Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА ЈЕ МОЖДА ПОСТОЈАЛА И ПРЕ: Није први пут да је показала своје смртоносне намере (ВИДЕО)

27.07.2021. 13:51
Пише:
Србија Данас/Курир
virus
вирус / Извор: Shutterstock

Откривањем гена на које су утицали историјски вирусни напади, студија указује на обећање еволуционих генетичких анализа као новог алата за борбу против будућих епидемија

Коронавирус се можда проширио источном Азијом пре више од 20.000 година, остављајући трагове у ДНК људи у модерној Кини, Јапану и Вијетнаму. Иистраживање, објављено у Карент Бајолоџии пронашло је доказе генетске адаптације на породицу вируса коронавируса у 42 гена у савременим популацијама у овим регионима.

ПАКЛЕНИ ТАЛАС ВРУЋИНЕ СТИГАО У СРБИЈУ: Температуре сутра лете у небо, наредних дана пола Србије у "црвеном"

ПАКЛЕНИ ТАЛАС ВРУЋИНЕ СТИГАО У СРБИЈУ: Температуре сутра лете у небо, наредних дана пола Србије у "црвеном"

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ НАКОН СМРТИ МАЛОГ СТЕФАНА: Закон "штити" бахате возаче, предлажу шта се све МОРА променити!

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ НАКОН СМРТИ МАЛОГ СТЕФАНА: Закон "штити" бахате возаче, предлажу шта се све МОРА променити!

НА САРТИЈУ НИ СПАСИОЦИ НЕ СМЕЈУ У ВОДУ: Породица настрадалог Златка скрхкана болом, мушкарца оборили велики таласи

НА САРТИЈУ НИ СПАСИОЦИ НЕ СМЕЈУ У ВОДУ: Породица настрадалог Златка скрхкана болом, мушкарца оборили велики таласи

Пандемија короне, узрокована коронавирусом САРС-ЦоВ-2, до сада је одговорна за више од 3,8 милиона смртних случајева и милијарде долара економских губитака широм света. Породица коронавируса такође укључује сродне вирусе МЕРС и САРС, који су у последњих 20 година изазвали значајне смртне епидемије, преноси Светски економнски форум (WEF).

И раније смо имали пандемију. Само у 20. веку, три варијанте вируса грипа резултирале су широким епидемијама које су усмртиле милионе: "шпанска грип" 1918-20, "азијски грип" 1957-58 и "хонгконшки грип" од 1968-69.

Древне миграције током којих су се наши преци ширили из Африке широм света увеле би их у нове патогене. Као и многи други еколошки изазови, и ови древни вирусни сусрети могли су покренути прилагодбе које су нашим прецима помогле да преживе. Ове адаптације су можда укључивале физиолошке или имунолошке промене које су побољшале отпорност на инфекцију или смањиле утицаје болести на здравље.

Током последњих неколико деценија, генетичари су осмислили моћне статистичке алате како би открили генетске трагове историјских догађаја адаптације који остају присутни у геномима људи који данас живе. Ови алати омогућили су научницима да, између осталог, открију гене који обележавају адаптације за живот на великој надморској висини и конзумирање млека за одрасле.

Тим WEF је био радознао да види да ли су историјски сусрети са древним коронавирусима оставили такав траг у данашњим људским популацијама. Поред откривања историјских епидемија коронавируса, ове информације могу имати и нове увиде у генетску основу инфекције коронавирусом и како ти вируси узрокују болести код модерних људи.

Вируси су једноставна бића са једним циљем: да направе више копија себе. Али њихова једноставна биолошка структура значи да се не могу репродуковати независно.

virus
вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Уместо тога, они морају да нападну ћелије других организама и отму њихове молекуларне машине. Вирусне инвазије укључују везивање и интеракцију са специфичним протеинима које производи ћелија домаћин, а које називамо вирусним интеракционим протеинима (ВИП).

Применили су најсавременије рачунске анализе на генима више од 2.500 људи из 26 популација широм света. Пронашли су потписе адаптације у 42 различита људска гена која кодирају ВИП-ове.

Ови ВИП сигнали били су присутни у само пет популација, све из Источне Азије - вероватне прадомовине породице коронавирус. То сугерише да су преци савремених источних Азијата у почетку били изложени коронавирусима пре око 25.000 година.

Даља испитивања открила су да се 42 ВИП-а примарно изражавају у плућима, а то је ткиво које је највише погођено симптомима короне Такође смо потврдили да ови ВИП-ови директно комуницирају са вирусом САРС-ЦоВ-2 одговорним за тренутну пандемију.

Друге независне студије такође су показале да мутације у ВИП генима могу посредовати осетљивост на САРС-ЦоВ-2 и тежину симптома короне. Поред тога, неколико ВИП гена се или тренутно користи као мета лекова за лечење COVID-19 или су део клиничких испитивања у ту сврху.

Неколико адаптивних ВИП особа идентификованих у студији такође су вдели лекова за друге типове вируса, попут вируса Зика и хепатитиса Ц. Неколико ових лекова успешно је пренамењено, и сугерише да би се други могли потенцијално пренаменити за лечење корона.

Откривањем гена на које су утицали историјски вирусни напади, студија указује на обећање еволуционих генетичких анализа као новог алата за борбу против будућих епидемија.