Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОЛИКО ЈЕ СРБИЈА ДАЛЕКО ОД ЧЕТВРТЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ? Ова група би МОГЛА ДА ЈЕ ПРИМИ, шта након истека сертификата?

29.01.2022. 09:03
Пише:
Србија Danas/Euronews.rs
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Израел је препоручио четврту дозу вакцине против корона вируса свим одраслим особама, под условом да је прошло најмање пет месеци од када су примили трећу дозу.

Национално тело за имунизацију (НИТАГ) још није расправљало да ли ће се у Србији увести четврта доза вакцине против вируса корона и седница тог тела још није заказана.

ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ ЧАСНЕ ВЕРИГЕ: За здравље, срећу и напредну годину ОБАВЕЗНО испоштујте ове обичаје

ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ ЧАСНЕ ВЕРИГЕ: За здравље, срећу и напредну годину ОБАВЕЗНО испоштујте ове обичаје

"ЦЕЛА ГРУПА МАЛИШАНА СЕ ВРАТИЛА ПОЗИТИВНА СА ИЗЛЕТА" Драматично у Крагујевцу, повећава се број новозаражених

"ЦЕЛА ГРУПА МАЛИШАНА СЕ ВРАТИЛА ПОЗИТИВНА СА ИЗЛЕТА" Драматично у Крагујевцу, повећава се број новозаражених

ТРАГЕДИЈА У ЛЕСКОВЦУ: Лекари изнели детаље о здравственом стању труднице која се сама лечила од короне

ТРАГЕДИЈА У ЛЕСКОВЦУ: Лекари изнели детаље о здравственом стању труднице која се сама лечила од короне

Лекари кажу да не треба журити са "другом бустер дозом" и да се она може понудити само пацијентима са ослабљеним имунитетом – особама на дијализи, са трансплантираним органима

Став НИТАГ-а по питању четврте дозе чека се и због ковид пропусница. Наиме, онима који су примили трећу дозу вакцине у августу, ускоро истиче седам месеци те се то саветодавно тело мора огласити да ли ће се продужити важење сертификата после треће дозе или ће се увести четврта доза.

Израел је једина држава која је четврту дозу понудила општој популацији, у Канади је дозвољена за старије од 60 година са оштећеним имунитетом. Европске земље за сада су опрезније по питању четврте дозе.

За сада су у Србији препоручене три дозе вакцине. Муђутим, и четврту дозу (као додатну дозу) могу примити пацијенти са ослабљеним имунитетом, али искључиво на препоруку лекара.

Четврта доза по препоруци лекара

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

У Стручно-методолошком упутству о препорученој вакцинацији против ковида-19, који је Институт Батут објавио на свом сајту 18. јануара наводи се да је Стручни комитет за имунизацију на састанку одржаном 14. јануара ове године, донео закључак да се бустер доза примењује само код особа узраста 18 година и старијих и то најмање три месеца од друге дозе.

Такође, наводе да особе са урођеним или стеченим ослабљеним имунитетом могу примити и додатну дозу (трећу дозу), 28 дана након друге дозе, а бустер дозу (четврту) три месеца након тога.

Вакцинација тих категорија искључиво се ради уз препоруку надлежног лекара специјалисте.

Епидемиолог проф. Зоран Радовановић каже да се и у Србији размишља о увођењу четврте дозе, али не за општу популацију већ за посебно угрожене групе.

- Национално тело за имунизацију ће вероватно донети такву одлуку за болеснике на дијализи, за оне који имају трансплантиране органе, за најстарије. Морају пре марта да реше и шта ће са ковид пропусницама, које важе седам месецу. За оне који су примили трећу дозу у августу седам месеци истиче у марту. Мора се продужити важење ковид пропуснице или понудити четврта доза - појаснио је Радовановић.

Израел је препоручио четврту дозу вакцине против корона вируса свим одраслим особама, под условом да је прошло најмање пет месеци од када су примили трећу дозу. Препорука је дата на основу студије која је показала да су особе које су примиле четврту дозу вакцине три пута заштићеније од развијања тежих облика болести и двоструко заштићеније од инфекције у поређењу са особама које су примиле трећу дозу.

Тиодоровић: Не треба журити

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да не треба журити са увођењем четврте дозе, и да, за сада, треба следити искуства оних земаља које су се одлучиле да вакцину понуде прво онима који, због озбиљних болести, имају знатно ослабљен имунитет.

- И даље мислим да овог тренутка можемо размишљати само о томе да вакцинишемо имунокомпромитоване, пацијенте који су у тешкој ситуацији, са тешким хроничним проблемима, а да остали треба да сачекају. Односно, и то ћемо урадити ако буде неопходно. Ипак, одложити хоспитализацију, смањити могућност тешких клиничких слика и предупредити, можда, чак и фатални завршетак, зар то није довољан разлог да они приме ту вакцину - рекао је недавно епидемиолог проф. Бранислав Тиодоровић.

У Србији је до сада две дозе вакцине против коронавируса примило близу 60 одсто одраслог становништва, трећу тек око тридесетак процената.

Рано је говорити о четвртој дози

Да је рано говорити о четвртој дози вакцине, јер у Србији има оних који нису примили ни прву дозу, сматра консултант за имунизацију др Драгослав Поповић.

Он је недавно истакао да нова варијанта вируса корона омикрон, иако ствара блажу клиничку слику код пацијената и има способност да заобиђе до сада стечени имунитет, не значи стриктно да вакцине нису ефикасан начин борбе против овог соја.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- То што је трећу дозу примио мали број становништва у односу на то колико је њих примило прву и другу дозу је забрињавајуће. Сви ти људи су имали позитивно искуство са вакцинацијом. Шта се десило њима да сада одустану од вакцинације, то је оно где треба сви да се запитамо, шта радимо погрешно? Очито да радимо доста тога погрешно и да недовољно шаљемо јасне поруке становништву које ће њих мотивисати да се вакинишу - навео је он.

Подвлачи да је дискусија о четвртој дози код нас преурањена и сматра да она преусмерава пажњу људи на нешто што тек треба да дође.

Истовремено, како каже, искуство из Канаде и Израела говори о томе да су вакцине ефикасне посебно у три дозе, као и да је четврта доза потребна онима који имају здравствени проблем, који су имунокомпромитовани и којима треба додатна доза да би њихова заштита била као код здравих особа.

Компанија Фајзер најавила је да ће у марту стићи вакцине које у себи садрже и нову варијанту вируса корона омикрон. До сада су све вакцине рађене на вуханском соју вируса. Са појавом нових сојева вируса ефикасност вакцина што се тиче заражавања је смањена, али оне И даље штите од најтежих облика ковида.