Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА ТЕЖА ОД ШПАНСКОГ ГРИПА: Грозница однела дупло више живота него СВЕТСКИ РАТ - шта можемо да очекујемо од ове пандемије?

09.11.2021. 22:22
Пише:
Србија Данас/Блиц
Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа

Било би добро да се историја понови ако би се ковид завршио као шпанска грозница након две и по године пандемије. С друге стране, никако не би било добро да корона однесе исти број жртава као шпански грип пре 100 година када је од вируса умрло чак 50 милиона људи.

Када је почетком 2020. године пандемија ковида захватила цео свет многи су помислили да се историја понавља пошто се у пролеће 1918. године планетом проширио смртоносни талас шпанске грознице. Као и случају короне, шпански грип се брзо ширио меридијанима иако је саобраћај након Првог светског рата био знатно успоренији него у данашње време.

С друге стране, медицина није ни приближно била на данашњем нивоу па је свакако и то утицало на већи број жртава од вируса пре 100 година. Занимљиво да пандемија шпанске грознице бележи три велика таласа.

УПОЗОРЕЊЕ СРПСКОГ ВИРУСОЛОГА: Делта плус сој је јако опасан, последице су још непознате

УПОЗОРЕЊЕ СРПСКОГ ВИРУСОЛОГА: Делта плус сој је јако опасан, последице су још непознате

"НА КРАЈУ ЋЕ МЕ ОСТАВИТИ ЗБОГ КОРОНЕ" Болна исповест медицинске сестре из Батајнице - открила шта јој је најтеже

"НА КРАЈУ ЋЕ МЕ ОСТАВИТИ ЗБОГ КОРОНЕ" Болна исповест медицинске сестре из Батајнице - открила шта јој је најтеже

ОВИХ ПЕТ СИМПТОМА СУ СИГУРНИ ПОКАЗАТЕЉИ ДЕЛА СОЈА! Могу бити слични АЛЕРГИЈИ - немојте ништа препуштати случају

ОВИХ ПЕТ СИМПТОМА СУ СИГУРНИ ПОКАЗАТЕЉИ ДЕЛА СОЈА! Могу бити слични АЛЕРГИЈИ - немојте ништа препуштати случају

Шпанска грозница однела дупло више живота него Први светски рат

Први у пролеће 1918. године, други у јесен те године, а трећи у зиму 1919. године. Званично, пандемија такозваног шпанског грипа завршена је у децембру 2020. године. За те скоро две године однела је око 50 милиона људи што је дупло више жртава него у Првом светском рату. Или десет пута више од тренутног црног биланса короне.

Чињеница да је шпанска грозница имала три таласа у ударне две године указује на битне разлике у односу на ковид који широм света бележи четврти талас, а и поред вакцинације и двогодишње борбе са човечанством по свему судећи не намерава да се заустави ускоро.

Да ли и колике сличности односно разлике има ковид у односу на шпанску грозницу анализирао је имунолог Томислав Радуловић.

Kovid
Ковид / Извор: Профимедиа/илустрација

Шпанска грозница била потпуно нов вирус

Саговорник подсећа да се шпанска грозница 1918. године појавила као потпуно нов сој вируса грипа.

-То значи да су сви људи били осетљиви на тај сој грипа и зато су се масовно позаражавали, обољевали и умирали. Практично вирус је дохватио оно становништво које је преживело од Првог светског рата. Треба имати у виду да је након тог рата владало сиромаштво у целом свету. Од лекова је био само аспирин који се употребљавао и злоупотребљавао у борби против шпанске грознице па се сматра да су многи умрли и од лека – наглашава за Радуловић.

Како каже, пандемија шпанске грознице се завршила тако што вирус није могао да се више преноси.

- Дошло је до таквог масовног заражавања где сте имали велики број мртвих и оне који су успели да преживе и стекну јак имунитет. Пошто су ти преживели имали јак имунитет вирус више није могао да опстане у живој ћелији и да се мења као што то сада ради ковид – апострофира Радуловић.

Корона се од почетка пандемије мења

Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ако се сећате у почетку је било да напада само старије људе, а не и децу и труднице. А сада се толико променио да се заражавају сви. Ковид има карактеристике грипа пошто се стално мења. Зато што се мења пробија и одбрану организма који је вакцинисан. Ипак, тек сваки десети вакцинисани услед таквог заражавања може да има тешку клиничку слику – објашњава Радуловић.

Саговорник види два излаза из ове ситуације.

- Или ћемо да се вакцинишемо са великим изгледима да се тешко не разболимо или ћемо да се поразбољевамо и чекамо да ли ћемо имати благу, средње тешку, тешку слику, респиратор или смрт. Трећег нема. Вакцинисани који се заразе и заврше у болници су они у имунолошком дауну, са више врста болести или старији од 80 година – истиче Радуловић.

Ковид тежа пандемија од шпанске грознице

Познати имунолог наглашава да се о ковиду многа зна, али и даље се не зна све.

- Свакако ковид 19 није стабилан вирус као мале или велике богиње које су се у потпуности искорениле вакцинацијом јер се нису мењале. Ковид се мења и због тога је са сваким новим сојем потребна вакцинација. Ево већ се најављује да ће бити и потребна и четврта доза вакцине – каже Радуловић.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Иако је ковид за сада однео 10 пута мање живота него шпанска грозница, Радуловић сматра да је актуелна пандемија тежа од оне пре 100 година.

- Данас у борби са вирусом имамо знатно боље могућности и у виду вакцина, лекова, здравствених услова па опет пандемија није ни близу краја. Видите колико је економија страдало због ове пандемије – оцењује имунолог.

Имали смо више од 50 пандемија

Саговорник подсећа да шпанска грозница није била прва пандемија.

- Прва пандемија појавила се у 15.-16. веку и од тада имамо пандемију у просеку на сваких 60 до 100 година. До сада смо имали више од 50 пандемија. Рецимо, након шпанске грознице која је однела више жртава него Други светски рат појавио се нови сој вируса 1956.-1957. године. Људи су се исто масовно разбољевали, ја сам тад био гимназијалац и имао упалу плућа. С друге стране, они који су преживели шпанску грозницу тада се нису разбољевали – закључује Радуловић.