Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЧАК 90 ОДСТО ПАЦИЈЕНАТА ПОСЛЕ КОРОНЕ ИМА ЗАПАЉЕЊЕ СРЧАНОГ МИШИЋА" Огласили се наши стручњаци, статистички подаци забрињавајући

17.10.2021. 07:54
Пише:
Србија Данас/Курир
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Пацијенти с миокардитисом су углавном млади, сви пре ковида били су здрави и невакцинисани.

Чак 90 одсто пацијената с постковидом, којима је у КБЦ Бежанијска коса рађена магнетна резонанца срца, имају миокардитис - запаљење срчаног мишића. Они су углавном млади, сви невакцинисани и код неких тегобе трају и дуже од годину дана, открила је доц. др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДР ТИОДОРОВИЋА: Имаћемо дуплиран број умрлих, ово ХИТНО МЕЊАТИ

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДР ТИОДОРОВИЋА: Имаћемо дуплиран број умрлих, ово ХИТНО МЕЊАТИ

НАТПИС "ЗАБРАЊЕНО ПАРКИРАЊЕ" НА ОГРАДИ НЕМА ЗАКОНСКУ МОЋ: Само је један начин да ознака буде потпуно исправна

НАТПИС "ЗАБРАЊЕНО ПАРКИРАЊЕ" НА ОГРАДИ НЕМА ЗАКОНСКУ МОЋ: Само је један начин да ознака буде потпуно исправна

ДЕШАВАЛО СЕ ДА УМРЕ И МЛАДОЖЕЊА: Епидемиолог објаснио зашто је организовање свадбе у доба короне лоша идеја

ДЕШАВАЛО СЕ ДА УМРЕ И МЛАДОЖЕЊА: Епидемиолог објаснио зашто је организовање свадбе у доба короне лоша идеја

Она је навела да је ова болница у паузама од уласка у ковид систем, у коме је и сада, прва у Србији и на Балкану, а међу првима и у Европи и свету, почела да ради кардиомагнетну резонанцу пацијентима који су прележали ковид.

- Виђали смо врло честе налазе миокардитиса код тих пацијената и то такозване фокалне. То су мањи миокардитиси који оштете део срца, али не цело срце. И тај део који оштете постане извор озбиљних аритмија, које дају разне тегобе, а пре свега замор. Ти људи лежу и устају уморни, боли их сваки зглоб, немају снаге, задишу се... Испоставило се да више од 90 % пацијената има те фокалне миокардитисе, а пре ковида су били потпуно здрави. Нисам могла да верујем, толики број миокардитиса био ми је баш чудан. Ни у једном другом обољењу, ни у једном другом вирусу није постојало толико миокардитиса, јер је та учесталост око 10% код оних код који се шаљу на магнет. Помислила да се магнет покварио у тим кодирањима и звала сам главног инжењера "Сименса" да га провери - испоставило се да је потпуно исправан - објашњава др Здравковић, која је била предавач на Другом националном симпозијуму "Ковид 19 - шта смо научили до сада" у Врњачкој Бањи, у организацији Удружења МедСцапе.

НИ СЛУЧАЈНО У ТЕРЕТАНУ!

- После ковида ни случајно не сме да буде физичког напора, нема одлазака у теретану. Сви се углавном угоје током ковида, па хоће да иду на силу, а онда може да дође до озбиљних компликација. Значи, морате постепено да улазите у физичку активност, постепено шетате и имате низ тих суплемената - наглашава др Здравковић.

Истовремено када је др Здравковић установила да се магнетна резонанца није покварила, већ да заиста има 90% пацијената с миокардитисом, појављује се рад познате немачке професорке Валентине Пукман.

- И она констатује да на 85% њених записа с магнета постоји миокардитис - каже др Здравковић.

Italija
Италија / Извор: Профимедиа/илустрација

Пацијенти с миокардитисом су углавном млади, сви пре ковида били су здрави и невакцинисани.

- Био је ту и момак од 27 година, који се много замарао и три месеца после ковида ишао од доктора до доктора, да би се испоставило да има миокардитис. Пацијенткиња од 30 година, исто до ковида потпуно здрава, добила је комплексни поремећај ритма - каже др Здравковић и додаје да је код четворо уграђен чак пејсмејкер, што ипак није велики број у односу на 300 пацијената с миокардитисом.

Трајање постковида је индивидуално, код највећег броја људи изгуби се у три месеца након прележане болести.

- Нажалост, сматра се да чак између 15% и 20% пацијената има тзв. лонг постковид, који траје дуже од три месеца. А ми имамо пацијенте чије тегобе трају и и више од годину дана - истиче др Здравковић.

ВАКЦИНАЦИЈА СМАЊИЛА УЧЕСТАЛОСТ ПОСТКОВИДА

Добра вест је да сада имамо значајно мање људи који се упућују на магнет срца због тегоба.

- А то значи да сама вакцинација смањује и учесталост постковид синдрома. Јер није само питање лежати и избећи интензивну негу, то је, наравно, најважније, али је битан и тај постковид синдром који је изузетно забрињавајући - каже др Здравковић.

То, додала је, не може да се лечи антибиотиком, већ мора витаминским суплементима, искључиво по прескрипцији доктора и никако на своју руку, одмором и такозваном постковид рехабилитацијом.

vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

- А то је да се полако шета сваки дан, мало-помало, и да се раде вежбе дисања (видети оквир), које су битне не само да би се плућа вратила у нормално стање већ и зато што повећавају доток крви у срчани мишић. Када наши мишићи раде током шетње, односно када раде мишићи ногу и тела, срчани мишић се одмара јер добија више крви - наглашава др Здравковић.

БРОЈКЕ

50,9% пацијената има постковид без обзира на то да ли су имали лаку или тешку форму болести

60 дана после ковида скоро сви имају један или више симптома постковида

20% пацијената има тзв. лонг постковид, који траје дуже од три месеца