Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КРИЈУ ОД НАС ДА СУ ПИЛИ ИВЕРМЕКТИН" Завршили у болници са ТЕШКИМ ОБЛИЦИМА ковида - ко су људи који су пили овај лек

05.11.2021. 14:29
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kovid pacijent
Ковид пацијент / Извор: Профимедиа/илустрација

Пуковник доц. др Иво Удовичић, командант ковид болнице Карабурма каже за да су кроз ову болницу прошли пацијенти који су слушали овакве савете и лечили се овим леком, и то су углавном млади људи између 30 и 50 година

Лечење „ивермектином“ међу антиваксерима и онима који слушају савете путем друштвених мрежа и разних вајбер група, по свему судећи одвео их је до болничких постеља. Иако су студије, као и произвођач лека нагласили да се „ивермектином“ не лечи инфекција ковид-19, многи су ипак поверовали у лажне савете појединаца те су угрозили своје здравље. Узимајући „ивермектин“ и верујући у чудотворне савете за лечење код куће, изгубили су драгоцено време, па самим тим и развили тешки облик ковида и доспели у болничку постељу.   

СВЕ О ДЕЛТА ПЛУС СОЈУ КОЈИ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ: По симптомима га је тешко препознати

СВЕ О ДЕЛТА ПЛУС СОЈУ КОЈИ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ: По симптомима га је тешко препознати

КОН ОТКРИО ДА ЛИ СЕ НАЗИРЕ КРАЈ ПАНДЕМИЈИ: "Уколико не повећамо вакцинацију, ОДУСТАЈЕМО од чувања живота"

КОН ОТКРИО ДА ЛИ СЕ НАЗИРЕ КРАЈ ПАНДЕМИЈИ: "Уколико не повећамо вакцинацију, ОДУСТАЈЕМО од чувања живота"

ПАНИКА ЗБОГ ДЕЛТА ПЛУС СОЈА У ХРВАТСКОЈ! Нова пошаст куца на врата Србије, ево шта кажу наши стручњаци

ПАНИКА ЗБОГ ДЕЛТА ПЛУС СОЈА У ХРВАТСКОЈ! Нова пошаст куца на врата Србије, ево шта кажу наши стручњаци

Пуковник доц. др Иво Удовичић, командант ковид болнице Карабурма каже за да су кроз ову болницу прошли пацијенти који су слушали овакве савете и лечили се овим леком, и то су углавном млади људи између 30 и 50 година.

- Што се тиче „ивермектина“, има пацијената који су пили тај лек, неки признају неки не признају. Али кад схвате да су погрешили, онда дођу овде у болницу када су већ развили тешку клиничку слику. У почетку наравно желе да прикрију то што су урадили, па ћуте, а онда када их питамо у тим анамнезама неко проговори и каже, а неко па прећути. Али свакако да их има више него што нам признају. Много је лажи и лажних вести по интернету, колико је добар напредак технологије, толико он доноси са собом зла. Свако има право да каже да му се свиђа нешто или не, једно је када кажете да ли вам се свиђа споменик Стефану Немањи или не, тиме никога не угрожавате, али да ви задирете у здравље људи, здравље нације, па ту делите информације људима преко медија или преко средстава комуникације, то је већ озбиљно, и то је за кривичну одговорност, каже др Удовичић за „Блиц“.

Како каже др Удовичић, таквим деловањем угрожава се здравље људи, те апелује да треба слушати стручне људе али не оне који промовишу нешто чиме се не лечи корона, а нарочито што лек „ивермектин“ није за хуману употребу.

- Мишљење о ковиду 19 могу да дају само и искључиво лекари, здравствена струка, посебно они који лече пацијенте у црвеним зонама. Ми који смо већ две године у ковиду знамо најбоље како се ови пацијенти лече и како треба да се лече.

- Најлакше је седети у канцеларији, сакупљати лајкове и умишљати да сте нека лекарска величина. Можете бити лекар, али нисте из те области која се бави ковидом 19. Ти људи који саветују, они никада нису ушли очигледно у ковид болницу и нису видели како изгледају ови пацијенти, који се гуше - објашњава др Удовичић.

Ко је поверовао у „ивермектин“

Међу онима који су пили „ивермектин“ има највише младих људи, ипак, узимање овог лека им није помогло да избегну болничке постеље. Када дотле дође, онда они ћуте, али лекари ипак знају.

- То су млађи људи. Старији људи тешко да су на порталима и у групама, они се чувају и слушају лекаре, али то су највише млађи, између 30 и 50 године који мисле да су најпаметнији. Не могу да кажем колико их је било, али их има. Није „ивермектин“ само проблем Србије, већ многих земаља. Лек „ивермектин“, нема ниједну довољно добру студију, на довољно добром узорку да је добро дизајнирана. Оно што се зна да он делује на репликацију вируса, односно да смањује репликацију али не у живом организму, него је то у епрувети доказано. Али у људском организму није, не знају се уопште дозе. Произвођач је сам рекао да лек „ивермектин“ није лек за лечење против ковида 19. Многи су покушали да ураде студије, па су у старту одустали, јер су студије показале лоше ефекте. Било је неких студија, где су покушали да искарикирају, да покажу као да је ефикасан, али многи научници који прате рекли су да то није добро. Дакле, нема ниједне студије која је показала његову ефикасност. Све студије на које се позивају овој групи, и који га протажирају , све те студије су у научној јавности оспорене, закључује др Удовичић.