Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКВО ЈЕ СТАЊЕ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА: Заражено 557 здравствених радника у Србији, а ево како то утиче на рад болница

16.04.2020. 11:19
Пише:
Србија Данас/Блиц
Gak Narodni front
Гак Народни фронт / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Број оболелих медицинара расте из дана у дан

Здравствени радници широм наше земље и света налазе се у клинчу и очи у очи са опасним корона вирусом, али су и сами међу оболелима.

Последњи подаци говоре да је у здравственим установама широм Србије у овом тренутку заражено њих 557.

(УЖИВО) ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: У Србији оболела беба стара 15 дана

(УЖИВО) ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: У Србији оболела беба стара 15 дана

ДАРИЈА КИСИЋ СЕ УКЉУЧИЛА У ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ: Састао се НОВИ КРИЗНИ ШТАБ, ове три мере ће бити ПОЈАЧАНЕ

ДАРИЈА КИСИЋ СЕ УКЉУЧИЛА У ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ: Састао се НОВИ КРИЗНИ ШТАБ, ове три мере ће бити ПОЈАЧАНЕ

У Пиротском округу 31 особа позитивна на корону: Димитровград нема забележених случајева

У Пиротском округу 31 особа позитивна на корону: Димитровград нема забележених случајева

Пре два дана имали смо 533 заражена здравствена радника, а резултат је у том тренутку чекало њих 1.062, два дана пре тога имали смо 423, што, када се погледа да их сада имамо 557, јасно указује на то да број заражених здравствених радника у Србији расте из дана у дан.

Министар здравља Златибор Лончар јуче је говорио о бројкама и како се на том плану држимо.

- Имамо 557 заражених здравствених радника. То је 11,43 процента од укупног броја оболелих од корона вируса. То је оријентационо сличан број као у већини других земаља и ми са тим бројем можемо да функционишемо, односно да прераспоређујемо кадар и да здравствене установе могу да раде - истакао је Лончар.

Многе болнице су постале права мала жаришта када је реч о оболелим радницима. Питање стања здравствених радника се свакодневно прати у бројкама.

Nemačka
Немачка / Извор: Профимедиа

Нови оболели на на Институту "Дедиње"

Све је почело у болници на Дедињу где је ситуација буквално преко ноћи ескалирала.

- Још 19 здравствених радника на Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње" заражено је коронавирусом - речено је у тој установи.

Овде је укупно је заражено 86 здравствених радника - пет кардиохирурга, четворо интерниста, по један трансфузиолог и физијатар, 58 медицинских сестара и болничара и 14 немедицинских радника, а девет пацијената је заражено у овој установи.

На Онколошком институту најтеже на радиологији

Друга важна установа у коју је ушао корона вирус је Институт за онкологију и радиологију Србије где леже најтеже оболели пацијенти.

- Нажалост, вирус је ушао у Иниститут за онкологију и радиологију. Најтеже је погођено одељење радиотерапије, тамо пацијенти дуго леже. Имамо потврђених 12 пацијената код којих је потврђен ковид - казала је директорка ове установе проф. др Даница Грујичић.

Када је реч о зараженим запосленима, њих је у овом тренутку 36, како наводи докторка.

- Од тога је петоро лекара, 21 медицинска сестра и остало је немедицинско особље. Један радник који је озбиљно оболео се није заразио у Институту и борба за његов живот траје већ три недеље. Налази се на респиратору у КБЦ "Драгиша Мишовић" и добила сам охрабрујући податак да је он боље - казала је она и додала да су хоспитализована три лекара и три медицинске сестре док су остали или у изолацији, а део је отишао у Бању Селтерс.

Danica Grujičić
Даница Грујичић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/TVStudioB

Сви случајеви изоловани у Фронту

И у највећој гинеколошко-акушерској клиници у Србији "Народни фронт", вирус је букнуо. Ово је једино породилиште поред Вишеградске у којој се врше нековид порођаји, док се ковид труднице преусмеравају у КБЦ "Драгиша Мишовић".

- Наш колектив од 830 запослених броји 67 потврђених и изолованих случајева и још 20 који су изоловани због контаката - казала је докторка Ана Митровић начелница одељења дневне болнице у ГАК Народни фронт.

На ВМА 5 оболелих здравствених радника

- Оно што смо ми од почетка знали то је да да болест мора да уђе, јер никоме на глави не пише ко је асимптоматски. Два млада доктора су позитвна на болест и три медицинске сестре - рекао је пуковник др Ненад Перишић са ВМА.

У Нишу осам одсто заражених 

Таман када је у Нишу ситуација са зараженима почела да се стабилизује, десио се, како су то назвали чланови Кризног штаба за борбу против корона вируса, ексцес који је све пореметио. Зараза је овде поново букнула тако што је немаром директора Геронтолошког центра "Ниш" вирус ушао у ову установу и заразио 135 корисника и четворо запослених.

