Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОЈА СРЕДСТВА ПОМАЖУ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ? Поједини лекови су СПОРНИ и могу бити ОПАСНИ!

21.01.2021. 18:16
Пише:
Србија Danas/DW
lek protiv korone
лек против короне / Извор: Профимедиа/илустрација

У последње време неки лекови су доспели на насловне стране као проверена средства у борби против короне.

Али нису сви препарати који наводно лече корону оправдали добар глас који их прати.

Испуњење овогодишњих жеља почиње у СТОП SHOP-u

Испуњење овогодишњих жеља почиње у СТОП SHOP-u

АУСТРИЈАНЦИ УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ Британска мутација короне доноси нови ТАЛАС ЕПИДЕМИЈЕ, ево када ће бити најтеже

АУСТРИЈАНЦИ УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ Британска мутација короне доноси нови ТАЛАС ЕПИДЕМИЈЕ, ево када ће бити најтеже

ХУМАНОСТ ПРЕ СВЕГА: Кина поклања пола милиона вакцина компаније Синофарм

ХУМАНОСТ ПРЕ СВЕГА: Кина поклања пола милиона вакцина компаније Синофарм

Откако је свет доспео у канџе короне, светом су протутњале свакакве информације у вези лекова који помажу у лечењу од овог опаког вируса - Covida 19.

Средства која помажу против короне

Авиган

Јапанско средство против грипа авиган са састојком фавилавир најпре је у Азији, а потом и широм света изазвало праву еуфорију. Тај медикамент се користио против инфлуенце и наводно делује против различитих РНА-вируса. Године 2014. успешно је коришћен против еболе, а 2016. је јапанска влада испоручила фавилавир као хитну помоћ Гвинеји у сузбијању епидемије еболом.

Према најновијим сазнањима, тај лек може да скрати ток болести, али има јаке контраиндикације - рецимо анафилактички шок и упала плућа.

Дексаметазон

Дексаметазон (Dexamethason) је средство које спречава упале и смањује смртност особа које су прикључене на респиратор, а које су болесне дуже од седам дана. Немачки Институт Роберт Кох (РКИ) и Светска здравствена организација (СЗО) препоручују коришћење тог лека код таквих пацијената.,

Lekovi
Лекови / Извор: Профимедиа/илустрација

Дексаметазон не би требало да се примењује код особа са благим симптомима и не треба да се даје пребрзо. "Ако се да пре времена, он кочи, а може и да блокира рад имуног система, што у неким случајевима доводи до још тежег тока болести", објаснила је (крајем октобра) за јавни сервис НДР Сандра Кизек, директорка Института за медицинску вирусологију на Универзитетској клиници Франкфурт.

Средства која не помажу против короне

Хидроксиклорокин

Хидроксиклорокин (Hydroxychloroquin), познат као стари лек против маларије, у почетку пандемије за многе је био нада у борби против ковида 19 и у почетку је и био у употреби. У међувремену, Институт за лекове и медицинске производе упозорава да тај лек не би требало користити.

"Оболеле од ковида 19, који се лече хидроксиклорокином, треба пажљиво надзирати због озбиљних контраиндикција које могу да се јаве током његове употребе", пише на веб-страници Института за лекове. Уз то, нису доказани позитивни ефекти тог препарата код пацијената са короном.

Ови лекови су спорни

Артемизинин

На почетку пандемије, биљни напитак "Ковид органикс" (Цовид Органицс) са Мадагаскара изазвао је сензацију: реч је о активном састојку направљеном од биљака артемизије (пелина).

Тренутно не постоје поуздане клиничке студије о ефектима артемизина (артемисин).

