Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАЛОЛЕТНИЦИ У КАНЏАМА КОЦКЕ, А КЛАДИОНИЦЕ ТИК ПОРЕД ШКОЛА! Истражили смо и питали PinnBet да ли овако крши закон, а остали без одговора - објашњење избегава и Управа за игре на срећу

14.03.2023. 08:41
Пише:
Србија Данас
PinnBet
PinnBet / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Заступљеност коцкања код малолетника је у порасту, вртоглавом и опасном!

Закон о играма на срећу ступио је на снагу у марту 2020. године и њиме је уређено право на приређивање игара на срећу, врсте игара на срећу, услови приређивања, права и обавезе приређивача на срећу, остваривање и припадност прихода остварених приређивањем игара на срећу, као и надзор над приређивањем игара на срећу. Овим Законом требало је да се уреди до тада неуређено тржиште кладионица на територији Србије, као и да се смањи њихов број због горућег проблема зависника од коцке. 

У Закону о играма на срећу наводи се да удаљеност кладионице од зграде образовних установа (основних и средњих школа) не може бити мања од 200 метара, као и да удаљеност између две кладионице не може бити мања од 100 метара.

Законом је прописано и да се од 100.000 динара (око 850 евра) до два милиона динара казни правно лице које приређује игре на срећу у аутомат клубу или кладионици на удаљености мањој од прописане. У њему је и одредба у којој се између осталог наводи да се може донети решење о одузимању одобрења приређивачу посебне игре на срећу - клађења уколико престане да испуњава законом прописане услове.

Министарство финансија прецизира да, у циљу заштите малолетника, подносилац захтева за отварање кладионице или аутомат клуба има обавезу да достави и доказ о локацији објекта, односно његовој удаљености од школа. Удаљеност је законом дефинисана као најкраћи безбедни пешачки пут од најближе ивице објекта основних и средњих школа до улаза у објекат у којем се приређују игре на срећу.

Међутим, да ли је Закон заиста испунио оно што се од њега очекивало и да ли се кладионице придржавају прописаних правила?

Кладионица "PinnBet" у Блоку 23

На адресу нашег портала стигао је велики број пријава грађана да се кладионица "PinnBet" у Булевару Милутина Миланковића бр. 52 на Новом Београду налази на мање од 200 метара од најближе ивице Основне школе "Лаза Костић". По пријави родитеља који децу доводе у школу, а који су нам тврдили да су пешачењем, односно бројањем корака, измерили да се улаз поменуте кладионице налази на 185 корака од ивице објекта, док су апликацијом за мерење растојања установили да је размак између улаза PinnBeta и ивице школе "Лаза Костић" 194 метра изашли смо на терен и утврдили да је дистанца коју наводе грађани заиста таква. Односно да је удаљеност школе од кладионице мања од 200 метара и у супротности са законом.

О нашим сазнањима обавестили смо Управу за Игре на срећу и Министарство финансија и покушали да добијемо одговоре на следећа питања:

  • С обзиром на Закон о играма на срећу по ком се забрањује рад кладионица на удаљености мањој од 200 метара од школа, теренским обиласком смо утврдили да је дистанца објекта "PinnBet" manja од законски прописане минималне дистанце од 200 метара од Основне школе "Лаза Костић" најкраћом безбедном пешачком стазом. Да ли сте упознати са овим проблемом и да ли су спроведене одговарајуће контроле?
  • Уколико се утврди да се објекат у Блоку 23 налази на мање од 200 метара од школе, каква казна чека компанију "PinnBet"?

Иако нам је из Управе за игре на срећу речено да је наша претпоставка узета у разматрање и да ћемо бити обавештени о исходу исте, одговор ни после десет дана нисмо добили.

Поводом потребних информација везаних за локацију кладионице "PinnBet" у Блоку 23 и њеној удаљености од Основне школе "Лаза Костић" у више наврата смо покушали да ступимо у контакт и са самом компанијом, међутим, на наша питања, као што су: "Да ли сте упознати са овим проблемом?" и "С обзиром на ригорозне новчане казне, као и опасност од одузимања дозволе за рад која је прописана Законом о играма на срећу уколико се исти не поштује, можете ли нам рећи ваш став о томе?", одговора није било.

Број телефона навдене кладионице није могуће пронаћи, а одговор на мејл нисмо добили иако смо преко чета на сајту добили уверења да је "мејл нестао" те да пошаљемо нови на који ће бити одговорено - поново је одговор изостао.

PinnBet 2021. године године приходовао скоро милион евра

Према подацима са Company Wall-a кладиница "PinnBet" је 2021. године приходовала нешто мање од милијарду динара, односно више од 850 хиљада евра.

PinnBet
PinnBet / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Зависност од клађења међу малолетницима

Према доступним информацијама, чак 30 кладионица се само у Београду налази на мање од 200 метара од школа. Колико је ово опасно говори и податак да је у Србији све више зависника од коцкања, а из СОС Центра за лечење и одвикавање од коцке истичу да сви пацијенти који дођу на лечење, први пут су ушли у кладионицу као малолетници.

Истраживање СОС Центра из 2019. године, у ком је учествовало 33 средњих школа широм Србије, показало је да је око трећине ученика ушло у кладионицу пре 16. године, више од половине је више пута одиграло тикет између 16 и 18 година, а 72 одсто њих сматра да коцкање не изазива болест зависности.

- Према статистици из 2007. године, Србија је била друга по броју кладионица по глави становника међу земљама на Балкану, а сад мислим да смо први. Онлајн клађење компликује целу причу јер се стиче лажни утисак да то није новац, него игрица, а кад стигну последице покушавају да изађу, да пређу нови круг игрице и штета је још већа - рекла је за Јелена Манојловић директорка СОС Центра.

Иако је пре тачно две године измењен Закон о играма на срећу, од тада до данас, и то само у Београду на Клиници за болести зависности, лечило се и лечи више од хиљаду патолошких коцкара. Заступљеност овог порока код малолетника је такође у порасту, вртоглавом и опасном!

Према истраживању Јасмине Лековић, психолога из Центра "Живот није игра", у којем је учествовало 2367 ученика из Јужнобачког округа и Срема и то из девет основних и девет средњих школа, добијени су застрашујући подаци. 

  • Сваки пети анкетирани ученик одлази у кладионицу
  • Просечан узраст ученика који патолошки коцкају је 16,5 година, а половина тврди да су у кладионици први пут били између 10. и 14. године
  • 10% анкетиране деце млађе од 10 година је изјавило да је имало искуство у играма на срећу
  • 51% испитаних ученика из Новог Сада кажу да су неку игру на срећу одиграли између 10. и 11. године, као и да је то најчешће била кладионица
  • 15% анкетираних ученика наводе да новац од ужине троше на игре на срећу, а 9% анкетираних ученика тврди да у кладионицу одлази током великог одмора!
  • 41% ученика који патолошки коцкају навели су следеће проблеме у које су упадали: дуговања, изостанци из школе, нервоза и раздражљивост, свађе са блиским особама, слаб успех у школи, па чак и крађе и преваре због којих су имали проблема са законом
  • 2/3 анкетираних ученика из Новог Сада су изјавили да се кладионице и аутомат клубови налазе близу школа.