То је постао нови удар на нишке лекаре, а како је јуче изјавио др Бранислав Тиодоровић, у овом граду осам одсто заражених су здравствени радници.

Додао је и да захваљујући колегама из околних градова и свих нивоа здравствене заштите, као и помоћи Београда, ипак ће моћи све да се покрије.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/BALKAN ЛИВЕ

Половина заражених у Лесковцу 

Скоро сви запослени на Инфективном одељњу у Лесковцу позитивни су на вирус корона, а иако су надлежни у Општој болници говорили да имају довољно заштитне опреме, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да је њено неадекватно коришћење у почетку епидемије довело до обољевања здравствених радника.

Седам здравствених радника на овом одељењу има корону, а од последица вируса преминула је бивша начелница. На одељењу су после резултата тестирања на вирус остала да раде 2 лекара и 2 сестре, а у међувремену је одељење реорганизовано - спојено са грудним, чији наченик сада управља и једним и другим.

Епидемиолог Бранислав Тиодорович каже да је до обољевања здравствених радника на овом одељењу дошло зато што у почетку лекари нису користили заштитну опрему или су је користили недовољно.

Подсетимо, половина укупног броја оболелих у Лесковцу јесу здравствени радници - њих 49 има потврђен вирус корона, од чега су 24 лекара, 17 медицинских техничара, 5 возача, 2 сервирке и 1 спремачица.

Прокупачка болница

У прокупачкој Општој болници, која покрива Топлички округ, тренутно је вирусом корона инфицирано седам здравствених радника, од укупно 650 колико их је запослено у овој установи. Министар здравља Златибор Лончар је на конференцији за медије рекао да у овој установи стање ипак није алармантно и да прерасподелом кадрова систем и даље функционише.

Лончар је нагласио да се ради о "живом систему", те да се ситуација прати из сата у сат, а да се кадрови истог момента прераспоређују и попуњују, најпре из те установе, а уколико их нема, онда из најближе болнице.

Opšta bolnica u Ćupriji
Општа болница у Ћуприји / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Televizija Поморавље

Општа болница у Ћупији

Последња вест у вези са оболелим здравственим радницима говорила је да је у Општој болници у Ћуприји затворено неколико одељења и служби, а општински Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се сви запослени тестирају, те да се болница, дом здравља и Завод за јавно здравље комплетно дезинфикују.

Док један од лекара др Предраг Дреновковић тврди да се нису поштовале процедуре и да је ситуација зато оваква, руководилац те установе др Иван Милојевић каже да ситуација није једноставна, али да није ни катастрофална како неки тврде.

Милојевић изјавио да је од 18 заражених медицинара седам на болничком лечењу, а остали на кућном, док је једна медицинска сестра на респиратору.

- У протекла два дана тестиран је велики број запослених Опште болнице "са свих оделења и служби, где се икада појавио неко ко је био позитиван на корона вирус у овој болници. Тестирани су запослени у Служби анестезије, Служби урологије, нефрологије и хемодијализе, шок соби, пријемно тријажној служби, свуда, где год је било позитивних на корона вирус - прецизирао је Милојевић.

Ваљево се бори

Ваљевске здравствене установе су такође биле десетковане због великог броја заражених здравствених радника у Општој болници, Дому здравља, као и Заводу за јавно здравље.

У једном тренутку, када је вирус овде буквално букнуо овај град имао је чак око 100 заражених здравствених радника.

ХРВАТ КОЈИ ЈЕ ДАО ЖИВОТ БРАНЕЋИ КОШАРЕ! Сви памте његове речи после смртоносног СНАЈПЕРСКОГ МЕТКА

ХРВАТ КОЈИ ЈЕ ДАО ЖИВОТ БРАНЕЋИ КОШАРЕ! Сви памте његове речи после смртоносног СНАЈПЕРСКОГ МЕТКА

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК: Дан када је установљено причешће

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК: Дан када је установљено причешће

НОВА КОВИД ЛАБОРАТОРИЈА У КЦ СРБИЈЕ: Почиње с радом за неколико дана, моћи ће да тестира 2.000 узорака дневно

НОВА КОВИД ЛАБОРАТОРИЈА У КЦ СРБИЈЕ: Почиње с радом за неколико дана, моћи ће да тестира 2.000 узорака дневно

КРИСТИЈАН ГОЛУБОВИЋ ОДСЛУЖИО ЗАТВОРСКУ КАЗНУ: Ово је прво урадио након изласка на слободу (ФОТО)

КРИСТИЈАН ГОЛУБОВИЋ ОДСЛУЖИО ЗАТВОРСКУ КАЗНУ: Ово је прво урадио након изласка на слободу (ФОТО)

СРПСКА ДОКТОРКА ТАТЈАНА СЕ БОРИ С КОРОНОМ У КАНАДИ: Број респиратора неће бити довољан кад постане критично

СРПСКА ДОКТОРКА ТАТЈАНА СЕ БОРИ С КОРОНОМ У КАНАДИ: Број респиратора неће бити довољан кад постане критично