Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРПСКА ВЕНЕЦИЈА И ТОСКАНА У МАЛОМ: Место за идеалан излет - чаробни Књажевац (ФОТО)

10.09.2021. 15:39
Пише:
Србија Данас
Knjaževac
Књажевац / Извор: Фото: Приватна архива

Српска Венеција и Тоскана у самом срцу Србије - општина Књажевац.

Књажевац, град који је у римско доба био познат под именом Тимацум Минус, док је касније носио име Гургусовац, а под данашњим именом познат је од 1859. по кнезу Милошу Обреновићу. Општина Књажевац је градско насеље и седиште истоимене општине у Зајечарском округу, у Србији.

Град који одише прелепом природом, зеленилом, чистим ваздухом, град са минимално градске буке, град који одише историјом и културом. Град који се не пролази, већ се обилази! Град који мирно спава већ годинама на три реке, Трговишки Тимок, Сврљишки Тимок који се спајају и чине Бели Тимок те се због ове природне лепоте назива још и - Српска Венеција.

ТУРИСТИЧКО БЛАГО СРБИЈЕ: Град са два светионика показује пут туристима у праву пустоловину кроз историју (ВИДЕО/ФОТО)

ТУРИСТИЧКО БЛАГО СРБИЈЕ: Град са два светионика показује пут туристима у праву пустоловину кроз историју (ВИДЕО/ФОТО)

СИМБОЛ ВРБАСА ЗАСИЈАЋЕ ПУНИМ СЈАЈЕМ: Евангелистичка црква ускоро у НОВОМ РУХУ

СИМБОЛ ВРБАСА ЗАСИЈАЋЕ ПУНИМ СЈАЈЕМ: Евангелистичка црква ускоро у НОВОМ РУХУ

У част великана, а за бољу будућност Панчеваца: "Дани Вајферта" - прилика за добру забаву и зараду кроз историју! (ВИДЕО/ФОТО)

У част великана, а за бољу будућност Панчеваца: "Дани Вајферта" - прилика за добру забаву и зараду кроз историју! (ВИДЕО/ФОТО)

Оно што је права туристичка знаменитост и препознатљиви мотив града је Стара чаршија, старо градско језгро на десној обали Сврљишког Тимока, али и бројни паркови чије зеленило пружа мир и одмор за душу, бројни видиковци који изискују песачење кроз стара српска села са душом, добрим домаћинима и правом топлом људском причом коју ће те заувек носити у сећању, а познат је и по и више него доброј традиционалној кухињи, укусним слаткишима и вином чији укус обожавају не само наши туристи, већ и страни туристи попут Француза и Италијана. Ту је и незаобилазна археологија о чијим ископавањима и истраживања се говори годинама уназад, која са собом носе историју како нашег народа, тако и Римљана.

Knjaževac
Књажевац / Извор: Фото: Приватна архива

Књажевац, једно мало, ушушкано, топло место по својој плодности одликује се као првак по броју винограда и засада вишања у целој Србију због чега нескромно носи титулу - Тоскана у самој Србији.

Излет у Књажевцу - искуство за памћење

Књажевац као општина када је реч о туристичкој понуди заиста пружа много садржаја за све авантуристе, потпуно је несвакидашњи доживљај који треба проживети и доживети. Зато издвајамо најбоље из понуде - шта свакако треба обићи:

Бараница

Бараница је излетиште недалеко од Књажевца на путу за Пирот. Велики меандар Трговишког Тимока над којим доминирају високе стене идеално су место за летњи одмор и купање, што Књажевчани у великој мери и користе. 

Стара планина

Стара Планина је планински венац и природна граница према Бугарској, који се пружа од Вршке Чуке код Зајечара до Црног мора у Бугарској. На територији Србије захвата простор од Зајечара све до Димитровграда. Књажевац је поред Пирота, Зајечара и Димитровграда општина у којој се великим делом пружа овај планински венац. Бројне су природне одлике које одликују планину у општини Књажевац али оне најинтересантније налазе се на највишим врховима планине - Бабин зуб, Јабучко равниште и Миџор.

Миџор је највиши врх Старе планине и Централне Србије. Налази се на граници између Бугарске и Србије на надморској висини од 2169 метара. Лако је доступан љубитељима природе и не захтева велику припрему да би се до њега стигло. Од Бабиног зуба до његовог подножја води стари гранични земљани пут дугачак око 9 километара и уз мало кондиције и воље, за пар сати можете бити на крову Србије. Поглед који се пружа са Миџора вреди свакога труда. Са њега се веома лако могу видети Сува планина, Тресибаба, Тупижница, Ртањ, Сврљишке планине а ако је баш ведро види се и Копаоник.

