КОРОНА ЈЕ ДОНЕЛЕ И ЛЕПЕ СТВАРИ! Најбољи пријатељи из Ниша у епидемији испунили заједнички сан да праве пиво (ФОТО)
Фармацеут и туризмолог, али ентузијасти и заљубљеници у пиво - то су Дуња Јовановић из Ниша и Младен Симић из Нове Вароши, најбољи пријатељи, који однедавно, на неки начин захваљујући пандемији, имају хоби у коме уживају и о коме су заједно маштали - заједно праве пиво.
Дуња је фармацеут и ради у струци, фарма-индустрији, а Младен туризмолог који тренутно ради онлајн. Заједничка љубав им је пиво, а однедавно уживају у пенушавом напитку које сами праве.

НОВА САЗНАЊА О ИМУНИТЕТУ НА КОРОНУ ПОСЛЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Познато колико се "отпорни" на вирус од Модерниног цепива

КОРОНА ОДНЕЛА ЖИВОТЕ НАШИХ ХЕРОЈА: У Србији преминуло скоро 70 лекара, тражи се специјално истраживање

ДА ЛИ СЕ СЕЋАТЕ САМОХРАНЕ МАЈКЕ ГЕОРГИНЕ? Помоћ за њу и три дечака коначно стигла, ускоро добијају и нову кућу
На ту идеју дошли су пре скоро пет година, јер су још тада схватили да желе да једног дана направе сами своје пиво.
- Пошто смо обоје авантуристи и обожавамо да путујемо, испробавали смо различита пива и доносили једно другом. Младен иначе има колекцију лименки пива које смо доносили са свих путовања. Због животних околности и обавеза нисмо успели да покренемо целу причу све до ове пандемије, када смо имали вишак слободног времена за размишљање о томе - причају они за јужне вести.
Прилично су ентузијастично приступили свему, али без довољно информација.
- Тако смо мислили да се хмељ може купити и у пољоприведним апотекама. Можете мислити како су нас људи посматрали - кажу Дуња и Младен.
Прве праве кораке направили су, кажу, захваљујући људима из Удружења кућних пивара Србије, чији су чланови. У помоћ је прискочио и комшија и тако је све почело.
- Конкретно, пријатељ из Занатског пива је био све време на телефону, објашњавајући нам корак по корак. Такође, случајно сам сазнала да један комшија прави пиво већ дуги низ година, те смо се и са њим консултовали и позајмили неку опрему - наводи Дуња.
Иако им је пандемија помогла да идеју разраде и остваре један од својих снова, било им је тешко да набаве сву опрему, јер су све границе биле затворене, а добар део опреме се набавља из иностранства. То је и одужило сам почетак, али не задуго, јер су набавили све што је потребно за производњу и кренули да припремају прву, пробну туру.
- Очекивано, наишли смо на брдо проблема и непредвидивих ситуација, били на телефону са другом из Занатског пива, гуглали много што шта све време и завршили кување у 4 ујутро - мртви уморни - истичу.
Али успели су и направили свој пенушави напитак, а иако признају да су били скептични како ће испасти и плашили су се да ће прву туру пива просипати, ипак су били поносни на то што су заједно направили.
- Када смо га сипали у чашу и схватили да смо, поред очигледних недостатака које ћемо тек исправити, направили ПИВО! А људи око нас су нас уверили да није било какво пиво испало, већ баш питко и укусно. Тако да нам је пао камен са срца. Ми смо једва дочекали отварање те прве туре и у исто време кували другу туру пива - поносно кажу Дуња и Младен.
Такође су свесни да без детаљног савладавања градива нема неке озбиљније приче са производњом пива. Али, тек су почетници и аматери у кувању, желе да уче, уживају у остварењу сна и срећни су што су га коначно испунили и што имају диван хоби у коме могу заједно да уживају.
- Последњих година је огромна експанзија крафт пива код нас. Велика је разлика између индустријског и крафт пива. Наиме, индустријске пиваре раде на масовну производњу и зараду, тј. на квантитет, а крафт пиво се ради на квалитет. Садржи скључиво јечам, хмељ, квасац и воду, без икаквих вештачких састојака, арома и конзерванаса, дакле 100% природно. Управо је у томе и лепота - што се на овај начин може направити велики број најразличитијих и феноменалних пива - појашњавају.
Њихов план је да сада заједно усаврше знање и рецептуру, а да потом крену у експериментисање и да у томе уживају.