Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(СПИСАК) КУДА НЕ МОЖЕМО У ДОБА КОРОНЕ? Док државе Европе најављују драстичне мере, њих 117 је "ПОД КЉУЧЕМ" за наше туристе

11.02.2021. 20:43
Пише:
Србија Данас/Милица Томић
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Можемо путовати слободно у 43 земље света

Ситуација са корона вирусом је и даље неизвесна. За разлику од многих европских земаља у којима су ковид мере драстичније, у Србији је ситуација мало лабавија. Међутим, поједине земље су затворене и из њих није могуће путовати због пандемије, а у појединима није дозвољен улаз. 

БРИТАНСКИ СОЈ КОРОНЕ У СРБИЈИ ОДЛАЖЕ ПОПУШТАЊЕ МЕРА: Из Европе упозоравају на агресивност нових мутација

БРИТАНСКИ СОЈ КОРОНЕ У СРБИЈИ ОДЛАЖЕ ПОПУШТАЊЕ МЕРА: Из Европе упозоравају на агресивност нових мутација

ПОЈАЧАВА СЕ КОНТРОЛА НА СКИЈАЛИШТИМА: Строге провере у угоститељским објектима, један град у Србији посебно на мети

ПОЈАЧАВА СЕ КОНТРОЛА НА СКИЈАЛИШТИМА: Строге провере у угоститељским објектима, један град у Србији посебно на мети

ВАКЦИНАЦИЈА НА ТРИ ПУНКТА: Сутра у Нишу почиње масовна вакцинација

ВАКЦИНАЦИЈА НА ТРИ ПУНКТА: Сутра у Нишу почиње масовна вакцинација

Слободном кретању људи у земљама Европе тренутно се лоше пише. Европске границе се, изгледа, поново затварају. Протекле недеље многе државе одлучиле су да се затворе због наглог пораста броја новооболелих од корона вируса и све лошије епидемиолошке ситуације. У овом тренутку, у чак 117 земаља света Србима  је забрањено да уђу због тренутне ситуације са COVID-19 вирусом, док је дозвољен улаз у 43 државе. Оне који желе да путују, брине куда је све слободно путовати, а ми вам представљамо ДЕТАЉАН СПИСАК где постоји могућност за слободним кретањем (већина од њих захтевају ПЦР тест), а где је забрањено. 

korona virus
корона вирус / Извор: Фото: Printscreen

Земље Балкана и протокол преласка граница:

Северна Македонија

У складу са одлуком Владе, од 12.октобра држављани Србије могу да уђу у Северну Македонију без поседовања негативног ПЦР теста. Истовремено, у саопштењу Владе Северне Македоније се апелује да се путовања сведу на минимум и искључиво за неодложне потребе.

Словенија

Држављани Србије или лица која имају боравак у Србији, уколико не долазе из земаља на зеленој листи, могу ући у Словенију уз обавезни карантин од 10 дана (са могућношћу да после 5 дана ураде ПЦР тест у Словенији и са негативним резелтатом се ослободе даљег карантина) или уз поседовање ПЦР теста, не старијег од 48 сати, урађеног у Србији (у једној од институција Р. Србије са списка чији се тестови признају) или у једној од земаља ЕУ, односно Шенгенског простора. Негативан резултат теста извршеног по методи ХАГТ се признаје уколико је урађен у држави чланици ЕУ, односно држави Шенгенског простора.

Албанија

Држављани Србије могу без ограничења да уђу у Албанију или транзитирају. Нема посебних услова. Режим уласка је исти за сва лица без обзира из које земље се долази у Албанију.

Аустрија

Држављанима Србије није дозвољен улазак у Аустрију, осим онима који имају регулисан боравак у Аустрији, као и у посебним случајевима, и то за лица која у Аустрију путују: из пословних разлога; једном лицу у пратњи особе која у Аустрију долази у сврху медицинског лечења; ради почетка или наставка студија, односно у циљу научног истраживања; ради учешћа у школским активностима; ради присуствовања судским или административним поступцима пред аустријским надлежним органима; члановима особља дипломатских представништава, запосленима у међународним организацијама и лицима која са њима живе у заједничком домаћинству; хуманитарно особље; због планираних важних догађаја у кругу породице (венчања, крштења, рођендани, непериодичне посете животном партнеру).

Хрватска

Држављани Србије који у Хрватску путују из туристичких или других привредних интереса, школовања, неодложних разлога (нпр. лечење, смртни случај, власници некретнина у Хрватској и др.) или других личних неодложних разлога могу ући у Хрватску уз негативни ПЦР тест, не старији од 48 сати или ПЦР тестирањем по доласку у Хрватску уз обавезну самоизолацију до добијања негативног налаза. За лица у транзиту није потребан тест, али је неопходан доказ да је одобрен улазак у следећу земљу. Транзит не сме бити дужи од 12 сати. Држављани земаља ЕУ и Шенгена могу улазити у Хрватску уз одређена ограничења.

Црна Гора

Држављани Србије могу ући у Црну Гору без поседовања негативног ПЦР теста преко свих граничних прелаза, уз поштовање здравствених мера, у складу са здравственим упозорењем Института за јавно здрвље Црне Горе. Здравствено упозорење доступно је на свим граничним прелазима у Црној Гори и објављује се на интернет страници Министарства здравља и Института за јавно здравље Црне Горе. Детаљи у вези са уласком страних држављана у Црну Гору се могу наћи у следећем линку: https://www.gov.me/naslovna 

Босна и Херцеговина

Држављани Србије могу без ограничења са територије Србије да уђу у БиХ или да транзитирају. Уколико држављани Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати.

