Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОВОЉНА ЈЕ ЈЕДНА ГРЕШКА: Сви капацитети се користе, а за само 24 сата сата могућ је корона колапс!

18.11.2020. 07:29
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Здравствени систем Србије суочава се са трећим и убедљиво најјачим таласом епидемије ковида

Јучерашња бројка све је обесхрабрила - овај талас се не предаје па је широм Србије забележено готово 5.000 новозаражених.

ДАНАС СЕ ЧУВАЈТЕ ВЕТРА: Од четвртка промењиво, сазнајте кад стиже снег!

ДАНАС СЕ ЧУВАЈТЕ ВЕТРА: Од четвртка промењиво, сазнајте кад стиже снег!

КОРОНА УШЛА У КИКИНДСКУ БОЛНИЦУ: Заражени медицински радници, хоспитализовано 26 пацијената

КОРОНА УШЛА У КИКИНДСКУ БОЛНИЦУ: Заражени медицински радници, хоспитализовано 26 пацијената

"САДА ЈЕ ВИРУС ТЕШКО КОНТРОЛИСАТИ, ПРЕВИШЕ СМО ГА ПУСТИЛИ" Кон открио шта је НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ у овом тренутку

"САДА ЈЕ ВИРУС ТЕШКО КОНТРОЛИСАТИ, ПРЕВИШЕ СМО ГА ПУСТИЛИ" Кон открио шта је НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ у овом тренутку

Никад више умрлих, никад више новооболелих и оно што баца у очај - никада више људи није било хоспитализовано.

Ништа мање драматична бројка није ни она која говори о томе колико је хоспитализованих у нашим болницама - 4.963, хиљаду вше него дан раније, чиме је још један рекорд оборен. То је број који је већи од најгорих дана у јулу када је 15.7. било 4.858 хоспитализованих или тзв. активних случајева.

Да ли смо заиста свесни колико је то људи када се бројке претворе у реалност?

Када кажемо да је здравствени систем пред пуцањем онда треба да имамо у глави да једна Војно медицинска академија (ВМА), као једна од највећих болница у Србији прима 1.214 пацијената на лежање.

Srbija, Korona
Србија, Корона / Извор: СД/илустрација

Преведимо то и буквално - у Србији су само због корона вируса попуњене четири установе попут ВМА, а ми немамо болницу те величине.

Хипотетички речено да свих јучерашњих 5.000 заражених захтева болничко лечење, било би нам неопходно много великих клиника које су сада узданица здравственог система у Србији и то у једном дану. Зато не чуди што се на болничко лечење шаљу само средње тешки и тешки случајеви...

Поред поменуте ВМА, КБЦ "Драгиша Мишовић" прима 546 пацијената, КБЦ "Звездара" 950, КЦ Ниш 1.525, КБЦ Земун 400 оболелих, док Инфективна клиника у престоници има око 175 кревета.

Све кад се сабере долазимо до бројке од 4.810 болничких кревета, што је и даље испод бројке новозаражених у дану за нама. Да, то је јасан показатељ колико је ситуација тешка.

Ипак, ако на то додамо и особље које мора да брине о свим зараженима, онда је јасно да са корона вирусом у овом трећем рекордном таласу и те како нема шале.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Хиљаде је лекара који не одлазе кући, који и по најтежим условима носе скафандере, скидају их после сати и сати и онда сване нови дан и то се понавља.

Када кажемо да су болнице препуњене, треба да нам је на уму и то колико сваки од болесника проживљава личну драму, личну борбу која је за сваког другачија.

Неко има температуру, неко упалу плућа, неко је на респриратору. Свако од њих треба негу, свако од њих треба доручак, ручак и вечеру, треба инфузију, инјекцију, лек и визиту. А то захтева људе.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Да нема шале показује јасно и бројка колико је оболелих у овом трећем таласу. Први пут смо прешли бројку од 1.000 новозаражених 27. октобра када смо имали 1.053. Од тада до данас смо имали чак 52.548 нових случајева!

Ако погледамо званичне бројке на сајту covid19.rs број заражених корона вирусом до сад је у Србији 92.375. То нам јасно говори да је трећи талас убедљиво најбруталнији - заражено је више него у претходна два заједно!

Ова црна статистка нам поручује много тога, али, чини се ништа позитивно. Бројке које смо представили су застрашујуће и због још једне чињенице - ускоро ће се отворити нова ковид болница у Батајници капацитета око хиљаду места, како је најављено.

Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Тих хиљаду места може у вом кобном таласу бити разграбљено за један дан, а много је још дана пред нама у овој борби са корона вирусом.

Подсећамо на речи упозорења покрајинског секретар за здравство Зорана Гојковића из јула месеца.

- Дозовите се памети, немамо довољно лекара да вам пруже помоћ. Здравствени систем је пренапрегнут, благо речено - упозорио је тада покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Како је тада истакао, капацитети су били попуњени скоро до максимума.

- Сваког дана покушавамо да додатним капацитетима примимо све пацијенте, али морате да схватите да томе има краја. Не можемо да правимо болнице за један дан и нико нема толико лекара који могу у континуитету толико да раде као наши лекари који су оптерећени до максимума. Они имају своје страхове и породице. Најтеже је свима њима када упућују апеле да се људи дозову паметни, јер неће бити довољно лекара да вам пруже адекватну помоћ - истакао је покрајински секретар.

Infektivna klinika u Beogradu
Инфективна клиника у Београду / Извор: Србија Данас

Данас, само неколико месец касније, ситуација је гора, а крајње време је да се уозбиљимо. Тим пре што је, како је обелоданио министар здравља др Златибор Лончар, у овом тренутку короном заражено више од 1.100 медицинских радника, од којих је 52 хоспитализовано.