Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОЛИКО СМО ЗАИСТА УГРОЖЕНИ: Да ли у Србији има опасности од потреса попут оног у Италији?

25.08.2016. 18:55
Пише:
Танјуг
zemljotres
земљотрес / Извор: Реутерс

Дирекрор Републичког сеизмолошког завода објаснио целу ситуацију.

Након разорног земљотреса који је погодио Италију, намеће се питање колико је Србија угрожена од те природне катастрофе, а заменик директора Републичког сеизмолошког завода (РСЗ) Бранко Драгичевић је објаснио да у нашој земљи постоји висок ниво угрожености, али не и од потреса попут оног у Италији, који је однео 250 живота.

Према речима Драгичевића, најугроженија од могућих потреса је централна Србија, где је било и земљотреса интензитета до девет степени Меркалијеве скале, као и до 5,9 степени Рихтерове скале. 

ЉУДИ СУ КОПАЛИ РУКАМА, СВУГДЕ СУ ПОВРЕЂЕНИ: Сцене земљотреса у Италији као из Дантеовог ПАКЛА! (ФОТО)

Угрожене су свилајначка, трстеничка, рудничка, лазаревачка и копаоничка област. 

- Ту су се дешавали и очекују се снажни потреси. Земљотрес у Краљеву је био три пута слабији од земљотреса 1922. године у Лажаревцу који је имао магнитуду 5,9 јединица Рихтерове скале - рекао је Драгичевић.

Објашњава да земљотрес не настаје ни из чега, већ се енергија акумулира и неколико година, зависно од магнитуде, а у том периоду се појављују се разни предзнаци земљотреса, понекад су то "ројеви" слабијих земљотреса, геофизичке промене или други.

Не могу се предвидети сигурним путем

Невоља је што их има много, око 270 до 300 разних предзнака, па не постоји јединствен образац, те се они не могу користити као сигуран начин предвиђања.

- Било је предвиђања земљотреса у Аквили 2009. године, када су многи сеизмолошки званичници били осуђени јер нису поступили по предвиђањима једног геофизичара који је мерио концентрацију радона, а 2011. је пола Рима напустило куће због најаве земљотреса. Ово сада нико није могао да предвиди и та техника предвиђања још није стопостотно сигурна и није у функцији - рекао је Драгичевић.

АФРИЧКА ЗМИЈА НАЂЕНА У СРБИЈИ: Једна је од НАЈОТРОВНИЈИХ, а ево и ГДЕ СЕ ПОЈАВИЛА! (ФОТО)

Seizmograf
Сеизмограф / Извор: Фото: Youtube printscreen/Foto: Youtube printscreen/Videos Earthquake-Report.com

РСЗ је израдио дигиталну карту хазарда уз помоћ свако ко жели и може да позиционира свој објекат на "Гугл карти" и ишчита вредности очекиване у будућности. 

Карта је направљена на основу изучавања сеизмичности из прошлости, савремене сеизмичности и на основу сеизмотектонских и геолошких изучавања, објашњава Драгичевић и додаје да карта представља подлогу после које просторни планери одлучују на којим просторима и под којим условима се могу градити објекти. 

На питање под који се условима могу градити објекти у нашој земљи, професор Грађевинског факултета Драгослав Шумарац истиче да су сви објекти који имају грађевинску и употребну дозволу сигурни од земљотреса, у одговарајућој зони у којој се налазе.

- Ту грађани могу да буду мирни - поручио је Шумарац који је председник Инжењерске коморе Србије, уз напомену да су у Србији после земљотреса у Скопљу 1963. године донети прописи по угледу на САД и од тада све зграде морају да буду отпорне на одређену јачину земљотреса.

Проблем у старој градњи

Проблем је, међутим, у старој градњи, а посебно са нелегалним објектима, којих у Србији, према речима Шумарца, има око милион и по.

ТРЕБА ЛИ ПАНИЧИТИ: Ветеринар ОТКРИВА одакле у Србији НАЈОТРОВНИЈА ЗМИЈА пореклом из Африке

Објашњава да лиценцирани инжењери морају за сваки објекат да прорачунају сеизмичку отпорност, а то значи да се одређују димензије зидова, лифтовског језгра, као и стубова, пошто ти елементи највише трпе код земљотреса.

- У Европи је сада уведен евро-код 8 који се бави сеизмиком за трусна подручја, а то су углавном Грчка, Италија, Балкан..., а инжењери Инжењерске коморе Србије су оспособљени да раде и по тим еврокодовима - додао је Шумарац.

Да ли ће јак земљотрес попримити обележја катастрофе у великој мери зависи од људског фактора. У том смислу, становништво се мора штитити пре земљотреса, а сви би требало да се обавесте у којој сеизмичкој зони живе, где граде објекте, да обезбеде све, унапред препознају сигурна места у кући где могу да се склоне. 

Шта радити кад се догоди земљотрес?

Када се земљотрес догоди, саветује Драгичевић, треба се склонити, код старих зграда у довратак, док је у новим зградама мање масивних зидова.

- Не бежати, задржати присебност, чучнути на под, покрити главу и врат рукама, сакрити се у угао просторије где је масивни зид, склонити се од стаклених површина - каже он.

Затим треба сачекати да земљотрес престане и тек онда напустити зграду и одаљити се од ње и то никако испод далековода, дрвета или подвожњака.

Подсећамо, велики земљотреси погодили су Италију у претходних неколико дана. Велики број људи је изгубио животе. Погледајте какву штету је направио земљотрес у Италији:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.