Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОЛИКО ТРАЈЕ ЗАШТИТА НАКОН БУСТЕР ДОЗЕ: Српски стручњаци сагласни - имунитет ипак дуже траје, а ово су докази

22.11.2021. 21:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Колико ће трећа доза трајати – питање је на који ће одговор први дати Израел пошто је још у јулу почео да вакцинише становништво бустером.

За сада корона бројке у овој земљи нису забрињавајуће па израелски званичници након првих студија истичу да је трећа доза ефикаснија од прве две у борби против вируса. И наши званичници верује да че бустер дуже трајати, али и најављују да ће вероватно бити потребна вакцинација на сваких пет, шет месеци.

У прва три месеца ове године Израел је имао највећу стопу вакцинације због чега је први укинуо локдаун и нормализовао живот. Више од 50 одсто становника вакцинисало се са две дозе Фајзера и пуних четири месеца у овој земљи корона бројке су биле ниске.

Како да УШТЕДИТЕ ПРИ КУПОВИНИ ГОРИВА врхунског квалитета? Потребан вам је само ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОН, а можете да добијете и БОНУС ОД 500 ДИНАРА!

Како да УШТЕДИТЕ ПРИ КУПОВИНИ ГОРИВА врхунског квалитета? Потребан вам је само ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОН, а можете да добијете и БОНУС ОД 500 ДИНАРА!

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ РЕЧИ ДОКТОРА: Ако сте били заражени ковидом, можете имати ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦЕ са дисањем

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ РЕЧИ ДОКТОРА: Ако сте били заражени ковидом, можете имати ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦЕ са дисањем

"НЕКИМА НА ПРВИ ПОГЛЕД ЛИЧИ САМО НА СТОМАЧНИ ВИРУС" Др Остојић: Најмлађи пацијент има 13 дана, а најстарији 13 година

"НЕКИМА НА ПРВИ ПОГЛЕД ЛИЧИ САМО НА СТОМАЧНИ ВИРУС" Др Остојић: Најмлађи пацијент има 13 дана, а најстарији 13 година

Међутим, како је широм света делта сој постајао доминантнији тако се повећавао и број заражених у Израелу. Већ у јулу стигле су назнаке новог таласа короне. Због тога је Израел одмах започео вакцинацију одраслог становништва трећом дозом.

Четири месеца касније, може се рећи да је корона у овој земљи под контролом. Број заражених се креће око 500 дневно док је ситуација у болницама далеко од алармантне пошто, према последњим подацима 131 пацијент је са тешком клиничком сликом од којих је 80 на вентилатору.

Чак 76 одсто заражених у Израелу невакцинисани

Шеф за јавно здравство при израелском Министарству здравља Шерон Алрој-Преис истакао је да 76 процената заражених прошле недеље су невакцинисани док 12 одсто инфицираних није примило трећу дозу.

Изреалски званичници препоручили су вакцинацију тинејџера од 12 до 15 година пошто је студија показала да је бустер доза знатно ефикаснија од прве две дозе. Премијер Нафтали Бенет очекује да ће пандемија стати за годину или две и притом је нагласио да је боље користити трећу дозу него вакцинисати целу популацију.

Кон: Очекује се да бустер траје дуже од прве две дозе

Да је треча доза значајна колико и прва указао је и епидемиолог Предраг Кон.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Када сада говоримо о трајању бустер дозе, бавимо се спекулацијама. Оно што може да се очекује је да дуже траје за разлику од прве две, то би било реално очекивати. Можда ће доћи и до пада броја заштите и да ће у наредном периоду бити неопходно још доза, али то данас нико не може јасно да тврди - апострофирао је Кон.

Лончар: Вакцина на пет, шест месеци

Министар здравља Златибор Лончар је на примеру западноевропских земаља код којих тренутно дивљају корона бројке представио значај бустер дозе.

- Ко је закаснио са бустер дозом, такође се разболело. Вакцина је једини лек, то је оно што знамо и што треба да искористимо - казао је Лончар.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: ФОТО ТАНЈУГ/ ДРАГАН КУЈУНДЗИЦ

Министар је нагласио да, како сада ствари стоје, нова нормалност и реалност биће таква да ће грађани морати да се вакцинишу на сваких пет, шест месеци, у зависности од врсте вакцине.

- То је један од услова ако желимо да држимо ситуацију под контролом. Другачије нећемо моћи - рекао је Лончар

Тиодоровић: Два пута годишње вакцинација

И епидемиолог Бранислав Тиодоровић истакао је да вакцинација против коронавируса два пута годишње засад реалност која је заснована на подацима из великих светских студија.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Можемо очекивати да ћемо следећу морати да примимо такође следеће године, претпоставка је да ће то можда бити на пролеће, али то не значи да ћемо стално примати тако по две у току године. Ако успемо великим обухватом вакцинације да спустимо ризике на најмању могућу меру, а ризик једнак нула у природи не постоји, онда ћемо можда доћи до тога да као код сезонског грипа имамо једном годишње - истакао је Тиодоровић.

Шеклер: Рано говорити о четвртој дози

С друге стране, вирусолог Миланко Шеклер сматра да је још рано говорити о четвртој дози.

Milanko Šekler
Миланко Шеклер / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Ситуација с трећом дозом је чиста физиологија - две вакцине и бустер доза која појачава и продужава дејство вакцина. Две дозе у примарној заштити трају четири до шест месеци у зависности од вакцине. Трећа доза повећава и продужава ниво заштите. Крајње је неодговорно и будаласто рећи како после треће за исто време следи и четврта. Ми сада не можемо да кажемо колико док се не види – подвукао је Шеклер.

Творац Фајзера: Биће довољна једна вакцина годишње

Угур Сахин, шеф и оснивач немачке компаније Бајонтек која је заједно са Фајзером произвела вакцину, сматра да ће у будућности бити довољна годишња ревакцинација против корона вируса. Сахин је за немачки "Билд" рекао да актуелна бустер доза повећава заштиту која опада с временом, али спорије него након прве две дозе.

- Недавно објављене студије су показале, међутим, да је заштита од тешког обољења висока и до деветог месеца. Бустер доза штити вакцинисане одлично од обољења, али и помаже да се не развије даљи ланац инфекције. Следеће ревакцине ће потом, можда, бити потребне само једном годишње, као вакцина против грипа - објаснио је Сахин и додаје да заштита од вакцине почиње да опада од четвртог месеца.