Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ: Заражене још 135 особе, преминуло пет лица! Када ће грађани Србије скинути маске? Струка има одговор

17.06.2021. 15:07
Пише:
Србија Данас
koronavirus
коронавирус / Извор: СД/илустрација

Најновији пресек стања коронавируса у Србији

У Србији је у претходна 24 сата на корона вирус тестирано 9.187 грађана од којих је новозаражено 135 лица.

Преминуло је пет пацијената док се на респираторима широм земље налазе 16 оболела.

ОД НЕДЕЉЕ НЕКОЛИКО ЕКСТРЕМНО ТОПЛИХ ДАНА: Детаљна прогноза за следећи период - стиже лето али биће и изненађења!

ОД НЕДЕЉЕ НЕКОЛИКО ЕКСТРЕМНО ТОПЛИХ ДАНА: Детаљна прогноза за следећи период - стиже лето али биће и изненађења!

ДРАГАЧЕВЦИ ИМАЈУ СВОЈЕ МОРЕ! Голи камен је пун купача, али због мистериозних прича често беже са његових обала (ФОТО)

ДРАГАЧЕВЦИ ИМАЈУ СВОЈЕ МОРЕ! Голи камен је пун купача, али због мистериозних прича често беже са његових обала (ФОТО)

КАДА ЋЕМО И МИ КАО ИЗРАЕЛ ДА СКИНЕМО МАСКЕ? КАКО ДО ОЛАКШАЊА МЕРА? Тиодоровић дао коначан одговор грађанима!

КАДА ЋЕМО И МИ КАО ИЗРАЕЛ ДА СКИНЕМО МАСКЕ? КАКО ДО ОЛАКШАЊА МЕРА? Тиодоровић дао коначан одговор грађанима!

Наш познати епидемиолог подсећа да су засад само у Израелу укинули обавезу ношења маски, уз нека мања ограничења, попут домова за старе или социјалних установа где има невакцинисаних или оних који нису прележали корону.

Najnoviji podaci
Најновији подаци / Извор: СД/илустрација

- Могуће је да ћемо до друге половине јула одлучити да вакцинисани не треба да носе маске. Да би се то и десило, мора више од 50 одсто пунолетних грађана Србије да буде вакцинисано - каже проф. др Бранислав Тиодоровић, члан кризног штаба за борбу против ковида 19.

- Израел је укинуо обавезу ношења маски у затвореном, што је била једина велика мера. Али Израел је вакцинисао огроман број људи. И у неким државама САД постоји препорука да у затвореном комплетно вакцинисани не носе маске. Међутим, маске ће код нас морати да буду обавезне за све у затвореном јер нисмо прешли цифру од 50 одсто комплетно вакцинисане пунолетне популације, а што смо сматрали да ћемо до сада учинити. До друге половине јула врло је могуће да ћемо то успети и да ће вакцинисани скинути маске - истиче Тиодоровић.

На опаску да је колега му из кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, у једном ТВ студију већ скинуо маску, проф. Тиодоровић каже да је то учињено као пример како ћемо моћи да живимо ако сви будемо вакцинисани и да би се људи мотивисали да се вакцинишу.

- Др Кон је био у студију и на дистанци, што је веома важно, с неколико њих који су комплетно вакцинисани - наводи проф. Тиодоровић.

Пораст броја заражених тек у септембру

Проф. Тиодоровић не очекује пораст броја новозаражених пре краја септембра или октобра:

- А како ће нам тада заиста бити, зависи од тога колико ћемо имати вакцинисаних и колико ћемо се придржавати мера - маска, дистанца и дезинфекција, које су и даље на снази. Па ћемо на јесен видети колико смо спреми, када људи много више буду у затвореном. Свакако, не очекујем пораст као прошле године, јер лане нисмо имали вакцине.

Иако су противепидемијске мере драстично попуштене, он не очекује повећање броја заражених у наредном периоду.

Dr Tiodorović
Др Тиодоровић / Извор: СД/илустрација

- Зашто да званично не дозволимо окупљања, кад је и сам народ то урадио? Па зар се и за време мера свадбе нису организовале, а матуре заказивале?! За нас је најважнији податак да су затворене све ковид болнице осим Батајнице и Крушевца и инфективних клиника и одељења. То је доказ да је ситуација добра, без обзира на то што је и даље флуктирајући број новозаражених на дневном нивоу и зна да оде и преко 200. Међутим, болнице се не пуне и ти људи су најчешће у некој лакшој форми ковида или се збрињавају у Батајници и Крушевцу. Највећи проблем тренутно је како приволети младе да се пелцују, јер је одзив изузетно мали - рекао је Тиодоровић и додао:

- Младима и старијима који то нису учинили, сад је прави тренутак за вакцинисање. Имамо драстичан пад броја позитивних, много су бољи услови него у јануару, фебруару или марту, када смо имали велики број заражених и многи су се разболевали после прве, па чак неки и после друге дозе вакцине. А код младих мора бити другачија мотивација - да вакцинисани лакше улазе на фестивале, свечаности, иду на путовања - истиче проф. др Тиодоровић и понавља да држава не може да уведе позитивну дискриминацију за вакцинисане јер би прекршила Устав, али, рецимо, кафићи, ресторани, приватници то могу.

Због мутаната ПЦР остаје за улазак у Србију

- С обзиром на то да се по свету шире мутанти, да је делта сој регистрован и у неким земљама региона, није паметно попуштати мере на границама. Осим држављана Црне Горе, Северне Македоније, Албаније, БиХ, Бугарске и Мађарске, који слободно могу га уђу у Србију, остали морају имати негативан ПЦР. Наши држављани морају да буду вакцинисани или имају негативан ПЦР тест - каже проф. др Тиодоровић.