Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАСТАВЉА СЕ ИЗБОРНИ ПРОЦЕС: Економија би први пут могла да буде ПРЕСУДАН МОТИВ за грађане

04.05.2020. 18:56
Пише:
Танјуг
izbori
избори / Извор: Профимедиа

Медији кључ кампање

Медији ће бити кључ кампање за парламентарне изборе који би могли да буду одржани у јуну, каже извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар уз оцену да ће у таквој кампањи и СНС и опозиција бити на губитку.

Волонтерски тим Меридиана обишао најугроженије у Белој Цркви

Волонтерски тим Меридиана обишао најугроженије у Белој Цркви

ЕВО КАД СЕ ОДРЖАВАЈУ ИЗБОРИ У СРБИЈИ! Вучић саопштио датум после састанка са политичким странкама

ЕВО КАД СЕ ОДРЖАВАЈУ ИЗБОРИ У СРБИЈИ! Вучић саопштио датум после састанка са политичким странкама

(УЖИВО) Вучић: Избори 21. јуна, од среде почиње изборна кампања (ВИДЕО)

(УЖИВО) Вучић: Избори 21. јуна, од среде почиње изборна кампања (ВИДЕО)

Клачар процењује да би економија први пут могла да буде важан мотив за грађане да изађу и гласају. 

Термин за изборе за Клачара није неочекиван, имајући у виду законске рокове, тако да је извесно да од следеће седмице почиње изборна кампања, која ће, како каже, бити другачија од претходних према томе што ће бити усмерена на медије, а не на теренске активности.

- У ситуацији кад странке не могу да организују скупове и имају директну комуникацију са бирачима, медији морају да буду сензитивнији и да отворе више простора за учеснике избора, јер ће само преко медија бирачи моћи да добију довољно информација о странкама и коалицијама које излазе на изборе - каже Клачар.

Такав вид кампање ће, каже Клачар, све изборне учеснике учинити ''губитницима'', па и владајућу СНС која је увек инсистирала на директном контакту са бирачима и једина имала ресурсе за такву кампању, а сада ће бити ускраћена. Клачар сматра да су на губитку и они који су заговарали бојкот, јер су, објашњава, морали да се суоче са кризом која се десила, због чега сада преиспитују своју одлуку.

Најмање маневарског простора за деловање имају, према његовом мишљењу, опозиционе странке које су најавиле учесцће на изборима.

- Сви су на губитку, али ово највише одговара СНС и СПС, јер могу да наставе са својим активностима тамо где су стали. С друге стране, у најнезахвалнијој позицији су странке опозиције које излазе на изборе, јер за кратко време треба потпуно да промене своју политичку агенду, будући да су проблеми грађана данас другачији него почетком марта. А имају мало ресурса и мало времена за то - објашњава Клачар.

Додаје да ће кампања имати три нивоа и да ће се задржати политичка комуникација која је претходила тренутној кризи, односно да ће се наставити поларизација између кључних политичких актера.

- Имаћемо тензичну атмосферу између владајуће странке и оних који заговарају бојкот - каже Клачар.

Он очекује да ће и власт и опозиција епидемију истаћи на важно место и да ће економија први пут на изборима у Србији бити важан чинилац за одлуку грађана о изласку на изборе.

- Излази се из периода пренапрегнутости и забринутости за здравље, али грађани брину за економију, многи су суочени са страхом за егзистенцију. Неки су остали без посла, неки без примања, тако да очекују да од странака добију економску ''понуду'' - каже Клачар.

Узимајући у обзир термин избора и изјаве политичких лидера, очекује се да ће на изборе у јуну изаћи исти актери који су то најавили и почетком марта.

- Они који заговарају бојкот промениће поруке и тон обраћања својим бирачима, очекује се да ће бити присутни и да ће комуницирати са својим бирачима, али су релатвно мале шансе да промене одлуку коју су донели почетком марта - сматра Клачар.

Када је реч о ''одмрзавању'' изборног процеса, по укидању ванредног стања, РИК ће заказати седницу на којој ће, каже Клачар, бити донет нови роковник изборних радњи, који треба да предвиди време за предају изборних листа, за формирање бирачких одбора и одреди дан за гласање.

- До изборног дана треба потрошити оно време које је било преостало за кампању, односно између 16. мата и 26. априла, када је требало да буду одржани избори, што значи да ће кампања трајати 38-39 дана. Очекује се да ће након тога РИК променити одређена правила, имајући у виду безбедносну ситуацију у којој се налазимо - објашњава Клачар.

МОГУЋА ДВА ПОТЕНЦИЈАЛНА ДАТУМА за одржавање избора: Вучић данас са представницима странака

МОГУЋА ДВА ПОТЕНЦИЈАЛНА ДАТУМА за одржавање избора: Вучић данас са представницима странака

Избори 14. или 21. јуна

Избори 14. или 21. јуна

Вучић сутра поподне са представницима странака о изборима

Вучић сутра поподне са представницима странака о изборима

БРНАБИЋ: Одлука о изборима на основу Устава и законских прописа

БРНАБИЋ: Одлука о изборима на основу Устава и законских прописа



Вулин: Будући пилоти и ученици завршне године Средње стручне војне школе нису прекидали школовање током пандемије