Бугарска

Држављани Србије могу да уђу у Бугарску. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Од обавезе поседовања негативног ПЦР теста изузети су: 1) држављани Србије који транзитирају, без задржавања; 2) погранични радници; 3) возачи аутобуса, ангажовани на међународном превозу путника; 4) возачи теретних возила, ангажовани на међународном превозу робе и терета; 5) посаде пловила; 6) посаде ваздухоплова, ангажоване на летовима до и са бугарских јавних аеродрома и лица која технички опслужују ваздухоплове. Држављани Србије, који у Бугарској имају регулисан боравак, а на уласку у земљу немају негативан ПЦР тест, подлежу обавези карантина у кућним условима у трајању од 10 дана. Карантин се може прекинути ако се у року од 24 сата по повратку у Бугарску уради тест, и исти буде негативан.

Грчка

Држављани Србије не могу ући у Грчку. Изузетак су лица која имају регулисан боравак у Грчкој или некој од земаља ЕУ или Шенгена, као и посебне категорије грађана – возачи камиона, студенти, сезонски радници у пољопривреди, држављани Србије који добију одобрење од Амбасаде Грчке у Београду и слично. Улазак у Грчку је могућ уз претходну пријаву (Passenger Лоцатор Форм - ПЛФ) и презентовање кода који се добије преко ове пријаве (пријава се преузима на www.travel.gor.gr ). Обавезан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, на енглеском језику. Такође, на граничном прелазу се врши додатно тестирање (брзи тест). Улазак у Грчку је могућ само уколико је резултат брзог теста негативан. Лица која уђу у Грчку су у обавези да проведу у кућној изолацији седам дана.

Мађарска 

Држављани Србије не могу уђу у Мађарску уколико је разлог путовања туристички. Улазак у Мађарску у приватне сврхе је могућ само на основу добијене сагласности од мађарске полиције. Захтев се подноси преко сајта www.police.hu, на мађарском или енглеском језику. Уз молбу се прилажу докази о разлозима путовања (лечење, школовање, пословне активности, позиви на суђење, породични догађаји, учешће на спортским, културним и верским догађајима од посебног значаја и др). Лицу које добије сагласност за улазак у Мађарску биће одређен обавезан карантин у трајању од 14 дана. За време карантина могуће је тестирање о свом трошку. У случају два негативна теста, урађена од стране мађарских здравствених органа у року од 5 дана са размаком од најмање 48 сати, моћи ће да се напусти карантин.

Румунија

Држављани Србије, као ни страни држављани, не могу ући у Румунију, уколико немају регулисан боравак или поседују одговарајућу визу. Транзит кроз Румунију је могућ.
У Румунију могу ући лица која путују пословно и приложе доказе о пословној сарадњи са привредним субјектима у Румунији (позивно писмо или уговор о раду); студенти, прекогранични радници, сезонски пољопривредни радници, медицинско особље, поморско и речно особље, чланови међународних спортских делагација, филмски радници и уметници. Сва лица која из Србије улазе у Румунију, а којима је дозвољен улазак, у обавези су да приложе негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Наведено се не односи на: лица која су вакцинисана, а по истеку 10 дана од примања друге дозе вакцине; лица за која је потврђено да су била позитивна на вирус у поседњих 90 дана пре уласка у Румунију, што доказују презентовањем медицинске документације. Детаљније информације се могу наћи на сајту Амбасаде Србије у Букурешту: http://www.bucharest.mfa.gov.rs)

Нови сој короне и Србија

У Србији је до сада регистровано осам случајева британског соја, а због њега Кризни штаб већ недељама одлаже попуштање мера.

Од првог случаја Новосађанке која је вирус донела у Србију 31. децембра прошле године, о новим случајевима нисмо много чули све до јуче, када смо сазнали из поузданих извора да је у нашој земљи потврђено укупно 8 случајева британског соја корона вируса. У питању су све лакши случајеви.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Тако је на последњој седници Кризног штаба за борбу против корона вируса одлучено да никаквог попуштања мера нема. Како је после те седнице изјаво епидемиолог и члан Штаба др Предраг Кон, "није чак ни било говора о било каквом попуштању."

Како је истакао, имамо благи пораст оболелих, између осталог, управо због појаве британског соја.

- Процена епидемиолошке ситуације показује да постоји стабилизација на високом нивоу, али се нажалост види и благи пораст који се може повезати са повратком са скијалишта, али и самом присутношћу британског соја који је доказан у више наврата - казао је др Кон.

Упозорење из Европе

И немачка канцеларка Ангела Меркел указала је данас да постоји реална опасност која прети од нових сојева корона вируса, који су агресивнији, због чега је потребно продужити мере закључавања.

С друге стране, регионални директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге тврди да ширење различитих сојева вируса корона неће изазвати нови талас пандемије, али да опрез мора да постоји.

Он је у интервјуу за шпански лист "Паис" рекао да су нови сојеви болан подсетник да вирус и даље погађа људе.

koronavirus u Evropi
коронавирус у Европи / Извор: Профимедиа

Клуге је, међутим, нагласио да није реч о новој врсти вируса, већ да су мутације нормална еволуција сваког патогена који покушава да се прилагоди "домаћину", односно човеку.

- Ово није почетак нове пандемије, али морамо бити врло опрезни - упозорио је Клуге.

Обавештење Министарства унутрашњих послова за улазак у Србију

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, лицима која долазе у Републику Србију из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске, дозвољен је улазак у Републику Србију само ако поседују негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију.

Лицима која долазе из САД уместо негативног РТ-ПЦР теста признаје се, под истим условима, негативан Антиген ФИА Рапид тест.

Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који долазе из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске, а не поседују негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, односно лицима која долазе из САД, негативан Антиген ФИА Рапид тест, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу пријављивања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs