Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВИ БИ НА ЛЕТОВАЊЕ, А НИКО НЕ ВОДИ РАЧУНА О МЕРАМА: Детаљно о корона прописима у омиљеним српским дестинацијама

27.07.2021. 10:17
Пише:
Србија Данас/Мондо
Kipar
Кипар / Извор: Профимедиа

Добро обратите пажњу на мере!

Претходних година смо током планирања летовања највише водили рачуна о документима, смештају, временским условима, а сада су нам услови за улазак у земљу и мере које важе у тим летовалиштима постале једно од пресуднијих критеријума за одабир дестинације коју ћемо ове године да посетимо.

ДИЈАБЕТЕС У ЗАТИШЈЕ КОРОНЕ, САМО ЧЕКА СВОЈ МОМЕНАТ? Лоше регулисан шећер повећава ризик од компликација ковида

ДИЈАБЕТЕС У ЗАТИШЈЕ КОРОНЕ, САМО ЧЕКА СВОЈ МОМЕНАТ? Лоше регулисан шећер повећава ризик од компликација ковида

ЖЕНА ЈЕ СРПСКИ РОБИНЗОН КРУСО, ЖИВИ НА ПЛАНИНИ САМА БЕЗ СТРУЈЕ И ВОДЕ: Радица не виђа људе по неколико месеци (ФОТО)

ЖЕНА ЈЕ СРПСКИ РОБИНЗОН КРУСО, ЖИВИ НА ПЛАНИНИ САМА БЕЗ СТРУЈЕ И ВОДЕ: Радица не виђа људе по неколико месеци (ФОТО)

ЖЕНА СПАВАЛА СА ПОПОМ НА СВАДБИ СВОГ БРАТА: Исповест гастрабајтерке ШОКИРАЛА јавност

ЖЕНА СПАВАЛА СА ПОПОМ НА СВАДБИ СВОГ БРАТА: Исповест гастрабајтерке ШОКИРАЛА јавност

Грађани Србије, чим је почела летња сезона упутили су се у своја омиљена летовалишта у Црној Гори, Хрватској, Грчкој, Албанији, Турској, Египту и Тунису, али се у последње време ситуација са короном се погоршава, те и земље уводе нове мере које многима могу упропастити планове за одмор.

У ЦРНОЈ ГОРИ ЗАТВОРЕНИ КЛУБОВИ И ДИСКОТЕКЕ

Једна од незаобилазних дестинација за Србе већ годинама је и Црна Гора. За улазак у суседну земљу грађанима Србије није неопходан никакав тест или потврда о вакцинацији. 

Међутим, број заражених у Црној Гори почео је у последње две недеље постепено да расте. Како би се избегла ситуација од марта, а посебно због све већег прилива туриста из различитих земаља, власти су приморане да уведу нови пакет мера.

Услед промене епидемиолошке ситуације у Црној Гори, до 2. августа је забрањен рад ноћних клубова и дискотека и на отвореном и у затвореном простору. Такође, забрањене су и журке, музички фестивали, али и масовна окупљања у затвореном простору. 

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

Од 30. јула боравак у унутрашњем простору угоститељских објеката бити омогућен само онима који испуњавају исте улове - да су у целости вакцинисани или су добили прву дозу, поседују негативан ПЦР тест или поседују доказ да су преболели корона вирус у последњих 180 дана.

- Ни у једном од ових случајева не прихватају се ни брзи негативан антигенски тест нити тест на антитела - речено је из Института за јавно здравље.

НОВЕ МЕРЕ ОД ДАНАС У ХРВАТСКОЈ

Велики број грађана Србије летује на хрватсоком приморју. Крајем јуна саопштено је да је Србима дозвољен улазак у Хрватску без икаквих услова, међутим то је трајало само неколико дана, будући да су од 1. јула почела да важе нова правила.

