Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОНАЧНО, КРАЈ КОРОНЕ ЈЕ ЈАКО БЛИЗУ! Сви разлози због којих треба да имамо наду да ће ПАНДЕМИЈА БИТИ ОКОНЧАНА

24.11.2020. 16:38
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: СД/Профимедиа/илустрација

Од јануара су научници стекли далеко боље разумевање преноса ковид-19 и развили алате за управљање вирусом.

Од првих вести о болести до данас прошло је више од годину дана и можда се чини да ова пандемија траје вечно и да јој нема краја. Међутим, како се приближавамо крају 2020. године, лако је изгубити из вида колики је напредак наука постигла током последњих 10 месеци.

ДОДАТА НА ЦРНУ КОРОНА ЛИСТУ! Још једна општина у Србији прогласила ванредну ситуацију

ДОДАТА НА ЦРНУ КОРОНА ЛИСТУ! Још једна општина у Србији прогласила ванредну ситуацију

БОРБА ПРОТИВ КОРОНЕ: Наш чувени имунолог објашњава колико дуго смемо да пијемо Д витамин 

БОРБА ПРОТИВ КОРОНЕ: Наш чувени имунолог објашњава колико дуго смемо да пијемо Д витамин 

ГРАДОВИ СРБИЈЕ ПОСТАЈУ ВЕЛИКА ЖАРИШТА! Најтеже и даље у престоници, вирус букти широм земље

ГРАДОВИ СРБИЈЕ ПОСТАЈУ ВЕЛИКА ЖАРИШТА! Најтеже и даље у престоници, вирус букти широм земље

Од јануара су научници стекли далеко боље разумевање преноса ковид-19 и развили алате за управљање вирусом.

Заправо, док ће наредна четири месеца бити тешка, вакцине са обећавајућим резултатима, боља испитивања и третмани и веће знање које сада имамо о томе како да контролишемо овај вирус, учиниће ситуацију далеко бољом него што је била на пример у марту.

Научници никада нису прешли тако брзо пут од секвенцирања вируса до убризгавања потенцијалне вакцине у руку добровољца.

У испитивањима фазе 3 тестира се безбедност и ефикасност 12 кандидата за вакцину, од којих неколико изгледају изузетно обећавајуће. Након прикупљања додатних доказа о безбедности, следећи низ изазова биће производња и испорука довољних доза, уверавање људи у њихову безбедност и ефикасност.

Највеће питање је оно у вези са стратегијом: да ли ће се вакцина користити за уклањање, сузбијање или ублажавање вируса? Земље ће кренути различитим путевима, на основу сопствених искустава са корона вирусом.

Боље разумемо вирус

Али вакцина је само једно од многих подручја научног напретка. Сада разумемо како се овај вирус шири - капљицама, малим аеросолним честицама и на површинама - и да су аеросоли вероватно најзначајнији пут преноса.

Шири се углавном у затвореним, препуним и непроветреним просторијама, а чак и на удаљености од два метра и даље можете бити заражени у затвореном, јер вирус може да се шири ваздухом и циркулише сатима.

Проветравање затворених простора, ношење маски или других покривача за лице, физичка удаљеност и избегавање боравка на затвореном од суштинске су важности за спречавање преноса.

Масовна тестирања

За разлику од грипа, који се шири епидемијама сличне величине на различитим местима, отприлике 10% особа заражених ковидом одговорно је за 80% нових инфекција. Уместо да се “јури” сваки случај, идентификовање ових „суперпреносилаца“ или „суперпреносилачких“ догађаја може помоћи у обарању бројки заразе.

Такође знамо да су асимптоматски носачи својеврсна ахилова пета контроле избијања нових зараза: људи могу да се осећају добро, али ипак да буду заразни. Ово је можда најтежи изазов у ​​борби против ковида. Јурити болест на основу симптома људи - нормалан начин за идентификовање носилаца заразне болести - значиће и да извстан број заражених неће бити примећен.

Због тога је масовно тестирање у заједници важно, јер нам помаже да идентификујемо што више заразних људи, чак и ако немају симптоме. 10. јануара, секвенца генома САРС-ЦоВ-2 је јавно подељена, а СЗО је делила привремене смернице о лабораторијском тестирању за сумњиве случајеве. Иако је лабораторијско тестирање поуздан начин идентификовања носача, чак и при малим дозама вируса, оно одузима доста времена и ресурса.

Брзи тестови

Огроман напредак постигнут је у тестирању током последњих 10 месеци, а сада имамо брзе тестове на антигене (супстанцу способну да реагује са антителима) који могу дати резултате у року од 30 минута за мање пара. СЗО је већ набавила 120 милиона ових тестова за сиромашније земље које се боре са лабораторијским капацитетима. Тестирање је један од кључних начина за контролу овог вируса. Земље источне Азије и Пацифика, које су у великој мери елиминисале пренос и брзо задржале епидемију под контролом користе методе које укључују тестирање, трагање и изолацију, строге мере на граници и - ретко коришћено - закључавање.

У Великој Британији, влада планира да у наредним месецима спроведе масовна, јефтина тестирања која ће помоћи у идентификовању носилаца вируса које треба подржати да се изолују. Коришћењем брзих тестова на антигене, Словачка је током викенда тестирала 3,6 милиона људи (скоро целокупно тинејџерско и одрасло становништво) и планира да то учини поново неколико дана касније.

Једно ограничење тестирања је то што је период инкубације вируса дуг, до 14 дана - тако да ће бити потребно више пута тестирати људе да би се видело ко је заражен.

Такође сада постоје и тестови на антитела која могу идентификовати да ли је неко недавно имао ковид. Они су нам показали да одговор антитела на ковид траје око 12 недеља.

Серопреваленција, удео људи са антителима, у већини земаља је низак, па чак и у одређеним деловима Њујорка, где је пријављена преваленција већа од 50, а како се епидемија и даље убрзава, распршују се наде да би могао да се створи имунитет крда.

Због тога је толико важно сада смањити пренос. Неки тврде да спровођење ограничења и закључавања у садашњости само значи одлагање будућег броја погинулих, али то занемарује улогу научног напретка и третмане и вакцине који постају доступни.

Боље терапије и лекови

Ако вас сада приме у болницу са ковидом, много је већа вероватноћа да ћете преживети него пре девет месеци. Сваки пут кад зауставимо да се неко зарази, то му даје прилику да живи у ери у којој ће бити доступне боље терапије и третмани.

Лекари сада далеко боље разумеју ковид-19, који није само респираторно стање, већ мулти-системска болест која може да захвати не само плућа, већ и срце, крвне судове, бубреге и мозак. Стопе преживљавања међу пацијентима се побољшавају и сада знамо да ранији приступ лечењу доводи до много ниже стопе смртности. Такође имамо третмане као што је дексаметазон који побољшава стопе преживљавања за најболесније пацијенте, а истраживања у вези са терапијом моноклонским антителима и ремдесивиром се настављају. Неки пацијенти са ковидом могу месецима да пате од "дугог ковида", који је изгледа налик аутоимуном стању.

Следећи корак је истраживање потенцијалних третмана и рехабилитација преживелих. Крајња стратегија изласка из ове пандемије подразумева сигурну и ефикасну вакцину, третмане за оне који имају ковид-19 и јефтино масовно тестирање. Неке од ових алата већ имамо, а очекује се више у наредним месецима.

Иако ће зима бити изазовна, са краћим, тамнијим данима, хладнијим временом и преоптерећеним здравством, напредак науке значи да ћемо на пролеће имати прилику да разбијемо овај разорни циклус пандемије и оштрих мера закључавања. То би свима нама требало да даје наду и оптимизам.