Knjaževac
Књажевац / Извор: Фото: Приватна архива

Бабин зуб

Бабин зуб је један од многобројних врхова Старе планине у чијем подножју се налази истоимени хотел и планинарски дом. Развој скијашког туризма последњих година довео је до повећаног броја туриста, нарочито у зимском периоду године. Током летњих месеци ова дестинација је идеална за бекство у природу и шетњу по пропланцима и врховима Старе планине. На месту одакле почиње успон на Миџор и Бабин зуб, на једном превоју, налази се кафић Плажа, нестварно место за уживање одакле се пружа најлепши поглед на врхове Старе планине. 

На путу до Бабиног зуба ваља посетити још неколико места. У селу Балта Бериловац налази се једна од најстаријх школа у општини Књажевац. 

Села са душом у општини Књажевац

Општина Књажевац једна је од демографски најстаријих општина у Србији. Последњих деценија има изразит депопулациони карактер, што значи да се број становника убрзано смањује. То је проузроковало да неколико пограничних села на Старој планини остане без становника.

Репушница је прво село у Србији које је изгубило становнике 2002. године. Налази се надомак границе са Бугарском, у веома неприступачном делу планине. Поред Репушнице, без становника или са свега неколико житеља остала су и села Габровница, Папратна, Алдина река... Бројне празне куће сведоче о некада веома живим и великим селима.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Габровница се налази недалеко од Калне. Позната је по једином пећинском цртежу на простору Србије који нажалост није туристички обележен и лако доступан. У селу се после Другог светског рата налазио и једини рудник уранијума у Југославији. 

Верски објекти

У самом граду налази се Црква Светог Ђорђа из 1883. године са доминантним барокним звоником. Богородичина црква у Доњој Каменици је једна од најстаријих цркава у Источној Србији.

Налази се у маленом селу на 12 километара од Књажевца. Претпоставља се да је грађена у првој половини 14. века, а не зна се поуздано ко је био ктитор. Иако скромних димензија, занимљива архитектура са два звоника у чеоном делу, остављају утисак велике и простране цркве. Црква је под заштитом државе и о њој се данас брину становници села.

Bogorodičina crkva u Donjoj Kamenici
Богородичина црква у Доњој Каменици / Извор: Фото: Приватна архива

Свега два километра одатле, недалеко од села Горња Каменица налази се још један стари верски објекат - манастир Света Тројица из средине 15. века. Претпоставља се да је задужбина деспота Лазара, најмлађег сина Ђурђа Бранковића. Нажалост, временом је уништен иконопис, а видљиво је само неколико фрагмената фресака са почетка 20. века.

Бањица

Бањица је излетиште недалеко од града, у долини Сврљишког Тимока. Као што име каже у питању је неколико извора топле воде, температуре од 20°Ц до 37°Ц. Извор је био познат још у периоду када су Римљани насељавали ове просторе о чему сведоче археолошки остаци некадашњег римског купатила. О Бањици је писао и Феликс Каниц, чувени путописац који је обилазио Србију почетком 19. века.

Топла вода се користи и за снабдевање истоименог спортско-рекреативног комплекса на чијем су се базену припремали бројни шампиони попут Нађе Хигл и Милорада Чавића.

Завичајни музеј Књажевац

Завичајни музеј Књажевац је носилац културног живота града. Налази се недалеко од центра града у кући породице Сибиновић, некадашњих власника рудника "Добра срећа", која је данас споменик културе. Музеј, између осталог поседује и збирку двопређних чарапа, карактеристични елемент народне ношње у околини Књажевца.

У оквиру Завичајног музеја налазе се и Музеј града у кући Алексе Аце Станојевића, археолошко налазиште Тимацум Минус и Архео-етно парк Равна. У оквиру парка Равна налазе се Музеј вина, Лапидаријум, радионица традиционалног грнчарства и неколико типичних српских кућа из 19. века.

Бигрени водопад на Стањинској реци

Један од малобројних водопада у општини, налази се поред пута Књажевац - Пирот у селу Стањинац. Дефинитивно место које треба посетити, а одмах изнад водопада налази се манастир Светог Онфурија. Изнад водопада налазе се плитке бигрене каде а до њих се долази узаном стазом поред водопада.

Bigreni vodopad na Stanjinskoj reci
Бигрени водопад на Стањинској реци / Извор: Фото: Приватна архива

Пројекат је финансиран из буџета општине Књажевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.