Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА НАПРАВИЛА ПАНДЕМИЈУ УСАМЉЕНОСТИ: Зна се ко је највише погођен!

13.10.2020. 13:46
Пише:
Танјуг
Španija
Шпанија / Извор: Профимедиа

Старије особе су најпогођенија група

Због сузбијања ширења коронавируса свима је препоручено да избегавамо физички контакт па су се људи широм света постепено навикли на једну од главних нуспојава друштвене дистанце - усамљеност, а научници сада страхују да присилна изолација рађа нову врсту епидемије јер се многе особе приморане на самоћу све чешће суочавају с менталним здравственим поремећајима.

На почетку пандемије психијатри су анкетирали 5.070 одраслих Аустралаца, установивши да је више од три четвртине испитаника одговорило како се њихово ментално здравље погоршало од почетка избијања болести.

Готово 80 посто испитаника изразило је умерену до екстремну разину страха од неизвесне будућности, половина их је изјавила да се осећа умерено до крајње усамљено, а половина је одговорила да осећа умерен до екстреман страх од финансијских последица пандемије на њихов живот. 

КОРОНА У УЖИЦУ: Хоспитализовано осам пацијената, две особе у тешком стању!

КОРОНА У УЖИЦУ: Хоспитализовано осам пацијената, две особе у тешком стању!

Тренд опадања хоспитализованих пацијената се наставља: У Чачку у болници шест пацијената

Тренд опадања хоспитализованих пацијената се наставља: У Чачку у болници шест пацијената

ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ ЗА СРПСКИ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ: Да ли је Србија спремна за трећи пик короне?

ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ ЗА СРПСКИ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ: Да ли је Србија спремна за трећи пик короне?

-Разумљиво је да се у оваквим неспокојним временима људи могу осећати уплашено, забринуто, тескобно и презасићено сталним измењеним упозорењима и медијским извештајима о ширењу пандемије- стоји на интернетској страници аустралијске добротворне организације за подршку у кризним ситуацијама, која делује под називом Лајфлајн.

Запослени у овој организацију заинтересованима дају савете који се односе на ментално здравље и општу добробит појединца, указујући на то да би сваки човек морао активно водити рачуна о сопственој добробити и истоврмено бити свестан у коликој мери може поднети изложеност медијима.

Усамљеност је и пре појаве пандемије била невидљиви проблем, кажу немачки лекари.

korona
корона / Извор: Профимедиа

- У великим градовима живи пуно више људи који немају готово никаквих друштвених контаката, него што бисте помислили - каже Стефан Дојчман, који води добротворну организацију Дијаконишен Верк из Хамбурга.

У јеку пандемије тај се проблем продубио. У првој фази пандемије, између средине марта и средине маја, његова линија за помоћ у Хамбургу забележила је 25 до 30 посто више позива. - Многи су се људи жалили на дубок и тежак осећај усамљености - рекао је Дојчман.

До сличних су сазнања дошли волонтери стотину линија за психолошку помоћ које делују широм Немачке.

- Око 40 посто људи позвало је те линије у жељи да разговара о рестрикцијама, о неизвесности и о променама које нам је донела пандемија-каже Улрике Мај, портпарол немачких телефонских линија за психолошку помоћ грађанима.

Peru
Перу / Извор: Профимедиа

- Пандемија у Немачкој можда као резултат донесе "епидемију усамљености" - каже Хорст Опашовски, футуролог из Хамбурга.

Око 80 посто испитаника рекло је да им изостанак контакта с члановима породице и с пријатељима пада јако тешко, показало је истраживање Института Форса, спроведено по наруџби немачке куће здравственог осигурања Техникер Кранкенкасе.

Граница између усамљености, депресије и менталних болести врло је нестална, објавила је у коловозу Немачка комора психотерапеута и психијатара.

- Уз депресију и анксиозне поремећаје, акутни и посттрауматски стресни поремећај, зависност о алкохолу и дрогама у оваквим се несталним временима могу појачати и опсесивно-компулзивни поремећаји и психозе - каже председник коморе, Дитрих Мунц, додајући да старије особе спадају у једну од најпогођенијих група.

Научници широм света сада 'важу' колика је опасност од усамљености у доба пандемије и од њезиних последица и позивају све оне који су приморани да остану код куће да пронађу некога с ким ће разговарати о својим бригама и страховима те да одржавају онлајн везе.

Čile
Чиле / Извор: Профимедиа

Стручњаци за ментално здравље из британске Националне здравствене службе кажу да је изузетно важно "не фокусирати се превише на свакодневне вести" те да се повремено треба удаљити од друштвених мрежа и уживати у стварима које заиста волите да радите. Истовремено треба водити рачуна о физичком здрављу јер је уско повезано с менталним.

Усамљеност може имати погубан утицај на здравље неких људи, упозорава Карла Перисиното, ванредни професор на Медицинском факултету калифорнијског Универзитета у Сан Франсиску.

Усамљеност и социјална изолованост повезују се с повећаним ризиком од хроничних здравствених стања, попут деменције и кардиоваскуларних болести те с већим ризиком од преране смрти, рекла је др. Оуди Као, уредница часописа Америчког лекарско удружења, Журнал оф етикс.

- Пандемија коронавируса захватила је свет у време када је Сједињеним Државама више домаћинстава с једном одраслом особом него икада досад. Донесеним мерама о изоловању без сумње људе штитимо краткорочно, нали дугорочно би оне глобално могле да оставе врло лоше последице на ментално и физичко здравље.