Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Компанија Делез Србија донирала УНИЦЕФ-у средства за модернизацију и опремање неонаталних јединица у Србији

05.08.2021. 13:59
Пише:
Промо
©UNICEF Srbija2018Pančić
©УНИЦЕФ Србија2018Панчић / Извор: ©УНИЦЕФ Србија2018Панчић

Ово је ове године највећа донација приватног сектора која ће омогућити набавку првог транспортног возила за децу и апарата за терапијску хипотермију новорођенчади Центру за неонаталогију у Крагујевцу као и један апарат за терапијску хипотермију новорођенчади Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине из Новог Сада

Највећи трговински ланац у земљи компанија Делез Србија донирала је УНИЦЕФ-у 200.000 евра за модернизацију и опремање неонаталних јединица у нашој земљи.  Ово је ове године највећа донација приватног сектора која ће омогућити набавку првог транспортног возила за децу и апарата за терапијску хипотермију новорођенчади Центру за неонаталогију у Крагујевцу као и један апарат за терапијску хипотермију новорођенчади Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине из Новог Сада. Донацијом ће се обезбедити и стручна едукација лекара, медицинских сестара и сарадника за примену најновијих знања и процедура у неонатологији. 

„Ово је прво транспортно возило намењено превремено рођеним бебама и деци узраста до 18. година. Изузетно важна донација за наш Центар и Клинику за педијатрију који су сада опремљени да пружају негу најугроженијим превремено рођеним бебама у ситуацијама када је сваки тренутак кључан за њихово преживљавање. Огромна је захвалност свих нас који бринемо о превремено рођеним бабама, трговинском ланцу Делез Србија који је препознао важност ове кампање и донирао значајна средства. Велико хвала и УНИЦЕФ-у који је годинама уз нас и од кога смо од почетка ове године добили већ два реанимациона стола, три инкубатора и пет инфузионих пумпи“, изјавила је директорка Клинике за педијатрију УКЦ Крагујевац, проф. др Анђелка Стојковић.

Транспортно возило ће омогућити да најугроженија превремено рођена и болесна новорођенчад на време и безбедно стигну до најближе јединице за неонаталну интензивну негу и тиме се омогући њихово преживљавање и стручно збрињавање. Стручна едукација лекара, медицинских сестара  и сарадника допринеће да све јединице за интензивну неонаталну негу досегну европске стандарде у овој области и спровођење принципа породично орјентисане развојне неге као виталног корака ка побољшању исхода у погледу смртности, болести и развоја деце рођене пре времена и са здравственим компликацијама.

„Увек смо веома поносни и срећни када смо као компанија у прилици да пружимо подршку локалној заједници у којој живимо и радимо. Неонаталне јединице су изузетно важан сегмент здравственог система и зато је донација намењена њиховој модернизацији темељ здравијег и лепшег одрастања будућих генерација и деце из Крагујевца, Војводине, као и осталих крајева Србије. Пандемија вируса и последње две године показале су нам колико је важна солидарност са онима којима је потребна подршка, али и да једино одговорним приступом и удруживањем можемо покренути значајне иницијативе и учинити наше окружење бољим местом за живот“ - рекао је Јан-Вилем Докхејр, генерални директор компање Делез Србија. 

Сарадња трговинског ланца Делез Србија и УНИЦЕФ-а започета је прошле године када је покренута кампања „Рачун заокружи, живот продужи“ у оквиру које купци заокруживањем рачуна у Maxi, Мега Maxi, Темпо и Shop & Го продавницама свакодневно пружају подршку прикупљању средства за опремање и модернизацију неонаталне службе у Србији. 

„Подршка компаније Делез Србија је изузетно важна за УНИЦЕФ Србија, јер представља одраз истинског поверења између два партнера и заједничку визију како да се подрже најосетљивији чланови нашег друштва, а то су свакако превремено рођене бебе. Овом донацијом значајно ћемо унапредити степен опремљености неонаталне службе у Србији и омогућити да деци у Србији, без обзира на место становања, буду доступни најбољи услови за лечење тј. њихов опстанак и развој. Поред најсавременије опреме у коју спада и транспортно возило и други медицински апарти које ћемо набавити захваљујући вредној донацији компаније Делез Србија, за сву децу једнако је важно да увек, а посебно у ситуацијама њихове највеће осетљивости, као што су превремено рођење и болест, осигурамо да контакт са мајком тј. родитељима буде сталан јер је кључан за стимулацију развоја детета, а тиме и њихово брже и успешније оздрављење. Зато у оквиру донације настојимо да модернизацијом интензивних нега ојачамо капацитете и институција и професионалаца за примену највиших стандарда у неонатологији који укључују и принципе породично оријентисане развојне неге“ – изјавила је Deyana Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

Захваљујући сарадњи са водећим националним стручњацима из области неонатологије, УНИЦЕФ је од 2017. године до данас дефинисао низ мера којима су подржане јединице за интензивну неонаталну негу у осам здравствених установа у Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду. Током ових пет година, УНИЦЕФ је  уложио 53.210.532 динара у модернизацију рада неонаталне службе у Србији  и наставља свој рад у сарадњи са Министарством здравља које је подржало и кампању Тако мали да би у срце стали.