Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОНАЧНА ОДЛУКА О ТРЕЋОЈ ДОЗИ У ПОНЕДЕЉАК: Кризном штабу ће бити препоручена нова мера!

06.10.2021. 12:52
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcina
вакцина / Извор: СД/илустрација

Коначна одлука о трећој дози вакцине у Србији и то да ли ће се примати у краћем размаку од садашњих шест месеци биће донета наредне недеље, највероватније у понедељак

Национални координациони тим за имунизацију треба да препоручи Кризном штабу тајминг за бустер дозу како би се могућност заражавања свела на минимум.

Иако је било најављено да ће на јучерашњој седници Кризног штаба бити препоручен нови скраћени тајминг за трећу дозу то се није догодило. Одлука је одложена јер Национални координациони тим за имунизацију још увек ради на анализи података о најчешћем времену заражавања након друге дозе. У односу на тај податак биће донета коначна одлука.

У Србији највише грађана вакцинисано је кинеском вакцином. У Кини је рађено истраживање у коме су учествовали здравствени радници и које показује да ниво антитела опада за 70 одсто пет месеци после ревакцинације Синофармом. Међутим, и да недељу дана после треће дозе концентрација антитела поново расте. Ово истраживање је показало и да се после треће дозе Синофармом поправља и ћелијски одговор на вирус који је и најбитнији за дугорочну заштиту од вируса.

"МОЛИО САМ ДА МЕ ОПОЗОВУ АКО ИМ СМЕТАМ" Кон жустро након изјава да Кризни штаб није донео праву одлуку на седници

"МОЛИО САМ ДА МЕ ОПОЗОВУ АКО ИМ СМЕТАМ" Кон жустро након изјава да Кризни штаб није донео праву одлуку на седници

ДР ШЕКЛЕР "ПОДИВЉАО" У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! "Да вам дам две, три црвене да се вакцинишете?!" Бесан на Кризни штаб

ДР ШЕКЛЕР "ПОДИВЉАО" У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! "Да вам дам две, три црвене да се вакцинишете?!" Бесан на Кризни штаб

ДА ЛИ ЈЕ КРИЗНИ ШТАБ "БРОД КОЈИ ТОНЕ"? Др Јовановић открила досад непознате детаље

ДА ЛИ ЈЕ КРИЗНИ ШТАБ "БРОД КОЈИ ТОНЕ"? Др Јовановић открила досад непознате детаље

Иначе у Кини се даје трећа доза вакцине ризичним групама популације, из страха да заштита слаби протоком времена. Осим у Кини и Србији, Синофарм је најзаступљенија вакцина у Уједињеним емиратима и Камбоџи.

Међутим, и друге вакцине против ковида 19 слабе како одмиче време од ревакцинације. Генерално посматрано 250 дана од вакцинације је црвена линија.

Иако у Србији Национални кординациони тим није искључио могућност да грађани сами бирају за трећу дозу било коју од вакцина које постоје код нас у употреби, препорука је ипак пала - трећа доза Фајзер или Модерна вакцина, која би у Србију требало да стигне током јесени.

Фајзер и Модерна вакцине, засноване су на информационој платформи РНК и до сада су се показале најбољим у заштити против вируса. Зашто је најбоље да такозвана бустер доза буде РНК вакцина појаснио је државни секретар у Министарству здравља и председник Националног координационог тима за имунизацију Мирсад Ђерлек.

Mirsad Đerlek
Мирсад Ђерлек / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

- Препорука Фајзерове или Модерна вакцине за трећу дозу заснива на испитивањима на великом узорку у свету, као и на основу искуства стручног комитета који је установио да ове две вакцине имају најбржи имунолошки одговор на корона вирус Међутим, и све остале вакцине су квалитетне и не можемо их занемарити - навео је Ђерлек.

Трећа доза је посебно потребна одређеним категоријама становништва: хронични болесници, пацијенти са малигним болестима, трансплантирани пацијенти, пацијенти старији од 70 година, пацијенти старији од 60 година у домовима за старе, запослени у здравству и службама социјалне заштите.

Из министарства здравља поручују да на трећу дозу имају право и сви грађани где није било очекиваног имунолошког одговора.

У Србији је трећа такозвана бустер доза вакцине препоручена од 17. августа ове године.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Најновија вест из Европске уније је из Европске агенције за лекове (ЕМА) која је обавила јуче да је трећа доза "Фајзерове" вакције за особе између 15 и 55 година, узета најмање шест месеци након друге дозе - безбедна.

- Трећа доза је безбедна и даје значајан скок анитетела у односу на она која су постојала након друге дозе - наводе у ЕМА.

У ЕМА наводе да је важно “бустер дозу код особа са нормалиним имунолошки ситемом и додатну дозу за особе са ослабљеним имунолошким системом”.

Доктор Марко Кавалери из ЕМА поручио је да се трећа доза вакцина Фајзер и Спајвакс (Модерна) може дати особама старијим до 12 година са јако ослабљеним имунолошким системом најмање 28 дана након друге дозе. каже Кавалери. Како је додао студије вакцина Фајзер и Модерне показују и да се код особа подвргнутих трансплантацији органа трећа доза изазива стварање задовољавајућег нивоа антитела која су могла изостати након друге дозе.

Од земаља у суседству, одлуку о трећој дози донела је Црна Гора. Тамошње Стручно саветодавно тело за имунизацију (НИТАГ) донело је препоруку да се у Црној Гори омогући давање треће дозе вакцине против корона вируса за пунолетне грађане и то после најмање пет месеци од примљене друге дозе вакцине. Бустер је препоручен старијима од 60 година и савет је да приме Фајзер, док се особе млађе од 60 година могу вакцинисати и истом дозом вакцине коју су претходно примили.