Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА КОСИ ЧИТАВЕ ПОРОДИЦЕ! Стручњаци објаснили шта је у питању - ово је НЕОПХОДНО да урадите

28.10.2021. 21:36
Пише:
Србија Данас/Република
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Стручњаци кажу да ту нема неког научног објашњења и да је све данак невакцинације.

Корона коси читаве породице! Возач Хитне помоћи Дејан Милошевић (46), који је у среду преминуо од последица ковида, само је последња у низу жртава короне из исте породице. У првом тренутку знало се да су му преминуле и супруга и мајка, а онда се открило да је од короне преминула и Дејанова бака. Отац му се и даље бори за живот, док је син (16) пуштен из болнице.

"ЊЕГА ТРЕБА УНИШТИТИ" Др Кон никад оштрији - због њих је највише забринут

"ЊЕГА ТРЕБА УНИШТИТИ" Др Кон никад оштрији - због њих је највише забринут

ОВО ЈЕ ПРОЦЕДУРА УКОЛИКО НЕ ПОШТУЈЕТЕ МЕРЕ У ПРЕВОЗУ! Пљуште казне - о овоме посебно водите рачуна

ОВО ЈЕ ПРОЦЕДУРА УКОЛИКО НЕ ПОШТУЈЕТЕ МЕРЕ У ПРЕВОЗУ! Пљуште казне - о овоме посебно водите рачуна

"СВЕ ТРЕБА ЗАТВОРИТИ НА ДВЕ НЕДЕЉЕ" Огласио се др Удовичић, Србији хитно неопходне оштрије мере

"СВЕ ТРЕБА ЗАТВОРИТИ НА ДВЕ НЕДЕЉЕ" Огласио се др Удовичић, Србији хитно неопходне оштрије мере

У једном тренутку, код куће је била само 20-годишња ћерка, иначе студент друге године.

- Као прве комшије знамо да је он четврти преминули од короне, од укупно шесторо тешко заражених у кући. Умрла је и баба, а син такође има корону. У кући је само ћерка студент друге године. Прави родитељи, пријатељи, увек били насмејани, духовити. Туга и бол, трагедија - наводе суседи.

КОД ПСИХОЛОГА

Како је речено, Дејанов син је пуштен из КБЦ "Драгиша Мишовић", где је лежао због упале плућа.

- Он је физички добро, што се лечења тиче, све је прошло у најбољем реду, а како је овако, то само они знају. Он је разговарао с психологом пре изласка и препоручено му је даље саветовање. По њега је дошао рођак и изашао је пре четири-пет дана - кажу у овој установи.

Милошевићи су тек једна од породица коју је покосила корона. И трочлана породица из Јагодине, син, отац и мајка, изгубили су битку у року од месец дана, као и у Мокрину, док су у Крушевцу преминули родитељи и ћерка. Стручњаци кажу да ту нема неког научног објашњења и да је све данак невакцинације.

Још двоје деце на респиратору

Број оболеле деце расте, као и број тежих случајева. До прекјуче је четворо деце било на респиратору, троје деце од седам, 16 и 17 година који су на Институту за мајку и дете, а од јуче и две бебе млађе од месец дана које се налазе у "Тиршовој". 

- Дошло време да може свако да страда, бебе, труднице, новорођенчад. Вирус је пре две године нападао старије, било је да млади, посебно деца, немају рецепторе у ћелијама преко којих вирус улази. Када су се стари извакцинисали или прележали или умрли, онда се вирус, да би опстао, генетски променио и постао вирулетнији, сваки пут све горе, лакше се преноси и има теже клиничке слику. Толико се изменио да напада све. То што су целе породице је случајност. Сви невакцинисани су у опасности. И вакцинисани оболевају, али не доживе хоспитализацију - каже др Томислав Радуловић, имунолог.

Стиже нам и модерна

Влада Србије прихватила је донацију Пољске од 200.000 доза вакцине против ковид-19 спајквакс, под ранијим називом модерна. У Србији су за сада доступне четири вакцине, а "Модернина" ће бити пета коју ће грађани моћи да приме. Ова пошиљка цепива стићи ће у новембру.

Европска агенција за лекове (ЕМА) одобрила је 25. октобра вакцину модерна за старије од 18 година. У саопштењу ЕМА наводи да је њихова анализа показала да трећа доза вакцине модерна, најмање шест месеци после друге дозе, доводи до великог повећања нивоа антитела.

Moderna vakcina
Модерна вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

У ИСТОЈ КУЋИ

Епидемиолог Радмило Петровић истиче да се ово све дешава због непоштовања мера.

Биће дужи распуст, још се вага колико

Нема преласка на онлајн, могуће продужење јесењег распуста.

Школе ће, највероватније, и наредне недеље држати наставу, као и досад, односно неће сви прећи на онлајн. Уместо тога, препорука тима за школе биће да се продужи јесењи распуст (тренутно је важеће од 11. до 15. новембра), али је коначна одлука на кризном штабу, који би требало данас да заседа.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

Министар здравља Златибор Лончар потврдио је да ће јесењи распуст у школама бити продужен, чиме ће се прекинути ланац преноса коронавируса у тим образовним установама.

- Деца треба да имају распуст три дана, плус викенд, али спојићемо ту недељу највероватније и то ће бити укупно девет дана - рекао је Лончар.

- Претпостављам да је неко од њих удахнуо огромну количину клица, да су у дужем временском периоду били у просторији где је неко богато излучио вирус, можда баш он, будући да ради у Хитној. Када дође до масовне инфекције, ту не помаже ништа. Друго, ако је и био вакцинисан, постоји од један до два одсто на које вакцина не делује, а варијанта је и да је инфекција наступила, а да није прошло довољно времена од вакцинације. Како год, они вероватно сви живе у истој кући, ако не, и у честом су контакту, можда је неко имао удружене болести и ето шта се деси - каже Петровић.