Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ЧЕТВРТИ ТАЛАС КОРОНА ВИРУСА? Може ли да нам се деси и какав би био зависи само ОД ДВЕ СТВАРИ

11.04.2021. 13:42
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: СД/Илустрација

Званично, ми се још увек налазимо у трећем таласу корона вируса.

За ових годину дана колико траје пандемија, корона вирус нас је "провозао" ролеркостер путањом која је пуна успона и падова што емоционалних, епидемиолошких, психолошких, али и када је реч о броју заражених и преминулих. Да ли уопште још један талас може да нам се деси и да ли би наши стомаци издржали нови, четврти по реду, успон криве и какав би он био?

СТУДЕНТИ ОПЕТ ШЕНЛУЧИЛИ: Направили журку крај ауто-пута и ПОНОВО ОСТАВИЛИ ГОМИЛУ ЂУБРЕТА (ФОТО)

СТУДЕНТИ ОПЕТ ШЕНЛУЧИЛИ: Направили журку крај ауто-пута и ПОНОВО ОСТАВИЛИ ГОМИЛУ ЂУБРЕТА (ФОТО)

ЗВАНИЧНО ПОТВРЂЕНО - ОД СУТРА РАДЕ ТРЖНИ ЦЕНТРИ: Промењено радно време, маске обавезне и посебан задатак за обезбеђење

ЗВАНИЧНО ПОТВРЂЕНО - ОД СУТРА РАДЕ ТРЖНИ ЦЕНТРИ: Промењено радно време, маске обавезне и посебан задатак за обезбеђење

ПОСЛЕДЊА СЕДМИЦА ОБУКЕ - СТИЖЕ ПОЈАЧАЊЕ: Ускоро 92 нова комунална милицајца на београдским улицама

ПОСЛЕДЊА СЕДМИЦА ОБУКЕ - СТИЖЕ ПОЈАЧАЊЕ: Ускоро 92 нова комунална милицајца на београдским улицама

Званично, ми се још увек налазимо у трећем таласу корона вируса. Иако је крива "заталасала" два пута ове зиме, струка тврди да је све то у оквиру трећег таласа, па се тако четврти још није ни десио. Обрзаложење за ову константацију је било да би се нешто посматрало као нови талас корона вируса, број заражених прво мора да опадне испод 100.

Чињеница је да ми нисмо имали мање заражених од 100 још од октобра прошле године, тако да стручњаци сва "таласања" од тада до данас рачунају као трећи талас. Ово на крају резултира са три званична успона и пада на ковид ролеркостеру, а незванично ово је била једна паклено труцкава вожња.

Каква ће она бити надаље, то нико не прецизно не зна, али постоји неколико сценарија како би то могло да изгледа. Сви они зависе од две ствари: вакцинације и поштовања мера.

Сценарио 1: Падају бројеви, идемо у слободније лето

Стидљиво и као само за себе, готово шапатом, да не урекнемо, може се рећи да четвртог таласа можда и не буде. Бројке тренутно обећавају. Делује да вакцина даје прве резултате, а стручњаци су оптимистични.

Један од главних параметара који улива наду у слободније лето јесте мањи број новозаражених, а самим тим и мањи број пацијената у болницама и растерећенији медицински систем.

- Епидемиолошка ситуација је још у статусу ванредне, уочава се блага тенденција пада броја новозаражених, полако расте број отпуста у болницама у односу на број пријема, а у ковид амбулантама се смањује број првих прегледа - изјавио је епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић након састанка Кризног штаба.

О томе да број заражених полако опада најбоље говори податак да је у Србији ове недеље у уторак, ударни дан за корона бројке, било 4.398 новозаражених, а тачно седам дана пре тога била је 5.471 позитивно тестирана особа. Разлика између ова два дана је драстичан пад броја новооболелих за 1.073!

Такође, др Тиодоровић наставио је у оптимистичном тону па је рекао да је могуће и да би већ у јулу могли на летовање. С тим, да је и то условљено.

- Већ у јулу бисмо могли у Грчку на море, што да не. Али, услов је вакцинација и поштовање мера. Неопходно је да се у наредном периоду придржавамо њих, вакцинишемо у што већем обиму и постигнемо ниво колективног имунитета 60 до 70 одсто - казао је проф. др Тиодоровић.

branislav-tiodorovic
бранислав-тиодоровиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Према другом сценарију, "вожња" се не наставља тако глатко и по плану. У овом случају ако дође и до још једног таласа корона вируса он ће искључиво зависити од вакцинације.

Уколико се нови талас корона вируса деси, а већи део становништва је већ вакцинисан, то не би била вртоглава узбрдица, а здравствени систем не би био оптерећен.

Иако су вакцине против појединих болести код нас обавезне, то и даље не значи да су и та обољења искорењена. За сваку вакцину важу да није 100 одсто делотворна јер се не праве за сваки појединачни организам, већ за општу популацију. То важи и за вакцину против ковида.

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер је навео да су сами произвођачи вакцина изнели из својих клиничких испитивања из треће фазе да је код Фајзерове вакцине 95 одсто ефикасност, што значи да ће се пет одсто заразити, код Спутњика - 91,4 одсто, што значи да ће се заразити око 80.000 људи од милион вакцинисаних, а код кинеске вакцине је та ефикасност била декларисана на 79, а касније коригована на 86 одсто, што значи да ће се од милион заразити 140.000 људи.

Дакле, закључак је да би се неки проценат људи могао заразити. Ипак, то је и даље много мањи број да вакцине нема, а здравствени систем може да се бори са тим бројем пацијената.

Такође, у том случају би готово сви заражени имали веома благу клиничку слику, а мањи део би захтевао болничку негу.

Сценарио 2: Вирус мутира, вакцина му не може ништа

1) Пет мутација, од који је једна "дупли мутант"

Ова прогноза зависи од мутација корона вируса. За сада већ имамо неколико сојева вируса који забрињавају стручњаке. Нама је највећу штету нанео британски подтип, који је за тачно два месеца од појаве првог случаја довео до тога да је Кризни штаб за борбу против ковида расписао затварање практично свега осим прехрамбених продавница, апотека и бензинских пумпи.

Овај сој вируса мутирао је тако да се лакше "лепи" за ћелије домаћина и на тај начин се овај брже шири у популацији. На тај начин може лакше да дође до имунокомпромитованих грађана за које је корона најопаснија.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Стручњаци, осим на британски сој, упозоравају на још пет подтипова вируса. Вирусолог Ана Банко рекла је да тренутно лекаре највише забрињавају британска, јужноафричка, бразилска и две калифорнијске варијанте вируса као и индијски "дупли мутант". Те варијанте се брже преносе, потенцијално су отпорне на антитела и ометају процес дијагностике.

Ипак, оно што је охрабрујуће у овом случају, стручњаци тврде да постојећа вакцина делује и на ове сојеве, јер они нису толико мутирали да ин наш имуни систем не би препознао.

2) Потпуна промена вируса

Најгори сценарио би био када се вакцинација не би спровела довољно брзо руку под руку са непоштовањем мера. У том случају дозвољавамо корони да "скаче" са човека на човека, а онда и потенцијално и да мутира у нови сој који је прилагодљивији новонасталим условима. Еволуцијски, вирус то и сада ради, мутира јер покушава да опстане. Међутим, у овом случају, корона би се толико изменила да постојећа вакцина не би деловала.

У том случају бисмо имало потпуно нови циклус труцкавих ролеркостер вожњи док не стигне модификована или потпуно нова вакцина.