"КО СУ УОПШТЕ КОРОНА РЕДАРИ?" Нове мере су ступиле на снагу, а да ли угоститељи у српским градовима поштују забране?
Лепо време је јуче измамило становнике престонице да заузму своја омиљена места у београдским кафићима и ресторанима.
Како је на последњој седници Крзиог штаба донета одлука о редарима који треба да контролишу ношење маске у услужним објектима, многи су истраживали да ли се мере поштују у кафићима и ресторанима.
Оно што је примећено говори само једно, а то је да још увек нисмо озбиљно схватили колико је епидемиолошка ситуација у нашој земљи озбиљна.
Дакле, обавеза радара је да контролише да ли гости улазе у локал са маском коју је могуће скинути само када се седи за столом, али уколико се иде у тоалет или се напушта ресторан, маска поново треба да се носи.

ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА ПРЕНОС ВИРУСА САДА ЈЕ ТРИ ПУТА ВЕЋИ! Др Кон открио који град је НАЈУГРОЖЕНИЈИ

СРБИЈА ЋЕ УВЕСТИ ОБАВЕЗАН ПЦР ТЕСТ ЗА СВЕ ДРЖАВЕ РЕГИОНА? Познато када ће се донети одлука

ТРЕЋИ КОРОНА ТАЛАС ЋЕ БИТИ НАЈДУЖИ! Српски епидемиолози открили са којим проблемом се наша држава бори
Тачније сваки локал треба да има особу, односно редара, који је задужен за контролу поштовања мера.
Запосленог на тој позицији још увек нема ни у једном угоститељском објекту у центру града. Нема их ни у кафићима, кафанама, као ни у ресторанима.
Оно што се поштује јесте да локали у великом броју имају дезобаријере и средства за дезинфекцију, запослени носе маске, али са друге стране гости несметано могу да уђу у локал и без потребне заштите.
На питање да ли имају "корона редаре" уследили су и разнолики одговори.
- Имамо, имамо, ево ту је - гласио је један одговор, а очигледно је да није било никог ко врши контролу јер се у локал несметано улази без маске.
- Не знам, то је менаџер преузео на себе. Данас сам дошао на посао, овде сада нема никог, али мислим да је менаџер задужен за то - био је одговор конобара из једног ресторана у Скадарлији.
Оно што је посебно изненађујуће јесте реакција једне конобарице из кафића на Обилићевом венцу, која уопште није знала о чему се ради, већ је упитала ко су "корона редари".
По изразима лица и гестикулацији рекло би се да се менаџери и радници осећају кривим јер су затечени неспремни у овој ситуацији, те им је и јасно да нису испоштовали последњу одлуку Кризног штаба.
Да ли ће нешто предузети по том питању, како би заштитили себе и своје госте, остаје да видимо у наредним данима.
Слична ситуација затечена је и у другим градовима Србије.
Нови Сад
У новосадским кафићима пази се на број гостију, да буде мање од 30 људи као и до сада. Драган Станојевић из Удружења угоститеља Новог Сада каже да других промена за сада нема.
- Једино што се променило је да инспекције долазе свакодневно, углавном санитарна. Што се тиче ковид редара, претпостављам да ће угоститељи за то ангажовати већ неког од запослених, као што су раније то урадили са контролом забране пушења у затвореном простору - рекао је Станојевић.
Колико смо успели да се уверимо новосадски кафићи раде поштујући све мере.
Ковид редари су већином већ запослени конобари или шанкери.
Ко се не придржава нових мера, било да се бави угоститељством или неком другом делатношћу после исписане пријаве од стране инспектора по своју казну мора да иде на Новосадски сајам где је организована посебна канцеларија за оне који се не придржавају прописаних мера.
Крагујевац
Дезобаријере, дезинфекција на улазима у објекте, дезинфекција на столовима, обавештења да су обавезне маске, дистанца - то су правила која важе у Крагујевцу од завођења ванредног стања половином јула.
- Хотел је оформио редарску службу која има четири редара који су распоређени у конгресној сали и у ресторану. Имамо обавештења на улазу, дезобаријеру, дезифекциона средства на столовима и у тоалетима. Све препоруке су испоштоване, а редари су ту да надгледају госте који, у принципу, не поштују мере. Најважније нам је се да наше особље придржава свих донесених мера - казала је Николина Ковачевић Милосављевић менаџер Конгресног центра хотела "Крагујевац".
Како наводе из овог града, акустична или обична музика у локалима сме да се чује до 21 сат и тада се локали затварају. Са друге стране башта смеју да раде до 23 сата са по два човека за столом, а само чланови породице смеју да седе у већем броју од тог.
Највећи број људи на окупљанима је до 30 са одређеном дистанцом, док ноћни клубови не раде. Сале већим делом не смеју да раде, бар не са преко 30 људи.
Нови Пазар
Већина угоститељских објеката у Новом Пазару поступила је у складу са препорукама Кризног штаба за сузбијање корона вируса и именовала редаре задужене за поштовање прописаних мера.
Власници кафића и ресторана за редаре су, углавном, поставили конобаре који, поред редовних обавеза, сада и опомињу госте на држање физичког одстојања и ношење маски.
- Већ пар дана сам редар, а највише посла сам имао у суботу када сам бројао колико имамо гостију у локалу. Када смо испунили квоту, стојао сам на вратима и обавештавао све оне који су желели да уђу да не смемо да их пустимо - каже један од новопостављених редара.
Иначе, санитарна инспекција је током викенда обишла великих број угоститељских објеката у овом граду, а према незваничним информацијама, у неколико њих је примећено кршење противепидемијских мера због чега су одговорни новчано санкционисани.
Суботица
Како кажу у суботичким кафићима и ресторанима редари су за сада само најављени.
- Имамо само најаву за редаре. То ће бити неко из редова запослених. Као што смо именовали одговорно лице задужено за пушачки и непушачки део, тако ћемо именовати човека у преподневној и поподневној смени да води рачуна о уласку гостију јер обавезно морају да имају маску тада. Када гост седне може маску да скине и не мора да је има док пије, једе или пуши, али је обавезан да је стави ако иде до тоалета и када излази - причају запослени и власници кафеа и ресторана.
Према њиховим речима редари ће контролисати улазак и спровођење свих мера заштите од вируса корона, а ту спада и дезинфекција и дистанца.
Што се тиче других препорука Кризног штаба у Суботици, које су у потпуности идентичне препорукама из Београда, угоститељи у затвореном простору не могу да имају више од 30 људи.
- До 30 људи је дозвољрено да борави у просторији уз обавезну дистанцу и све остале прпеоруке. Ми смо мањи објекат и до сада смо се тога придржавали. Код нас је та мера изводљива у потпуности - кажу кафеџије.