Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАТАСТРОФА СА КОРОНОМ ТЕК ДОЛАЗИ: Предвиђања стручњака нимало нису охрабрујућа, имаћемо и 100.000 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО

27.11.2020. 07:07
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација

Јуче смо прешли 50 умрлих у једном дану, а управо таква предвиђања пре пар дана дали су и др Кон и шеф СЗО у Београду Маријан Ивануша.

Корона вирус у нашој земљи се не смирује, а према свим пројекцијама како епидемиолошким, тако и математичким, тешки дани тек су тек пред нама, колико год нам звучало да је немогуће да буде још горе.

Тако бисмо врло брзо овим темпом могли да догурамо и до 10.000 потврђених случајева у дану, што би помножено са 10, колико је асимптоматских, долазимо до црне рачунице - 100.000 људи дневно могло би да буде позитивно на корона вирус.

Ни наши стручњаци нису оптимистични.

"ПРОПАШЋЕМО АКО ТО УВЕДЕМО" Још једна НОВА МЕРА у разматрању Кризног штаба, Србија није схватила ситуацију

"ПРОПАШЋЕМО АКО ТО УВЕДЕМО" Још једна НОВА МЕРА у разматрању Кризног штаба, Србија није схватила ситуацију

"ВАКЦИНА ЋЕ У НАЈКРАЋЕМ РОКУ БИТИ У СРБИЈИ" Лончар: Паралелно радимо на испитивању безбедности

"ВАКЦИНА ЋЕ У НАЈКРАЋЕМ РОКУ БИТИ У СРБИЈИ" Лончар: Паралелно радимо на испитивању безбедности

ПОБЕЂУЈЕМО КОРОНУ ЗА 400 ДАНА! Србија ће са вакцином доћи до КРАЈА ЕПИДЕМИЈЕ - ТРИ СЦЕНАРИЈА описују ту борбу

ПОБЕЂУЈЕМО КОРОНУ ЗА 400 ДАНА! Србија ће са вакцином доћи до КРАЈА ЕПИДЕМИЈЕ - ТРИ СЦЕНАРИЈА описују ту борбу

Крива свакако неће ићи силазном путањом, па према прорачунима у наредним данима бисмо нажалост могли да очекујемо и до 10.000 у дану.

То јасно показују и објашњења чланова Кризног штаба зашто би крива још могла да експлодира.

- Крива још увек расте, а да бисмо раст обуздали, важно је да поштујемо мере. Ми смо све време заговарали пооштравање мера, и пре него што су ове уведене. Али морам да истакнем да оне све време постоје и оне које смо раније имали на снази штитиле су нас у оној мери у којој су биле спроведене - навео је јуче др Срђа Јанковић.

Црне прогнозе о броју умрлих дао је поново јуче и епидемиолог Предраг Кон, а већ раније смо чули такође од њега да нас у наредним данима очекује и троцифрени број умрлих од короне.

- Број новозаражених је скочио са 6.840 на преко 7.500, што је повећање за више од 10 одсто у дану. Ако знамо да је тренутна смртност око један одсто, онда је јасно од тих 7.500 људи, 75 ће трагично завршити. Дакле, у перспективи очекујемо повећање броја умрлих - навео је др Кон пре неколико дана.

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Када ту рачуницу применимо на појекцију да ћемо имати и до 10.000 заражаних, управо долазимо до оног да ћемо имати троцифрен број мртвих, односно више од 100.

Јуче смо иначе прешли 50 умрлих у једном дану, а управо таква предвиђања пре пар дана дали су и др Кон и шеф СЗО у Београду Маријан Ивануша.

Да се ситуација са бројем заражених неће смиривати показују и најновије математичке прогнозе које су се до сада показале као исправне.

Тако 10.000 заражених дневно предвиђа и проф. др Петра Кочовића, познат по својим графиконима и пројекцијама, које су се показале као тачне.

Средином следећег месеца и до 10.000 заражених дневно

Наиме, на најновијем графику проф. др Кочовића примећује се да бисмо бројку од 10.000 заражених дневно могли да очекујемо средином следећег месеца.

Тада, према процени овог стручњака могао би уследити пик овог трећег таласа.

Ипак, не забрињава само драматична бројка од 10.000 заражених у једном дану, већ бројке које тестирањем не можемо открити, а односи се на асимптоматске болеснике.

Да су овакве тврдње чињеница потврђују и сви чланови Кризног штаба који су у претходном периоду управо говорили да је заражених много више, чак и 10 пута више од оног броја који видимо сваког дана у 15 сати.

Тако је епидемиолог др Предраг Кон рекао недавно да је тренутна епидемиолошка ситуација ситуација у главном граду таква да је заражених 10 пута више него што кажу бројке, те да ће Београд бити место из кога ће се вирус расејавати на друге стране.

- Број случајева треба множити са 10. Много је асимптоматских - рекао је пре неколико дана др Предраг Кон.

Јасно је и зашто.

- Истраживања прокужености становништва која су рађена у западноевропским земљама, колико људи има антитела јер су прележали корону, показала су да је број заражених 10 до 20 пута већи од оног броја који се званично региструје. Таквом аналогијом, ако имате 1.000 просечно заражених на дан, ви онда дневно имате око 10.000 до 20.000 оних који су заразни, а да то и не знају. Мора се рећи да они полако престају да буду заразни после недељу до десет дана, после 14 дана свакако, тако да се тај број не може само сабирати - појаснио је др Кон.

Већи број умрлих?

koronavirus Hrvatska
коронавирус Хрватска / Извор: Реутерс

Са већим бројем заражених долази и већи број умрлих. То потврђују и јучерашње бројке по којима је умрлих за 24 сата 51 особа!

Прогнозе наших стручњака иду и даље, па је епидемиолог Предраг Кон навео да би број умрлих могао да буде и троцифрен.

- Број умрлих ће расти и то је потпуно математички јасно. То ћемо видети и у наредних пар недеља и тај број ће бити можда и троцифрен - рекао је у укључењу у јутрањи програм на телевизији Прва Кон.

Број пацијената на респиратору јуче је био рекордан и износио је 243, а број хоспитализованих драматично расте из дана у дан, те је на болничком лечењу тренутно чак 6.722 особа, што је највише до сада!

Ако имамо у виду да је смртност овог вируса у нашој земљи тренутно 0,99 одсто, једноставном рачуницом долазимо до црне бројке да бисмо у наредним данима могли нажалост да имамо и око 100 умрлих у једном дану.