Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Легенда каже да је био Ескобаров човек за Европу, а пословао је са блиским пријатељем Аркана: Ко је био Драгослав Космајац

12.04.2020. 13:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Dragoslav Kosmajac
Драгослав Космајац / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug

Контроверзни бизнисмен Драгослав Космајац који је јутрос преминуо у болници од, како се претпоставља, инфекције корона вирусом, већ дужи низ година доводи се у везу са криминалом, а нашао се чак и пред правосудним органима Србије.

Називали су га "српским Ал Капонеом", "српским Ескобаром" и "највећим нарко-босом", међутим чврсти докази за овакве епитете никада нису испливали на површину.

УМРО ДРАГОСЛАВ КОСМАЈАЦ

УМРО ДРАГОСЛАВ КОСМАЈАЦ

НЕ ЗОВУ ГА ЏАБА СРПСКИ ДОКТОР ХАУС: Овако је др Стевановић са Инфективне спасао Београђанку, НИКО НИЈЕ ЗНАО ШТА ЈОЈ ЈЕ

НЕ ЗОВУ ГА ЏАБА СРПСКИ ДОКТОР ХАУС: Овако је др Стевановић са Инфективне спасао Београђанку, НИКО НИЈЕ ЗНАО ШТА ЈОЈ ЈЕ

Панчево и Ковин нова жаришта корона вируса: Шта се очекује у овим градовима наредних дана

Панчево и Ковин нова жаришта корона вируса: Шта се очекује у овим градовима наредних дана

Означен као један од највећих криминалаца у Србији, каријера времешног бизнисмена ишла је од "обичне" пљачке у Бечу, до наводних шверцовања вртоглавих количина кокаина и хероина из Латинске Америке у Европу.

Деведесетих година прошлог века, у жижу јавности доспео је пошто је у Бечу пљачкао са Радетом Ћалдовићем Ћентом, блиским пријатељем Жељка Ражнатовића Аркана. Тај "подухват" обезбедио му је двогодишњу робију у аустријском затвору која ће можда бити пресуда у његовој каријери.

Легенда или не, али годинама уназад се прича да је управо тада у аустријском затвору упознао извесног Колумбијца, једног од најближих сарадника колумбијског нарко-боса Пабла Ескобара, и преко њега се повезао са тада у свету најмоћнијим кријумчарем кокаина. Ово познанство наводно га је лансирао у сам врх листе најбитнијих криминалаца за кријумчарење кокаина од Колумбије до Еворпе.

Ал Капоне, али без доказа

У наредним годинама наводно је водио уносан бизнис шверца дроге, а појавио се и у МУП-овој "Белој књизи" криминала. Овај интигантни бизнисмен, упркос претпоставкама и нагађњима, никада заправо није доведен у директну везу са дрогом, јер није постојао ниједан доказ којим ће бити поткрепљена теза о мистериозном српском нарко-босу, без клана, без групе, који никада не долази у контакт са "робом", али је шверцује у вртоглавим количинама.

Dragoslav Kosmajac
Драгослав Космајац / Извор: Фото: Printscreen/Tanjug

- Космајац је повезан са међународним кријумчарима опојне дроге и у Јужној Америци, одакле организује транспорте великих количина кокаина за Европу а одавно има и уходани канал за кријумчарење хероина из Турске, Бугарске и Македоније преко СРЈ за земље западне Европе и то најчешће за Немачку и Италију (тзв. “Балкански пут”). Посао Космајца је организовање набавке транспорта и препродаје опојних дрога и сам никада не долази у контакт са наркотицима нити лицима која непосредно врше наведене послове већ за одређене послове ангажује најчешће чланове групе Буха Љубише званог Чуме и Дулета Спасојевића званог Кум - подаци су који се налазе у "Белој књизи".

Некретнине по Србији и Европи

Како се даље наводи, углавном организује набавку и трговину великих количина наркотика за потребе западне Европе а један део преко горе наведених чланова групе препродаје на ситно у Београду и другим већим градовима Србије.

- Од кријумчарења дроге стекао је велики капитал који је уложио у куповину плацева и изградњу некретнина на територији Београда. Оперативна сазнања указују да је велики део капитала пласирао и на куповину некретнина по разним земљама западне Европе - подаци су из "Беле књиге".

Претпоставља се да је Драгослав Космајац употребио један од најпознатијих рецепата српских криминалаца који су вршљали деведесетих, а то је увести илегално стечени, "прљави" новац у легалне токове кроз некретнине.

Након што је у лето 2014. године тадашњи премијер Србије Александар Вучић означио као највећег нарко-дилера у Србији, ухапшен је крајем исте године у својој вили на Звездари. Баш тада, приликом његовг хапшења, државни врх је истрагу која се водила против њега поредио са оном коју су агенти ФБИ водили против Ал Капонеа. Ипак, епилог је био другачији.

novac, korupcija, mito, evro, novčanice
новац, корупција, мито, евро, новчанице / Извор: Профимедиа

Мито геодетима

Када су га београдски полицајци ухапсили, процењивало се да поседује локале, куће, станове и земљишта у вредности од 10,7 милиона евра. Наводно, његова имовина на западу процењује се и на милијарде евра.