Према тој одлуци, грађани Србије могу да уђу у Хрватску уз испуњавање епидемиолошких услова уласка који су прописани за држављане трећих земаља. Улазак у Хрватску без негативног ПЦР или антигенског теста дозвољен је свим грађанима Србије који су вакцинисани са обе дозе било које вакцине, уз услов да је од ревакцинације прошло најмање 14 дана, као и онима који су прележали ковид-19 у периоду од 11 дана до шест месеци пре уласка у Хрватску. Прележана инфекција доказује се позитивним ПЦР или антигенским тестом, а признаје се и лекарско уверење о прележаном корона вирусу.

Грађани Србије који нису вакцинисани или немају доказ о прележаној инфекцији могу да уђу у Хрватску уколико приложе негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата или брзи антигенски тест, не старији од 48 сати, док за децу до 12 година не постоје никакви услови.

Hrvatska korona virus
Хрватска корона вирус / Извор: Профимедиа

Нове мере које су уведене данас у Хрватској тичу забране већих окупљања, будући да је највећи број новозаражених инфициран на оваквим местима. Стожер посебно брине ситуација у Далмацији, будући да је у овом делу земље већа стопа заразе, а и мањи је проценат вакцинисаних него у остатку земље.

Према писању тамношњих медија број особа који може да се окупи на једном месту без корона потврда је 50, уместо 100 колико је до сада важило.

Уколико особе имају важећу корона потврду, да су се ревакцинисали, прележали вирус у последњих шест месеци или имају негативан ПЦР тест, број окупљених до сада није ограничаван, али је од данас тај број ограничен на 1.000.

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У ГРЧКОЈ И ТУРСКОЈ

Грчка последњих недеља бележи велики раст у броју заражених, будући да је на дневном нивоу око 2.000 новопотврђених случајева.  Како би спречили даљи раст заражених, почетком јула уведене су нове мере, а како за сада ствари стоје, оне ће највероватније бити на снази до краја туристичке сезоне.

Од 5. јула важе и мало оштрији услови за путовања трајектима и локалним летовима, што посебно утиче на оне који желе да иду по острвима. Пре него што се укрцају на трајект морају да покажу потврду о комплетној вакцинацији (завршеној најмање 14 дана раније), негативан ПЦР тест (урађен највише 72 сата раније) или брзи тест (урађен у претходних 48 сати), потврда о прележаном ковиду (до 180 дана раније). Изузетак су деца до 12 година. Такође, путници морају да попуне формулар који се тиче мера превенције и лечења случаја Covid-19 на путничким бродовим.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

Локалима је дозвољено да послују само ако могу да испоштују захтев социјалног дистанцирања. Маске за лице су обавезне у затвореним јавним просторима, али и на препуним отвореним просторима. У ресторанима може да седи до 10 особа за столом, а запослени се морају редовно тестирати на ковид 19, осим ако нису завршили вакцинацију најмање 15 дана раније. До 300 људи биће дозвољено на отвореним рецепцијама, а до 120 људи на 1.000 квадратних метара на јавним плажама.

До краја августа сви затворени простори, ноћни клубови, бартови, биоскопи ни позоришта примаће искључиво вакцинисане посетиоце. Њима ће такође бити ограничено колико особа могу да приме у једном тренутку.

У Турској је забележен раст броја заражених корона вирусом, а само у последња 24 сата позитивно је тестирано њих 14.230. Међутим, у овој земљи су у јулу  попуштене готово све епидемиолошке мере укључујући забрану масовних скупова и полицијски час.

АЛБАНЦИ ПОПУШТАЈУ МЕРЕ

За улазак у Албанију држављанима Србије није потребан ниједан услов, а и земља су у окружењу са најмањим бројем заражених. 

Због повољније ситуације у Албанији је од прошле недеље дозвољено баровима и кафићима да пуштају музику до 23 сата, уместо досадашњих 22, на снази је и даље полицијски час од 24 до 6 ујутру, саопштио је данас Технички комитет стручњака који одлучује о мерама против корона вируса.

Од 15. јуна дозвољено је окупљање до 50 особа напољу, док је ношење маске у затвореним просторима и даље обавезно.