Тим, који је водио проф. Петер Зебергер, шеф Одељења за биомолекуларне системе на Институту Макс Планк, успео је да у епрувети утврди да ли су екстракти артемизије ефикасни против новог корона-вируса. Студија је до сада објављена као "препринт" и још увек није коначна. Друга фаза испитивања (студије) тренутно је у току у Мексику, где се на 360 људи испитује ефикасност биљке артемисиа annua. Резултати још нису објављени.,

Apoteka
Апотека / Извор: Профимедиа

Проф Зебергер је у разговору за Дојче веле рекао да постоји "довољно полазишта" да се научно испитају ефекти "Ковид органикса" у вези с корона-вирусом. Међутим, он категорично одбацује да "конзумација чајева од пелина спречава ковид 19 или лечи заражене особе. Дејство артемизије "још није клинички доказано".

Тоцилизумаб и сарилумаб

Ефекат антитела тоцилизумаба и сарилумаба до сада је био контроверзан. Састојци који делују обично се користе код пацијената који болују од реуматског артритиса. Према недавној "препринт-студији", они наводно значајно смањују смртност пацијената заражених ковидом 19.

Влада Велике Британије планира да у будућности користи делотворне састојке тих антитела против коронавируса. Једна друга студија је међутим, показала да састојци тих антитела заправо не смањују смртност.

Ивермектин

Постоје опречне тврдње о леку ивермектин (ивермецтин). Иако тај препарат, који се заправо користи против шуге и инфекције глистама, у Латинској Америци има статус "чудотворног лека против короне", Светска здравствена организација и америчка ФДА не саветују да се он узима.

Потребно је више студија и тестирања како би се утврдило да ли би ивермектин могао да буде користан за превенцију или лечење коронавируса.

koronavirus
коронавирус / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Савез америчких лекара запослених на одељењима за интензивну негу, након процене доступних клиничких података, долази међутим до закључка да активни састојак може значајно да смањи вирусно оптерећење и убрза опоравак пацијената с благим или умереним током болести. У тешким случајевима, како се даље наводи, лек смањује потребу за хоспитализацијом, а смањује и морталитет.

Средства за испирање уста и спрејеви за нос

Немачко друштво за болничку хигијену препоручује као превенцију коришћење течности за испирање уста и грла. Идеја која стоји иза тога јесте да гргљање убија вирусе у грлу. Ако су пацијенти заразни, ризик од заразе могао би на кратко да се смањи.

Портпарол те организације Петер Валгер нагласио је у интервјуу за Дојче веле: "Наравно, да тако не можете допрети до вируса који су у ћелијама, али ту се не ради о уклањању инфекције, већ само о уклањању слободних вируса који се, ако се искашљу или издахну, могу пренети на друге."

Исто се односи и на антивирусне спрејеве за нос. До сада се, на пример, расправљало о производу Алговир. Конкретни разлог, како је рекао Валгер, биле су препоруке из студије једне истраживачке групе из Бохума, али и других научника. У епрувети су успели да докажу да су разне воде за испирање уста смањиле ниво вируса САРС-ков-2.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Светска здравствена организација и немачка стоматолошка друштва од августа и септембра препоручују да пацијенти, пре него што оду код лекара, испирају уста и грло одговарајућим растворима. Међутим, струковна удружења нагласила су да још увек није било клиничких студија које доказују да средство за испирање уста помаже и против САРС-ков-2.

Тренутно је спорно то да ли ти раствори заиста стижу тамо где се налази већина вируса, показало је истраживање редакције Коректив. Студија из Немачке, са 10 испитаника позитивних на САРС-ков-2, дошла је до закључка да испирање уста једнопроцентним раствором водоник-пероксида није смањило вирусно оптерећење.

Ремдесивир

Доналд Трамп је пио ремдесивир након што је сазнао да има инфекцију короном, али ефекат тог лека када је реч о ковиду 19 веома је контроверзан. Институт Роберт Кох условно препоручује употребу.

Америчка влада ослања се на студије које показују да активни састојак смањује дужину болести. Светска здравствена организација указује да нема довољно доказа да би се препоручила употреба ремдесивира.