Након хапшења те 2014, подигнута је оптужница против њега јер је подстрекивао службенике Катастра ГО Звездара да у његове власништво укључе и парцеле које му нису припадале. Уз јемство од 200.000 евра и обећање да неће побећи из Србије, већ да ће се уредно јављати суду, пуштен је да се брани са слободе.

Четири године касније Апелациони суд правоснажно је ослободио Космајца од оптужби за малверзације са општинским земљиштем потврђујући тако првостепену пресуду Вишег суда.

Опомена јер је "заборавио" да плати порез

Међу кривичним делима који су му се стављали на терет нашла се у утаја пореза, али је ту оптужницу Први основни суд са којим се сложио и Виши суд - одбио. Поступајући судија рекао је да у оптужном предлогу не види елементе кривичног дела, већ искључиво прекршаја. Ти порески прекршаји - базирани на томе што је Космајац "заборавио" да плати порез на имовину у периоду од 2009. до 2013. године - дуго нису стизали у Прекшрајни суд.

Но, тада се о контроверзном бизнисмену говорило као битном играчу у много озбиљнијим криминалним играма и нико није много марио за порез и прекршаје.

Међутим, на крају, Прекршајни суд једини је који је скупио храброст да човека којем нико име не сме да помене - правоснажно осуди. Тако је Драгослав Космајац 1. децембра 2017. године санкционисан због пореског прекршаја, како је то тада објашњено, опоменом.

Sudija
Судија / Извор: Профимедиа/илустрација

С обзиром на то да је у питању опомена, суд није ни прописао било какву казну у овом конкретном случају, окарактерисавши га (лаички речено) као закаснело плаћање пореских обавеза. За пореске прекршаје је, иначе, предвиђена новчана казна од 15.000 до 150.000 динара. Космајац је на крају морао да плати трошкове поступака који су његов новчаник олакшали за хиљаду динара.

Мутне радње са фирмом Космајчевог сина

Можда и последњи пут када се о њему писало у јавности било је након што је фирма "Grey Глобал Гроуп", која има само једног запосленог и чији је власник његов син Лазар Космајац, обезбеђивала изградњу деонице коридора 10, коју је градио грчки "Актор".

Фирма је регистрована 13. децембра 2018. године, а само неколико дана након уписа у АПР добила је уносан посао да технички обезбеђује изградњу аутопута код Пирота и Димитровграда. По свему судећи, ово јој је било прво ангажовање на изузетно одговорном послу техничког обезбеђења градилишта које финансира држава, а који изискује више стотина радника који морају да имају лиценцу, па је непознато које је аргументе ова фирма имала да убеди извођача да они са једним запосленим могу да им пруже услуге безбедности.

Посредством веза, Космајац је ћерку Милицу Зафировић запослио у ЕПС-у иако је на снази била забрана запошљавања у државним предузећима. Њен бивши супруг Ђорђе Зафировић, Нишлија, повезиван је с убиством Јовице Радоњића у Београду, али и ликвидацијом Радета Ракоњца, пријатеља Луке Бојовића, а ликвидиран је прошле године у Новом Саду под још неразјашњеним околностима.

Иначе, током последњих година, забележено је да се на десетина пута састајао са безбедносно интересантним особама из криминалне структуре у Црној Гори.

Небојша Стефановић послао поруку грађанима Србије: "Хвала вам што сте код куће. Победићемо заједно!"

Небојша Стефановић послао поруку грађанима Србије: "Хвала вам што сте код куће. Победићемо заједно!"

Какав је ефекат превара у ванредном стању? На ово људи морају ПОСЕБНО обратити пажњу

Какав је ефекат превара у ванредном стању? На ово људи морају ПОСЕБНО обратити пажњу

ПРЕДСЕДНИК УПУТИО СНАЖНУ ПОРУКУ МЕДИЦИНСКИМ РАДНИЦИМА: "Драги лекари и сестре, много вас волимо. Живела Србија!"

ПРЕДСЕДНИК УПУТИО СНАЖНУ ПОРУКУ МЕДИЦИНСКИМ РАДНИЦИМА: "Драги лекари и сестре, много вас волимо. Живела Србија!"

ВИДЕЋЕТЕ МЕ НАСМЕЈАНОГ БАР ЈЕДАН ДАН: Председник застао, а онда одговорио на питање о сину Данилу

ВИДЕЋЕТЕ МЕ НАСМЕЈАНОГ БАР ЈЕДАН ДАН: Председник застао, а онда одговорио на питање о сину Данилу

ДВА НОВА ЖАРИШТА У СРБИЈИ: Србија је имала тешку ноћ! Председник објавио све податке

ДВА НОВА ЖАРИШТА У СРБИЈИ: Србија је имала тешку ноћ! Председник објавио све податке