице – рецимо скуша, сабљарка), што је повезано са проблемима развоја мозга.
- Поред тога, трудницама се препоручује да једу сирову рибу (суши), јер она може да садржи микроорганизме који могу да нашкоде фетусу – каже Вујичић.
Како изабрати свежу рибу
- не сме имати упале очи
- рожњача не сме бити непрозирна
- шкрге су влажне, црвене боје, без страног мириса
- кожа на трбуху може местимично да буде испуцала код ситне рибе која има танку кожу
- анални отвор свеже рибе је стиснут
- месо треба да је чврсто
- мирис је специфичан и својствен врсти рибе
- унутрашњи органи не смеју бити непријатног мириса
- садржај црева не сме бити разливен по трбушној дупљи
- мртвачка укоченост је знак да је риба потпуно свежа
Правила БОНТОНА за која сигурно нисте чули, а уколико их не примењујете ризикујете да се ПОШТЕНО ОБРУКАТЕ!
РЕВОЛУЦИОНАРНО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Тест за кућну употребу открива ризик од болести која УБИЈА МИЛИОНЕ ЖЕНА!
РОДИТЕЉИ, НЕМАЧКИ СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Спорт може и да нашкоди детету!
НОВА ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА НА ПОМОЛУ? Поново се излио мазут у Ивањици, нико не зна зашто цистерна цури! (ВИДЕО)
ПУТИНОВ ЛЕКАР МЕРИ ПРИТИСАК СРБИМА: Најбољи од најбољих, ево у ком граду је ЛЕЧИО НАШЕ СУГРАЂАНЕ (ВИДЕО)